Close

Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 83

Wątek: F100 czy F5????

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Smurf Zobacz posta
    Jacku, troszkę przesadziłeś.
    fakt, on wyszedł w 99, ja pewnie miałem od 2000, a sprzedałem w 2006. No to 6 lat. A zdjecia na nim robiłem intensywnie przez 4 lata, bo gdzieś od 2004 leżał.
    Ale to wystarczy by mieć jakąś (b.dobrą) opinię o body.
    Za to własne F5 miałem tylko 3 dni! ale zawsze coś. Mogę powiedzieć - też miałem
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Rycerz
    Gość

Domyślnie

jednak mam wrażenie że w całej tej dyskusji zabrakło tego co najważniejsze....mianowicie fotografii....za duzo się ostatnio mówi i pisze o nowych cudownych aparatach....jak to jest....coraz lepszy sprzęt a coraz mniej dobrej wartościowej fotogafii....pozdrawiam...

Domyślnie

Ja posiadam oba Nikony F100 i F5 i tymi aparatami pstrykam.Dla mnie oba maja plusy jak i minusy.Ale uwielbiam je.Na cyfrę poczekam bo nie stać mnie na pelna klatkę.Zależy co chcesz fotografować.

Domyślnie

jak masz oba, to napisz kiedy i do czego używasz którego body

(niektórym to sie powodzi.... czasem nazywam to dosadniej, ale nie chce tutaj nikogo obrażac
    "Nie można w życiu zakosztować wszelkiego dobra. Treba wybrać rzecz upragnioną, którą łatwiej przyjdzie zapumnieć."

Rycerz
    Gość

Domyślnie

odswieze temat...bo nie chce zakładac nowego wątku...czy warto wymieniac F90x na F100? co mi da taka zamiana? oprócz kosztów? nie zalezy mi na szybszym AF, a pomiar swiatła chyba tez nie jest wiele doskonalszy...czy sie myle? Rozumiem ze jest sens zamienic 90x na F5 ale na 100? KTO POMOZE ?

Domyślnie

Miałem F90x, chciałem F5, mam F100. F5 to piękny aparat, ale potwornie ciężki i niezbyt poręczny jak dla mnie. Zdecydowałem się na zmianę ze względu na 5 pół AF, szybszy AF i współpracę ze wszystkimi obiektywami Nikona. Jeśli nie planujesz używać VRek czy obiektywów bez pierścienia przysłony to ciesz się ze swojego F90x a różnicę w cenie zainwestuj w filmy albo szklarnię. No i z F90x nie odkleja się guma
    And I am not frightened of dying. Any time will do, I don't mind.

Rycerz
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axer Zobacz posta
    Miałem F90x, chciałem F5, mam F100. F5 to piękny aparat, ale potwornie ciężki i niezbyt poręczny jak dla mnie. Zdecydowałem się na zmianę ze względu na 5 pół AF, szybszy AF i współpracę ze wszystkimi obiektywami Nikona. Jeśli nie planujesz używać VRek czy obiektywów bez pierścienia przysłony to ciesz się ze swojego F90x a różnicę w cenie zainwestuj w filmy albo szklarnię. No i z F90x nie odkleja się guma
    no i chyba wezme sobie ta rade do serca a za zaoszczedzona sume kupie obiektyw...albo i nie...bo mi zona wyweszy kasę i po ptakach
    a powaznie to strasznie trudno sie na cos zdecydowac bo tu w koło jest tyle pokus....

Oszczędny w słowach
    Miasto
    śląsk i zagłębie

Domyślnie

to lepiej cos kup zanim ci wywęszy tę kase
    niejaki Ken R. bardzo poleca F6 jako "naj, naj..." . Ja osobiscie F5 bym nie bral wlasnie z uwagi na wielkosc i cieżar, no ale ja aparat noszę po górach i wystarczy mi 840 g mojego F801s
    Przemo K.
    F801s/ELAN7/C5DMk2 + szkła

Domyślnie

Najlepiej wziasc do reki dwa i sie pobawic, F90 jes super, a F100 to juz inna bajka, nowa filozofia.
    Zeiss (N)Ikon www.grenlandia2010.pl
    Pozdrawiam
    Adam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jmj Zobacz posta
    Nadto cos sprawia ze AF F5 wyostrzy 8 klatek na sekundę, zaś F100 raczej tego nie zrobi
    parę razy macałem F5, więc się nie znam, ale czy aby te 8 klatek/s to nie jest speed aparatu przy wyłączonym af ?

A tak dorzucając swoje 3 gr do dyskusji. Ja wybrałem F4, af właściwie nie używam, pomiaru światła używam z głową a matrycowy pomiar przydaje mi się tylko wtedy gdy wyłączam myślenie No i jeszcze jedno, F4 to najładniejsze body kiedykolwiek wyprodukowane

Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów