Close

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 83

Wątek: F100 czy F5????

Oszczędny w słowach
    Miasto
    podkarpackie

Domyślnie

F100 czy F5??
    No wiec na temat zalet F100 mozesz sie naczytac w powyzszych postach. I wszystkie mowia najprawdziwsza prawde.
    Wydaje sie ze wybor jest raczej prosty.

Ale gdybym ja stanal przed takim wyborem to wybralbym F5. Dlaczego?

To bardzo proste - bo to F5

Zdjecia na pewno obydwa potrafia zrobic swietne, obydwa sa niezawodne itp.
    Ale jak masz F5 to juz nic wiecej nie trzeba - juz jestes tam - dotarles na kraniec (F6 to delikatna ewolucja nic wyrazna poprawa). Przynajmniej nie bedziesz zadawal sobie pytan:
    a moze jednak lepiej bylo wziasc F5?

Pozdrawiam
    Rafal

Domyślnie

Przy tym poziomie cen. Zgadzam się z kolegą, mimo że od kilku lat pstrykam F100.
    Zeiss (N)Ikon www.grenlandia2010.pl
    Pozdrawiam
    Adam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adams
    Przy tym poziomie cen. Zgadzam się z kolegą, mimo że od kilku lat pstrykam F100.
    aboslutnie F5 z uwagi na szybkość AF i matówki wspaniałe.
    (ktoś grzech popelnił twierdzac ze jest bez sensu)
    Pozdrawiam
    Jacek

Domyślnie

Witam,
    uzywam f5 i nie zamieniłbym go na zaden inny (zwłaszcza na f6), to prawda że f5 jest cięzki, ale z długimi obiektywami to ta waga zapewnia świetne wywazenie zestawu. (czy ktoś z was próbowalkiedyś założyc obiektyw większy niż 70 do body wielkości f100 - sądząc z waszych wypowiedzi chyba nie) Nie jest też mały i nie mieści się do damskiej torebki, dlatego teraz rozważam kupno FM3A po to żeby móc nosic aparat przy sobie i jednoczesnie nie wyglądac jak "paparazzi'. co od jakości wykonania to nikt chyba nie mam zastrzezeń. Jakos naświetlania, światłomierz - bardzo dokładny.
    Dla tych którzy nie widzą rożnicy pomiędzy aparatami pro a "zaawansowanymi amatoskimi " mam przypowiastkę - wyobraż sobie że za chwile zrobisz zdjęcie Twojego życia, "mastershot" i zacina Ci sie aparat, czy wtedy bedziesz mowił o 100 gramach róznicy w wadze, albo ze nie masz zdjęcia bo "wszyscy" mowili ze aparat zaawansowany amatoski jest tak samo dobry jak pro. Jeżeli robisz zdjęcia w studio to może je nawet robić camera obcura, ale jezeli chcesz robic zdjęcia w zmieniającym się otoczeniu, gdzie AF i światłomoeż muszą reagować natychmiast polecam f5 jako najlepszy analogowy aparat.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    A man, a city...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bobba
    Witam,
    uzywam f5 i nie zamieniłbym go na zaden inny (zwłaszcza na f6), to prawda że f5 jest cięzki, ale z długimi obiektywami to ta waga zapewnia świetne wywazenie zestawu. (czy ktoś z was próbowalkiedyś założyc obiektyw większy niż 70 do body wielkości f100 - sądząc z waszych wypowiedzi chyba nie) Nie jest też mały i nie mieści się do damskiej torebki, dlatego teraz rozważam kupno FM3A po to żeby móc nosic aparat przy sobie i jednoczesnie nie wyglądac jak "paparazzi'. co od jakości wykonania to nikt chyba nie mam zastrzezeń. Jakos naświetlania, światłomierz - bardzo dokładny. [...]
    Bobba... WIELKIE DZIĘKI!
    Dzięki Twojemu postowi wraca mi wiara w zdrowy rozsądek! Ale... jak tak dalej pójdzie... to założymy EFPIĘC FANCLUB!

Prawie na stałe mam przypięte dwa szkła do efpiątek... AFS VR 70-200/2.8, a do drugiej AF 300/4 IFED. NIe są to OGROMNE szkła, ale ważą swoje półtora kilograma... Nie wyobrażam sobie poważnej pracy takim szkłem z F100 czy D70... A próbowałem.
    Serdecznie pozdrawiam,
    Ayot

Domyślnie

bardzo sporadycznie używam obiektywów dłuższych niż 200mm, ale nawet 28-70/2.8 waży swoje.
    Co od efpięć fanklub- jestem za

Domyślnie

Moim zdaniem zdecydowanie F100. Niewielkie roznice na korzysc F5 nie usprawiedliwiaja roznicy w cenie ani tym bardziej wielkosci i wadze. Zwlaszcza to ostatnie to przegiecie jak na aparat 35 mm. Swietnie podsumowal to fotograf-felietonista Mike Johnston w swoim
    artykule min. o F100: "Bez urazy. Wiem, że wiele osób lubi F5, ale mnie to przypomina starą kreskówkę z Popeyem, który rozwala cały dom, próbując zabić muchę - tyle roboty i dostajemy tylko tyci negatyw wielkości znaczka pocztowego? Przerąbane." Co racja, to racja - F5 jest ciezaru i wielkosci srednioformatowych aparatow, ktore niejako z biegu dadza parokrotnie lepsza jakosc obrazu F100 ma wiekszosc pozytywnych przymiotow F5 + jasniejsza matowke w standardzie, lepiej widoczne podswietlanie punktow AF i BP jako opcje a nie NIEODWOLALNOSC

[ Dodano: 31-05-05, 23:28 ]
    Cytat Zamieszczone przez jmj
    aboslutnie F5 z uwagi na szybkość AF.
    Szybkosc AF jest identyczna - w obu jest ten sam modul CAM-1300. F5 ma potezniejszy silnik AF, ale przy szklach AF-S nie gra to oczywiscie zadnej roli

[ Dodano: 31-05-05, 23:31 ]
    Cytat Zamieszczone przez iczek
    Jesli komus przeszkadza faktycznie ciemna matowka to zapraszam do zakupu Beatty Screen i masz jasnosc o 1,5EV lepsza. Mialem cos takiego w F100 albo w EOs 5 juz nie pamietam... jakies 35 usd
    Beattie jest fajna. Tylko trzeba wowczas pamietac o wprowadzeniu ciaglej korekcji ekspozycji o tyle o ile jasniejsza jest ta matowka.
    Pozdrowienia
    Sylwek

Sprzet? Nikogo przeciez to nie obchodzi

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Ruda Śl/Katowice/Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bobba
    Witam,
    uzywam f5 i nie zamieniłbym go na zaden inny (zwłaszcza na f6), to prawda że f5 jest cięzki, ale z długimi obiektywami to ta waga zapewnia świetne wywazenie zestawu. (czy ktoś z was próbowalkiedyś założyc obiektyw większy niż 70 do body wielkości f100 - sądząc z waszych wypowiedzi chyba nie) Nie jest też mały i nie mieści się do damskiej torebki, dlatego teraz rozważam kupno FM3A po to żeby móc nosic aparat przy sobie i jednoczesnie nie wyglądac jak "paparazzi'. co od jakości wykonania to nikt chyba nie mam zastrzezeń. Jakos naświetlania, światłomierz - bardzo dokładny.
    Dla tych którzy nie widzą rożnicy pomiędzy aparatami pro a "zaawansowanymi amatoskimi " mam przypowiastkę - wyobraż sobie że za chwile zrobisz zdjęcie Twojego życia, "mastershot" i zacina Ci sie aparat, czy wtedy bedziesz mowił o 100 gramach róznicy w wadze, albo ze nie masz zdjęcia bo "wszyscy" mowili ze aparat zaawansowany amatoski jest tak samo dobry jak pro. Jeżeli robisz zdjęcia w studio to może je nawet robić camera obcura, ale jezeli chcesz robic zdjęcia w zmieniającym się otoczeniu, gdzie AF i światłomoeż muszą reagować natychmiast polecam f5 jako najlepszy analogowy aparat.

z całym szacunkiem ale efsto to też aparat pro.. a z uchwytem mb ma rewelacyjną ergonomie..
    i jeszcze jedna sprawa po wypięciu mb aparat mieści się w torebce
    blog
    Pozdrawiam,
    Al

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sylwiusz
    aboslutnie F5 z uwagi na szybkość AF.
    Szybkosc AF jest identyczna - w obu jest ten sam modul CAM-1300. F5 ma potezniejszy silnik AF, ale przy szklach AF-S nie gra to oczywiscie zadnej roli
    to takie troche dziwne tłumacznie - jesli F5 ma potężnieszy silnik - jest to obiektywny fakt. Natomist to czy ma to jakiekolwiek znaczenie dla obiektywów AFS jest jakby marginalna kwetsia...
    Nadto cos sprawia ze AF F5 wyostrzy 8 klatek na sekundę, zaś F100 raczej tego nie zrobi
    Pozdrawiam
    Jacek

Domyślnie

to takie troche dziwne tłumacznie - jesli F5 ma potężnieszy silnik - jest to obiektywny fakt. Natomist to czy ma to jakiekolwiek znaczenie dla obiektywów AFS jest jakby marginalna kwetsia...
    Zakladam, ze do tak dobrego korpusu uzywane bylyby nowowczesne szkla jak np. AF-S 70-200/2.8 VR, w koncu wybiera sie system dla szkiel...

Nadto cos sprawia ze AF F5 wyostrzy 8 klatek na sekundę, zaś F100 raczej tego nie zrobi
    Nie kazdy zawodowiec lata i strzela z karabinu maszynowego 5 kl/s. jest dla 90% zastosowan wystarczajace Dla pozostalych 10% kupuje sie D2H
    Pozdrowienia
    Sylwek

Sprzet? Nikogo przeciez to nie obchodzi

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów