Close

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 83

Wątek: F100 czy F5????

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztof jot
    miałem oba - zdecydowanie polecam D100 chyba, że jedziesz na pustynie lub jako korespondent wojenny .
    .
    W zasadzie to prawie trafiłeś. Najważniejsza dla mnie jest trwałość i szczelność korpusu. Mam rozumieć, iz korpus 100tki ustępuje w tym względzie F5?!

iczek napisał:
    Pomiar w F5 jest zdecydowanie pewniejszy - szczególnie przy slajdach się to przyda.
    Pewniejszy, jak rozumiem w zróżnicowanych warunkach?! W jakich warunkach pomiar z F5 wykazuje przewagę nad tym z F100? Przy analogach pracuje obecnie tylko na diapozytywach, wiec sprawa ta jest dla mnie najistotniejsza (no, na drugim miejscu po trwałości korpusu)

Bogdanie, chodzi o to iż obecnie różnica w cenie tych dwóch wspaniałych aparatów jest tak nieznaczna, iż nie wystarczyła by chyba nawet na zakup 50-tki (która i tak już mam )
    Dlatego też wolny od troski o stronę finansową, staram sie wybrać lepszego z nich
    http://plfoto.com/35575/autor.html --- moje folio na plfoto

Domyślnie

Mam rozumieć, iz korpus 100tki ustępuje w tym względzie F5?!
    F5 to "typowa" maszyna PRO - twarda i mocna, aczkolwiek w temacie szczelnosci nie
    ma jakichs szczegolnych innowacji jak uszczelniany w ilustam punktach Canon. To
    akurat ma F6 - silikonowe uszczelki przed pyłem i wilgocią. Napewno F5 jest bardziej
    pancerne od F100 - ale prawde powiedziawszy oba sa magnezowe - i trudno sobie w
    normalnych warunkac wyobrazić jak je traktowac nalezy aby uszkodzić
    Jednak ciemna matowka moze dac sie we znaki, a i waga po pewnym czasie też, naprawde
    F5 jest diablo cięzki - a jaszcze do tego szklo....

Domyślnie

Korpusy F100 i F5 so wykonane z identycznych materialow i identycznie uszczelnione.
    Roznice w jakosci pomiaru swiatla to sa czyste dywagacje. Po zrobieniu kilku tysiecy slajdow na F100 nie zauwazylem aby pomiar swiatla byl zawodny. Jest tak pewny, ze zrezygnowalem z uzywania swiatlomierza zewnetrznego.
    W normalnych warunkach oswietleniowych nawet najtansze modele daja sobie rade. Schody zaczynaja sie przy motywach kontrastowych ale przy nich pro czy zdrowo myslacy amator nie bedzie uzywal matrycy. Na marginesie chce wspomniec, ze system matrycy z F5 zostal uzyty w D70.
    To co pisalem wczesniej zrob sobie zestawienie "bajerow" obu kamer bo konstrukcja mechaniczna jest identyczna.
    Pozdrawiam
    Jerzy

Domyślnie

Mam F 100 od dwoch lat , pstrykam zdjecia na zawodach motorowych - jesli chodzi o pyloszczelnosc to niestety puszcza... ale jak piszecie f 5 jest tak samo uszczelniany , waga - czasem wydaje mi sie ze i On jest zbyt ciezki przy dlugich obiektywach reka boli mnie po godzinie ... naswietla idealnie , kiedys delikatnie wcisnalem mu lamelki migawki palcem - sluchajcie nie wplynelo to na jakosc zdjec , jest p.panc Polecam

Anonymous
    Gość

Domyślnie

Jesli komus przeszkadza faktycznie ciemna matowka to zapraszam do zakupu Beatty Screen i masz jasnosc o 1,5EV lepsza. Mialem cos takiego w F100 albo w EOs 5 juz nie pamietam... jakies 35 usd.

A pomiar jest pewniejszy dlatego ze mialem oba apraty i F100 mial tendencje do zbyt "nachalnej" korekcji podczas gdy F5 mierzyl zazwyczaj w punkt!

Domyślnie

A ile chcesz wydać kasy
    Chcesz zakupić używany czy nowy
    Czy boisz się wychodzić na miasto nocką
    EQ : Nikon F3 | Nikkor 50/1,5 AiS | F801 | Sony ILCE 7mkIII | Sony 55/1,8 | Sony 35/1,8 | Viltrox 24/1,8 | Canon 135/2,0 L |
    Insta : @pan_portrecik

Domyślnie

leon - jesli to pytania do mnie to:
    na aledrogo mozna trafić za 1800-2200 (grzech nie kupić!!!)
    raczej używany - tak do 10k pstryknięc
    nie boje się
    pozdrawiam
    http://plfoto.com/35575/autor.html --- moje folio na plfoto

Oszczędny w słowach
    Miasto
    A man, a city...

Domyślnie

miałem oba - zdecydowanie polecam D100 chyba, że jedziesz na pustynie lub jako korespondent wojenny .
    Też miałem oba. A konkretniej... to F5 jeszcze mam (wyprodukowana w 1996 roku). F5 działa bez zarzutu do dzisiaj... a F100 rozpadł się po 3 miesiącach. Tzn. może to zabrzmiało nieco dramatycznie, ale po prostu rozjechał się autofocus. Nowy właściciel nawet to naprawił i chwali sobie F100 do dzisiaj

Własciwie nic nie przemawia za F5, od kilku juz lat F100 wygrywa jako najlepszy analog .."of the World" ale to nie jest powód do wyboru...
    Ale w jakiej kategorii...? I w jakich latach?

w F5 najgorsza jest ciemna matówka - ja tam nic nie widziałem bo mam okulary.
    Matówkę w F5 można zawsze wymienić. W przeciwieństwie do F100...

Setak jest perfekcyjna w naswietlaniu - bywało, ze pstrykałem zdjecia "mocno rozkojazony' - i NIE DAŁO sie zepsuć. Mogłem w ciemno idąc do labu założyć, że z 5 filmów mam 5 x 37 fotek.
    Doskonały AF, no generalnie taki model ktory udaje sie zrobić raz na 10 lat - wzorcowy.
    Hmm... Równie dobrze mógłbym użyć tych samych argumentów do F5... ale nie będę demagogiem !

Polecam z MB - wygodniejszy i szybszy o 1,5 -2 klatki.
    Właśnie. Jednym z podstawowych (według mnie) grzechów F100, jest niewygodny uchwyt. Po przypięciu MB... nieco się poprawia. Ale i tak daleko mu do F5.

Oczywiscie F6 to jest to - bo właśnie bardziej przypomina setke niz piatke, ale jak nie masz
    zamiaru wydawac wiecej - kup F100 nowe lub z dobrych rąk. Aparat rejestruje "ilość
    pstryknięć" dla migawki - można to sprawdzić programowo w serwisie.
    "Ilość pstryknięć" migawki rejestruje rówież F5. A kupowanie nowego F100 czy F5 uważam, osobiście za szczyt rozpusty. ;]
    Serdecznie pozdrawiam,
    Ayot

Domyślnie

Ale w jakiej kategorii...? I w jakich latach?
    od kilku lat - corocznioe - best SLR of the World - ostatnio w 2004
    przeciez nic do czasu F6 nowego nie powstało.
    A reasumujac - F5 jest wielki i ciezki, jesli tak pancerna budowe nie jest
    niezbedna - nadal wybieram F100

Oszczędny w słowach
    Miasto
    A man, a city...

Domyślnie

od kilku lat - corocznioe - best SLR of the World - ostatnio w 2004
    Ja się na nagrodach nie znam, ale... TIPA nie nagradzała tego sprzętu... jak również nic nie znalazłem o F100 na stronach EISA.
    Może źle szukam...
    przeciez nic do czasu F6 nowego nie powstało.
    A reasumujac - F5 jest wielki i ciezki, jesli tak pancerna budowe nie jest
    niezbedna - nadal wybieram F100
    Problem z F100 jest taki, że powstał on w odpowiedzi na zapotrzebowanie rynku... "zaawansowanych amatorów". To, że wielu zawodowców używało go ( i nadal używa) jako drugiego body, nie oznacza automatycznie, że jest co porównywać z F5... Zresztą... popularność F100 nieco spada wraz ze spadkiem cen i tym samym większą dostępnością F5.
    Serdecznie pozdrawiam,
    Ayot

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów