Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Wątek: 50/1.4

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrzej_laskowski Zobacz posta
    To jeszcze jedno pytanko.
    Pewnie na durnia wyjdę, ale dlaczego ja mam po 1.4 odrazu 2.0, a nie mam pośrednich 1.6 i 1.8?
    W 85/1.4 mam tak samo.
    Bo tak została przysłona wyliczona, i tyle. A poważnie, to we wszystkich szkłach z którymi ja się spotkałem, jest przeskok na f2, choć można złapać pośrednie na pierścieniu przysłon w manualnych.

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Radzik100 Zobacz posta
    na moje oko to te 1.4 w 50mm jest beznadziejne
    Cytat Zamieszczone przez heffi Zobacz posta
    ... mi tez sie tak wydaje
    Cytat Zamieszczone przez mswilk Zobacz posta
    ... o faktycznie nieciekawie, zwłaszcza że myślałem o nabyciu takiego (tego) obiektywu ...
    hm. Lepiej gdyby o tym czy ono jest OK czy nie, wypowiadać się, gdy się takie ma/miało

Cytat Zamieszczone przez Trevor Zobacz posta
    Ale to są cropy czy zmniejszone zdjęcia. Mam wrażenie, że moja 50/1.4 jest troche ostrzejsza (jeśli to cropy), jeśli to pomniejszenia, to wymień jak najszybciej, bo imho z tym szkłem coś mocno nieteges.

Możliwe też że minimalnie źle ustawił ostrość, a przy 1.4 to ma znaczenie.
    Znaczenie ma też przede wszystkim oświetlenie motywu, a tu nie było kontrastu.

Cytat Zamieszczone przez Radzik100 Zobacz posta
    bez przesady... nie miałem tego szkła ale jeśli ono jest dobre dopiero od f2 to po co komu takie szkło ?? Sigma na 1.4 jak trafi to rewelka

nie wiem co słyszałeś ja mam foty z f1.4 i f1.6 sigmy i to co tutaj zostało pokazane to może sie schować
    Pokaż. Było robione w kiepskim świetle czy w dobrym? Masz zdjęcia wyostrzone i przeliczone na 800 pikseli czy cropy?

To jeszcze jedno pytanko.
    Pewnie na durnia wyjdę, ale dlaczego ja mam po 1.4 odrazu 2.0, a nie mam pośrednich 1.6 i 1.8?
    W 85/1.4 mam tak samo.
    ależ są. W trybach M i A da się tak ustawic na kółku sterującym.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta

ależ są. W trybach M i A da się tak ustawic na kółku sterującym.

Wierz mi u mnie nie ma. Kręcąc przesłonami w szkle na kazdym poza 16 mam EE i nie da sie robić zdjęć.
    A z kółka to nawet blondynka by doszła. Ani na M, ani A ani w żaden sposób który mi przychodzi do, pustego, łba nie da sie ustawić np 1.6.:/
    Co jest szkła felerne mam, czy puszkę czy łeb?
    Nie mam niestety gdzie sprawdzić bo sami canonierzy wśród kumpli.
    Szary, cichy człowiek.

Domyślnie

Wierz mi u mnie nie ma. Kręcąc przesłonami w szkle na kazdym poza 16 mam EE i nie da sie robić zdjęć.
    to się zgadza
    A z kółka to nawet blondynka by doszła. Ani na M, ani A ani w żaden sposób który mi przychodzi do, pustego, łba nie da sie ustawić np 1.6.:/
    sprawdzałem, u mnie idzie (200 i 85/1.4) ustawić 1,6 i 1,8 kółkiem, tryb M lub A (obiektyw zablokowany na 16 oczywiście)

PS gratulacje za 2,3 i inne miejsca w konkursie
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    to się zgadza

PS gratulacje za 2,3 i inne miejsca w konkursie
    Nie ma czego.
    "Klan" i "Moda na sukces" tez sie większości podoba. To znaczy że to dobre kino?
    Szary, cichy człowiek.

Domyślnie

Witam

Nie mam niestety gdzie sprawdzić bo sami canonierzy wśród kumpli.
    nie wiem, jaką masz puchę, ale może masz przestawiony "krok EV zmiany ekspozycji" - u mnie b2. Jak ustawię 1EV, to też nie mogę wybrać pośrednich przysłon w trybach A i M, co jest zresztą oczywiste - więc pewnie u Ciebie to jednak nie to...

Pozdr, QuadMan
    Jakieś puszki i słoiki, a fotki takie sobie....

Domyślnie

nie bąź taki skromny
    wracając do szkła. Zrób zdjęcia przy ostrym świetle. Jak wyjdzie słońce. Albo przy błysku. Zobacz co wtedy z ostrością.
    w linkach masz porónania 50/1.4 i 1.8 - są sample z każdej z przysłon. Zobacz, czy masz porównywalnie. Te superjasne szkła należy przymknąć by porządnie rysowały.

www.kenrockwell.com/nikon/50-comparison/index.htm
    www.utopia-photography.ch/lenses/50mm/test15.html

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez QuadMan Zobacz posta
    Witam

nie wiem, jaką masz puchę, ale może masz przestawiony "krok EV zmiany ekspozycji" - u mnie b2. Jak ustawię 1EV, to też nie mogę wybrać pośrednich przysłon w trybach A i M, co jest zresztą oczywiste - więc pewnie u Ciebie to jednak nie to...

Pozdr, QuadMan
    QuadMan thx to własnie to.
    "EV step" miałem na 1. I tak od dwóch lat fociłem 85/1.4 nie wiedząc że mam przesłonę 1.6 np.
    Cuz człowiek się uczy całe życie.
    Szary, cichy człowiek.

Domyślnie

Tym razem przyłożyłem sie do testu.
    Kwiatek z kontrastowymi elementami. Czyli ciemne liście i żółto-biała kontra dla pokazania aberracji. Oraz śmieci w tle aby zobaczyć zmieniającą się GO.
    Blokada ostrości na 2.8 na listkach zielonych. Ze statywu trzy strzały (2.8, 2.0, 1.4) i potem cropy bez najmniejszych ingerencji oczywiście.

GO:

i cropy:

Tak jak wcześniej. Mydełko na 1.4 spore, aberracje praktycznie nie występują. Co do GO to każdy sobie sam może ocenić.
    Po trzydniowej zabawie szkiełko sobie zostawiam 1.4 mimo wszystko jak najbardziej użyteczne. Do np szerokich portretów jak znalazł.
    Szary, cichy człowiek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Jak dla mnie to masz minimalnego BFa na tej kombinacji szkła i body.
    Tak poważnie to zrób to f/1.4 jakiś portrecik z ostrością na oku. f1.4 musi dawać miękki obraz to jego uroda.
    pozdrawiam Krzysiek

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów