Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Wątek: nowe 50 1.4

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pioter m Zobacz posta
    Jak taki nie ma na co zrzedzic, to bedzie marudzil na brak pierscienia przyslony. Potrzebne to, jak umarlemu swiece.
    Jak wam przeszkadza rozwoj techniki to 'cykajcie' przez otworek
    Grzeczniej trochę kolego. I uważaj, żeby ten rozwój techniki do reszty nie zastąpił Ci myślenia.

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vadim Zobacz posta
    Pewnie dlatego AF-S Nikkor 28-70/2.8 ma pierścień przysłon przez pomyłkę...
    A co do malkontentów D40 i pozostałych kastratów, to osobiście zaliczam się do nich jak najbardziej. Wymieniliście raptem cztery szkła, w tym jedną szeroką stałkę i Nikkora trzy razy droższego od tej puchy... Wybór rzeczywiście powalający, biorąc pod uwagę, że kastraci są w sprzedaży od dawna.

Pozdrawiam
    Jak taki nie ma na co zrzedzic, to bedzie marudzil na brak pierscienia przyslony. Potrzebne to, jak umarlemu swiece.
    Jak wam przeszkadza rozwoj techniki to 'cykajcie' przez otworek
    Grzeczniej trochę kolego. I uważaj, żeby ten rozwój techniki do reszty nie zastąpił Ci myślenia.

Pozdrawiam
    Vadim, spokojnie! Ja jednak uwazam, ze szkiel z AF-Sem jest sporo. Jesli chodzi o Nikkora to wiekszosc standardow juz ma silnik, zarowno te jasne-drogie jak i te ciemne-tansze. Narazie brakuje tylko odswiezenia stalek, no, ale juz cos sie dzieje np. nowy N 60/2.8, ( o 105/2.8 nie mowie bo wyszla juz jakis czas temu ). Takze jest w czym wybierac Choc przyznam Ci racje, ze dziwnie wyglada obiektyw pokroju 24-70 na powiedzmy D40
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

swider, ależ ja jestem niespotykanie spokojny człowiek...
    Mierzi mnie tylko, jak ktoś uważa ograniczenia za słuszny rozwój techniki...
    Pomijając nawet ilość szkieł z AF-S (w miarę tanich stałek zero), trudno piać zachwyty nad sporym ograniczeniem w korzystaniu ze szklarni Nikona użytkownikom D40.

Pozdrawiam

Domyślnie

Pomijając nawet ilość szkieł z AF-S (w miarę tanich stałek zero), trudno piać zachwyty nad sporym ograniczeniem w korzystaniu ze szklarni Nikona użytkownikom D40.

Pozdrawiam
    No z tym postem moge sie zgodzic w 120% w szczegolnosci ze stwierdzeniem, ze tanich stalek z AF-Sem nie ma dobrze, ze jestes spokojny, tak trzymaj!
    Ostatnio edytowane przez swider ; 20-03-2008 o 12:46
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Pozdrawiam
    Większość skrajnych opinii po upływie czasu jest narażona na sporą śmieszność.

Z pierścieniem przysłony jest trochę jak z korbą w samochodzie. Kiedyś bez tego nie dało się uruchomić samochodu, później było na "w razie czego" a teraz nikt o tym nie myśli.

To że niektórym z nas marzy się ten pierścień przysłon na każdym obiektywie - to fakt, ale to też historia, nowe pokolenie lewą ręką zoomuje a prawą robi nastawy (oczywiście nie wszyscy - ale znaczna większość) i czasem nawet się zapyta o co chodzi z tym FE na wyświetlaczu ...

Więc - trochę luzu i więcej akceptacji dla zmieniającego się świata - bo czy ten pierścień jest do życia Wam potrzebny

Grzegorz
    ---------------------
    Co Cię nie zabije to Cię wzmocni...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gmoszkow Zobacz posta
    Z pierścieniem przysłony jest trochę jak z korbą w samochodzie. Kiedyś bez tego nie dało się uruchomić samochodu, później było na "w razie czego" a teraz nikt o tym nie myśli.
    Tylko jak kiedyś były mrozy i akumulator był słaby, to zakręcił korbą i silnik zapalił.
    Jak ktoś ma ręczną skrzynię biegów to kilku chłopa na "popych" po problemie.
    Jak ktoś ma nowoczesną automatyczną skrzynię biegów to w takim wypadku zostaje iść na piechotę
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Gaduła Awatar cypherdid
    Miasto
    bydgoszcz/gdańsk/warszawa

Domyślnie

to chyba będzie najsolidniej robiona 50tka f/1.4...bardzo ciekawa propozycja..nie mogę się doczekać aż trafi w moje ręce )
    instagram.com/darkroomnightlife

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Władca Pixeli Zobacz posta
    Tylko jak kiedyś były mrozy i akumulator był słaby, to zakręcił korbą i silnik zapalił.
    Jak ktoś ma ręczną skrzynię biegów to kilku chłopa na "popych" po problemie.
    Jak ktoś ma nowoczesną automatyczną skrzynię biegów to w takim wypadku zostaje iść na piechotę
    Samochod zamarznie, rower ukradna, a autobus utknie w korku. Chodzenie pieszo niewatpliwie jest alternatywa na przyszlosc.
    Nie ma to, jak odrobina humoru na dzien dobry.

Do kolegi Vadima.
    Ja rozumie, ze mozna miec pewne przyzwyczajenia nabyte poprzez dziesiatki lat fotografowania, ale ja nie widzialem niczego trudego w zmienieniu tych nawykow. Ba! Uwazam, ze bez dodatkowego pierscienia jest zdecydowanie wygodniej. Lewa reka poprawiam ogniskowa/ostrosc, a prawa w tym czasie moge zmieniac nastawy. Z dwoma pokretlami w d70s jest naprawde szybko i wygodnie. Zdecydowanie lepiej niz z trzecim (czasem drugim) dodatkowym pierscieniem na obiektywie.
    Na dzien dzisiejszy pierscien przydaje mi sie tylko do mieszka.

Domyślnie

Ja rozumie, ze mozna miec pewne przyzwyczajenia nabyte poprzez dziesiatki lat fotografowania, ale ja nie widzialem niczego trudego w zmienieniu tych nawykow. Ba! Uwazam, ze bez dodatkowego pierscienia jest zdecydowanie wygodniej. Lewa reka poprawiam ogniskowa/ostrosc, a prawa w tym czasie moge zmieniac nastawy.
    Chyba nie łapiesz do końca o co chodzi z tą batalią przeciwko serii G. Po prostu obiektywy bez pierścienia przysłon są nieużytecznie lub tylko połowicznie użyteczne ze starszymi Nikonami (tak, nawet tymi z AF). Także to nie jest kwestia kaprysu, tylko chęci używania szkła na ulubionych, nadal sprawnie działających puszkach. Ew. na Canonach...

Pozdrawiam.

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

Samochod zamarznie, rower ukradna, a autobus utknie w korku. Chodzenie pieszo niewatpliwie jest alternatywa na przyszlosc.
    Nie ma to, jak odrobina humoru na dzien dobry.

Do kolegi Vadima.
    Ja rozumie, ze mozna miec pewne przyzwyczajenia nabyte poprzez dziesiatki lat fotografowania, ale ja nie widzialem niczego trudego w zmienieniu tych nawykow. Ba! Uwazam, ze bez dodatkowego pierscienia jest zdecydowanie wygodniej. Lewa reka poprawiam ogniskowa/ostrosc, a prawa w tym czasie moge zmieniac nastawy. Z dwoma pokretlami w d70s jest naprawde szybko i wygodnie. Zdecydowanie lepiej niz z trzecim (czasem drugim) dodatkowym pierscieniem na obiektywie.
    Na dzien dzisiejszy pierscien przydaje mi sie tylko do mieszka.
    Bywają i takie sytuacje, że psi zaprzęg nie daje rady...
    Widzisz pioter_m, czasami jednak do czegoś Ci się ten pierścień przydaje. Mnie również dobrze pracuje się bez niego, szkopuł jednak w tym, że niekiedy bywa użyteczny, a nawet konieczny.

Pozdrawiam

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów