Close

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 83

Wątek: F100 czy F5????

Domyślnie F100 czy F5????

Potrzebuje, okazało sie, analoga. Planuję wiec w ciagu najbliższych 2-3 miesięcy zakupy - co doradzicie F100 czy F5???
    http://plfoto.com/35575/autor.html --- moje folio na plfoto

Domyślnie

Jak lubisz dzwigac cegle to F5, jak wolisz cos mniejszego i poreczniejszego to F100 z boosterem. Chyba, ze nowe bedziesz kupowal to F6.

Domyślnie

Zdecydowanie F100. Zrobilem zestawienie "bajerow" rozniace oba modele i wykreslilem te, ktore sa dla mnie mniej istotne i zdecydowalem sie na F100. Po kilku latach uzywania aparatu w roznych warunkach i sytuacjach nie zamienilbym go na zaden inny. W tym okresie robilem pare razy F5 i wtedy docenilem wage i bardzo dobry balans F100.
    Pomiar matrycowy, cw czy spot jest prawie idealny (w wiekszosci robilem na slajdach), bardzo szybki AF.
    Jedyna usterka to odklejajaca sie gumowa okladzina ale to typowe dla gumy z duza zawartoscia silikonu i technologi klejenia stosowanej przez Nikona.
    Pozdrawiam
    Jerzy

Domyślnie

Ja dokładnie to samo co przedmówcy , jestem za F100 , niedawno trafiłem nówkę,inna sprawa że nie za bardzo wierzę w zapewnienia sprzedających że ich F5 amatorsko zrobił 50 rolek , zważyłem z ciekawości 100+BP+bater =1100g , F5 z bater wg katal=1210g , wymiary z BP raczej zbliżone , waga bez legalizacji, nie dopuszczona do rozliczeń handlowych
    Pozdrawiam
    NIKON F100 / MB15 / TOKINA 28-80 2.8 AT-X PRO / METZ 54 MZ 3 / LOWEPRO NOVA 3 AW / MF 680 B / MF 234 RC

Domyślnie

And The Winner IS..... F100+BP
    Dziekuje serdecznie za pomoc
    http://plfoto.com/35575/autor.html --- moje folio na plfoto

Anonymous
    Gość

Domyślnie

No nie wiem. Ja bym wzial F5 !!! F100 to swietny aparat i pewnie bardziej poreczny. Niemniej ja jestem gadźeciarzem i jesli w cenie 800usd moge miec najlepsze analogowe body na swiecie to bralbym F5.
    Waga to pikuS Roznica jest zadna 100g. Pomiar w F5 jest zdecydowanie pewniejszy - szczegolnie przy slajdach sie to przyda. Cena F5 jest tak niska, ze warto zainwestowac. F100 to taki mniejszy brat. Decyzja zalezy tez od rodzaju fotografii, ktora bedziesz wykonywal.
    Ja bralbym F5 ! A wlasciwie to F6

"Podchodź do tematu fotografowanego miękko, na czubkach palców. Ręka w aksamitnej rękawiczce, oko jastrzębia..."
    http://www.jbstudio.eu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iczek
    Pomiar w F5 jest zdecydowanie pewniejszy - szczegolnie przy slajdach sie to przyda.
    Jezeli to piszesz to pewnie miales jakies przykre doswiadczenia z F100 i slajdami.
    Czy moglbys sie tym z nami podzielic.
    Pozdrawiam
    Jerzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iczek
    No nie wiem. Ja bym wzial F5 !!! F100 to swietny aparat i pewnie bardziej poreczny. Niemniej ja jestem gadźeciarzem i jesli w cenie 800usd moge miec najlepsze analogowe body na swiecie to bralbym F5.....
    miałem oba - zdecydowanie polecam D100 chyba, że jedziesz na pustynie lub jako korespondent wojenny .
    Własciwie nic nie przemawia za F5, od kilku juz lat F100 wygrywa jako najlepszy analog .."of the World"
    ale to nie jest powód do wyboru... w F5 najgorsza
    jest ciemna matówka - ja tam nic nie widziałem bo mam okulary. Setak jest perfekcyjna
    w naswietlaniu - bywało, ze pstrykałem zdjecia "mocno rozkojazony' - i NIE DAŁO sie
    zepsuć. Mogłem w ciemno idąc do labu założyć, że z 5 filmów mam 5 x 37 fotek.
    Doskonały AF, no generalnie taki model ktory udaje sie zrobić raz na 10 lat - wzorcowy.
    Polecam z MB - wygodniejszy i szybszy o 1,5 -2 klatki.
    Oczywiscie F6 to jest to - bo właśnie bardziej przypomina setke niz piatke, ale jak nie masz
    zamiaru wydawac wiecej - kup F100 nowe lub z dobrych rąk. Aparat rejestruje "ilość
    pstryknięć" dla migawki - można to sprawdzić programowo w serwisie.

Domyślnie Re: F100 czy F5????

Cytat Zamieszczone przez elmihu
    Potrzebuje, okazało sie, analoga. Planuję wiec w ciagu najbliższych 2-3 miesięcy zakupy - co doradzicie F100 czy F5???
    F100
    na szklo wiecej zostanie

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów