Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: 50/1.4

Domyślnie 50/1.4

Witam.
    Własnie stałem sie posiadaczem w/w szkiełka.
    Zauważyłem sporą róznicę miedzy F1.4 a F2.0. Nie wiem tylko czy to tak ma, czy może to wada mojego egzemplarza? Chodzi konkretnie o spore "mydło" na 1.4. Mam tez 85/1.4 i tam również jest to widoczne, ale nie aż tak jak tu:

i 2.0

Szkiełko mogę w każdej chwili oddać, albo reklamowac i zamienić na inne. Nie wiem tylko czy może to nie jest normalne w tym obiektywie.
    Szary, cichy człowiek.

Domyślnie

ja tez mam delikatne mydlo na 1,4 - jest to latwe do usuniecia, podkrecenie kontrastow i lekkie wyostrzenie w pewien sposob zlikwiduje problem, natomiast tak juz jest ze na pelnej dziurze jest mydlanie, u mnie przymkniecie do 1,6 czy 1,8 likwiduje problem, ja bym zostawil no chyba ze masz mozliwosc porownania z innymi egzemplarzami.

Kaleid
    Gość

Domyślnie

Normalne. Niestety, ale te ultra-jasne szkła nie są królami ostrosci na minimalnych wartosciach przysłony.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Radzik100 Zobacz posta
    na moje oko to te 1.4 w 50mm jest beznadziejne
    ... mi tez sie tak wydaje

Domyślnie

... o faktycznie nieciekawie, zwłaszcza że myślałem o nabyciu takiego (tego) obiektywu ...
    MarcinWilk

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kaleid Zobacz posta
    Normalne. Niestety, ale te ultra-jasne szkła nie są królami ostrosci na minimalnych wartosciach przysłony.
    Z małym wyjątkiem Noct-Nikkora 58/1.2... W pozostałych efekt zmiękczenia pogłębia koma.

Pozdrawiam

Domyślnie

No cóż, żeby się nie dziwić, wystarczy przed kupnem przeczytać testy na Optycznych

http://www.optyczne.pl/102.4-Test_ob...ć_obrazu.html

http://www.optyczne.pl/66.4-Test_obi...ć_obrazu.html

50/1.4 ostry jest dopiero od 2.0 - zgadza się z Twoim przykładem?
    no proszę, jak widać testy mają jakiś sens.

No i w ostrości jedyna przewaga nad 50/1.8- ten jest ostry dopiero od 2.8 - jak chcemy robić w słabym świetle od 2.0 to wtedy zdecydowanie wygrywa. Przy wyższych wartościach przysłony 50/1.8 jest porównywalny a nawet ciut ostrzejszy od 50/1.4.
    Pomijam plastykę i bokeh, to już jest bardziej subiektywna sprawa.
    Generalnie szkła też aż tak się nie różnią jakby sie na pozór mogło wydawać.
    Wszytko zależy co, komu i do czego potrzebne. Osobiście wolę 35.2 i 85/1.8, a prawdziwym marzeniem jest 85/1.4. Przed 50/1.4 jakoś nie "klękam"

Domyślnie

Dlatego właśnie chcę przejść na 1.4, aby od 1,8 była żyletka. Staram się nie robić zdjęć na minimalnej i maksymalnej przysłonie. Narazie czekam na 85 f1.4 i mam nadzieję, że niedługo założę fanklub
    Co do zdjęcia nr 1 to mam wrażenie, że jest trochę poruszone.
    Elliot Erwitt - mój MISTRZ !!!
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Ale to są cropy czy zmniejszone zdjęcia. Mam wrażenie, że moja 50/1.4 jest troche ostrzejsza (jeśli to cropy), jeśli to pomniejszenia, to wymień jak najszybciej, bo imho z tym szkłem coś mocno nieteges.

Możliwe też że minimalnie źle ustawił ostrość, a przy 1.4 to ma znaczenie.
    DeSiedemset + FE + AF_50/1.4D + AF_35/2D + 105/2.5 AIS + AF_18-35/3.5-4.5D + Tamron 28-75/2.8 + SB600

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów