Szukaj
hm. Lepiej gdyby o tym czy ono jest OK czy nie, wypowiadać się, gdy się takie ma/miało
Znaczenie ma też przede wszystkim oświetlenie motywu, a tu nie było kontrastu.
Pokaż. Było robione w kiepskim świetle czy w dobrym? Masz zdjęcia wyostrzone i przeliczone na 800 pikseli czy cropy?
ależ są. W trybach M i A da się tak ustawic na kółku sterującym.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Wierz mi u mnie nie ma. Kręcąc przesłonami w szkle na kazdym poza 16 mam EE i nie da sie robić zdjęć.
A z kółka to nawet blondynka by doszła. Ani na M, ani A ani w żaden sposób który mi przychodzi do, pustego, łba nie da sie ustawić np 1.6.:/
Co jest szkła felerne mam, czy puszkę czy łeb?
Nie mam niestety gdzie sprawdzić bo sami canonierzy wśród kumpli.
Szary, cichy człowiek.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Jakieś puszki i słoiki, a fotki takie sobie....
nie bąź taki skromny
wracając do szkła. Zrób zdjęcia przy ostrym świetle. Jak wyjdzie słońce. Albo przy błysku. Zobacz co wtedy z ostrością.
w linkach masz porónania 50/1.4 i 1.8 - są sample z każdej z przysłon. Zobacz, czy masz porównywalnie. Te superjasne szkła należy przymknąć by porządnie rysowały.
www.kenrockwell.com/nikon/50-comparison/index.htm
www.utopia-photography.ch/lenses/50mm/test15.html
Tym razem przyłożyłem sie do testu.
Kwiatek z kontrastowymi elementami. Czyli ciemne liście i żółto-biała kontra dla pokazania aberracji. Oraz śmieci w tle aby zobaczyć zmieniającą się GO.
Blokada ostrości na 2.8 na listkach zielonych. Ze statywu trzy strzały (2.8, 2.0, 1.4) i potem cropy bez najmniejszych ingerencji oczywiście.
GO:
i cropy:
Tak jak wcześniej. Mydełko na 1.4 spore, aberracje praktycznie nie występują. Co do GO to każdy sobie sam może ocenić.
Po trzydniowej zabawie szkiełko sobie zostawiam 1.4 mimo wszystko jak najbardziej użyteczne. Do np szerokich portretów jak znalazł.
Szary, cichy człowiek.
Skontaktuj się z nami