Szukaj
To można też powiedzieć, że nie ma sensu porównywac nowych aut w tej samej klasie. Z tymi, co są na rynku od jakiegoś czasu. A jakoś takich testów jest wiele (co ciekawe, zawsze zwycieża koncenrn VW
A kto broni porównywać w ramach jednej klasy jak i w ramach jednej firmy kolejne generacje?
To wiadomo. Rzecz w tym, że są obiektywy skonstruowani i pod DX i FX. Ale większość jest tylko pod DX. Choćby właśnie ten 17-55 f2,8... I gdy pojawi się kiedyś powiedzmy D400 na FF, to będe ten obiektyw mógł sobie za pół darmo na allegro oddać.
Większość obiektywów Nikona jest pod DX ? Coś Ci się pomyliło chyba![]()
ja piszę, że należy porównywać mając stałe pewne standardy. Przyspieszenie, spalanie itp tez sie bada zawsze w takich samych warunkach, a nie tak, że jeden przyspiesza na mokrym, a drugi na suchym.
??? lista obiektywów pod DX obejmuje dokładnie 10 sztuk i w tym sa dwie wersje 18-55 i 55-200 (z VR i bez)
lista pasujących pod FF to kilkadziesiąt sztuk, a pewnie patrząc archiwalnie ze starymi MF - ponad 100
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Arcyszpieg masz tu http://www.europe-nikon.com/family/e...s/broad/4.html zestawienie szkieł nikona obecnie dostepnych w sprzedaży - a są to tylko szkła z obecnej oferty - bez używek i hordy sigm tamronów i tokin. Popatrz ile masz w DX a ile w FF ... podpowiem - szkieł DX jest 8, reszta to FF. A tak na prawdę to do DXa jesteś zmuszony tylko na szerokim końcu - więc może to być równie dobrze Tokina 12-24/4, niekoniecznie nikkor za 3,5 tysiąca.
Ostatnio edytowane przez futrzak ; 06-01-2008 o 20:51
Co do DX - chodziło mi o obiketywy będące zoomami, obecnie w sprzedaży.
Muszę się do środy ostatecznei zdecydować.
O ile bardzo mi odpowiada 70-300 VR, to mam zagwostkę w kwestii ważniejszej czyli podstawowego zooma. Generalnie skłaniam się ku 17-55 f2.8. Ma on jednak jedynie 2 małe wady - brak stabilizacji i to, że jest wyłącznie DX.
jak byś nie liczył to szkieł do FF będzie wiele więcej. Jasne profesjonalne szkła są prawie tylko i wyłącznie pod FF (do DX są dwa!!! - 10,5 i 17-55).
na stronie Nikon Polska aktualnie:
pod FF: stałek 29, zoomów 11 - razem 40
pod DX - stałek 1, zoomów 10 - razem 11
nie widze powodów dla których stałki by miały byc nie uwzględniane.
W ofercie jest olbrzymia ilość obiektywów AF pod FF, których już nie ma na stronie www, a były tam całkiem niedawno i nadal je mozna kupic nowe w sklepach (np dwie wersje 70-300 d i G) lub nie produkowanych ale dostępnych na rynku wtórnym - lista takich szkieł to by było kilkadziesiąt sztuk, plus kilkadziesiąt sztuk szkieł manualnych. Mających często większą wartość i wyższe ceny niz te DX 18-55 czy 55-200, które nie są zbyt poważanedelikatnie mówiąc, a ratują statystyki DX.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
olympus ma przelicznik ogniskowych 2x o ile pamiętam, więc to odpowiednik 24-120 (VR) na FF. Na DX to by trzeba mieć 16-80. Nie ma dokładnie takiego. Jest ze stabilizacją lepszy18-200 VR, są 18-135, 18-70 - ten bdb optycznie i 18-55 znowu z VR. Ma być nowość - identyczne z tym co chcesz 16-85 VR - tu o tym wątek: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=45461 on ma te 16 mm o ile ci nie wystarczy 18.
Skontaktuj się z nami