Close

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 79

Wątek: D300 a E-3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez futrzak Zobacz posta
    MarcinPoland weź pod uwagę jedno - zmiana systemu to przewaznie niezły wydatek - jak się zastanawiasz nad zmianą na nikona to będzie cię to kosztowało ale masz pewność linii rozwojowej, nie mam pojęcia co oly może wypalić za rok czy dwa. Więc możesz kupić E3 i mieć pewnośc że ma to czego oczekujesz albo kupić nikona i powalczyć - może będziesz musiał troche inaczej pracować jak na olku ale jak pokazuje dzial makro na forum - nikonem też się da - nawet tymi przedpotopowymi Nie kombinuj ze zmianą systemu pod kątem jednej puchy - jeżeli patrzysz na system calościowo to nikon daje jednak większe możliwości - bardzo duzo różych szkieł, szkła firm trzecich (np. Tamron 90/2.8 ) i niezły arsenał starych wysłużonych manuali i innych metod kombinatorycznych (dla D200 i wyżej). Więc jeżeli chcesz zestawu specjalizowanego w makro to olek może spełnić twoje wymagania ale jeżeli sie się wymagania zmienią to już może być krucho :P a z nikona zwsze coś wybierzesz bo przynajmniej masz wybór.
    to nie ja stoje przed wyborem, bo ja mam d300 (dla sigmy 10-20) i e510

Domyślnie

sum - dokladnie jak piszesz - widzialem foty z E1 i podobaly mi sie lepiej nic z D50, moze dlatego ze to calkiem inna matryca ale jednak.

Domyślnie

@MarcinPoland - he he - z tej całej motaniny w sumie nawet ja się zamotałem - sorki - a poprzedni edytuję ...
    Ostatnio edytowane przez futrzak ; 05-01-2008 o 18:02

Oszczędny w słowach Awatar Przemo
    Miasto
    Konstancin-Jeziorna

Domyślnie

Porównując obiektywy do Nikona d40,d40x,zapomnieliście chyba o producentach niezależnych.
    Pozdrowienia Przemo
    D300,T11-16f2.8,N24-70,TC 1.7,SB600,SanDisk ExtremeIII i IV,Sherpa 600n,B+W MRC UV,Lowepro Sling Shot 200AW.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez th3big Zobacz posta
    Stanę w obronie kolegi. Nie zgadzać się z kimś rzecz normalna oraz powszechna. Bywa, że człowiek robi się opryskliwy i niegrzeczny. Nie bądź jednak protekcjonalny bo to najbardziej prostackie z zachowań.

Używasz nomenklatury typowej dla "dresiarzy". Jesteś w tym dobry. Zasłużyłeś na każdy z pasków jak i na zapasowy dres.
    Protekcjonalnego tonu używamy wobec osób piszących bez szerokiego backgroundu, mądrzących się bez właściwego pojęcia, szczególnie po pierwszym wybryku Olympusa jakim jest w końcu pierwsza znośna lustrzanka cyfrowa tej firmy, jaką ponoć jest E-3.
    W dodatku to On choć wolę pisać on bo nie zasłużył zaczął.

Chętnie przyjmę dres bo wszystkie już zdarłem i nie mam żadnego. Gustowny jednak poproszę. Może być z logo Nikona. Ostrzegam, że ten z logo Olympusa będzie zakładany tylko w celu wyniesienia śmieci
    Ostatnio edytowane przez ziuteczny ; 05-01-2008 o 17:27

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemo Zobacz posta
    Porównując obiektywy do Nikona d40,d40x,zapomnieliście chyba o producentach niezależnych.
    Przemo,

z tego co widze, nie mialo to byc wcale porownanie.
    Nie ma to nawet znamion porownania, bo porownuje sie szkla i korpusy zupelnie z innej polki.
    Dyskusja zaczela sie od pytania czy E-3 czy D300 a tu nagle D40x z profesjonalnymi szklami.

Moim zdaniem, prawdziwy amator, ktos kto robi zdjecia na wakacjach, rodzinie i tak dalej, nie ma ambicji artystycznych i po prostu chce kupic aparat zeby robic dobre zdjecia, jesli kupi Nikona D40x (czy D40) z obiektywem za 2000zl czyli 18-200 VR, bedzie do konca zycia wniebowziety jakoscia zdjec i uniwersalnoscia rozwiazania.
    Nie ma wiec co tutaj gadac o amatorach i o sprzedazy - krok Nikona z marketingowego punktu widzenia jest idealny, bo potencjalny amator - rodzinny fotograf nie wyjdzie poza taki obiektyw czy komplet 18-55 + 55-200.
    Taka jest wlasnie grupa docelowa dla tego aparatu.

Dla amatora fotografii, ktory chce sie czegos nauczyc produktem jest D80,

Moze w Polsce jest troszke inaczej, ale skoro jestesmy przy sprzedazy Nikona i pytaniu o jego pozostaniu na rynku lub nie, to szczerze mowiac wielkosc tego rynku jest na poziomie bledu statycznycznego dla firmy. Nie oszukujmy sie.

Co do walki jaka sie wywiazala - proponuje sie troszke uspokoic, bo cisnienie zaczyna byc wyczuwalne. Nie potrzebnie.

Nie znam Olympusa - wiec na jego temat nie bede sie wypowiadal.
    Uwazam ze kazdy klient czy to Olympysa, czy Sony czy jakiegokolwiek innego systemu moze byc tak samo zadowolony ze sprzetu, bo to tylko narzedzie do realizacji swojego hobby.

Dobrze ze te wszystkie marki roznia sie - przynajmniej ktos kto chce wybrac swiadmie, ma taka mozliwosc zeby dopasowac sobie sprzet do upodoban. Ale jednoczesnie nie trzeba na sile udowaniac nikomu ze to jedyne sluszne rozwiazanie a reszta to getto - bo to niesprawiedliwe i bezsensowne pieprzenie (przepraszam za ostanie wyrazenie, ale chyba pasuje tutaj).

Do zalozyciela tematu - zadales pytanie troche drazliwe i w dosc kontrowersyjny sposob postawiles sprawe, stad na forum gdzie wielu jest prawdziwymi milosnikami swojej marki, wywolalo dosc ostre reakcje
    Z tego co piszesz, jestes zadowolony z Olympusa i masz pare szkiel. Moim zdaniem zostan przy tym jesli Ci pasuje.
    Bo o to w koncu chodzi - RADOSC FOTOGRAFOWANIA

Pozdrawiam wszystkich patrzac z firmy za okno, bo mam ochote pochodzic po miescie z aparatem dzisiaj

Domyślnie

"krok Nikona z marketingowego punktu widzenia jest idealny, bo potencjalny amator - rodzinny fotograf nie wyjdzie poza taki obiektyw czy komplet 18-55 + 55-200."

I oczywiście double kit E-510 już idealnym krokiem nie jest bo mamy przecież czyszczenie matrycy i live view a to skreśla aparat. He? Zgodzę się, że ktoś kto kupuje aparat do domu będzie zadowolony I z D40 I z 350D I z K100D I z E-500. Wciąż to jednak nie wyjaśnia dlaczego osoby, które nie stać na więcej(czasem nie muszą) chcą forsować zjawisko "jednej słusznej marki" jak to robi np. ziuteczny.

Swoją drogą piszesz raz po raz 'ponoć" "podobno". Ja WSZYSTKIE te aparaty miałem chociaż na dłużej w ręce. Ty jak mniemam znawca backgroundowy z forum? A może chodzisz pomacać do FJ & MM ? :]

"Dobrze ze te wszystkie marki roznia sie - przynajmniej ktos kto chce wybrac swiadmie, ma taka mozliwosc zeby dopasowac sobie sprzet do upodoban. Ale jednoczesnie nie trzeba na sile udowaniac nikomu ze to jedyne sluszne rozwiazanie a reszta to getto - bo to niesprawiedliwe i bezsensowne pieprzenie (przepraszam za ostanie wyrazenie, ale chyba pasuje tutaj)."

Otóż to ! I jak pisałem trochę wyżej mam już dość obsrywania przez posiadaczy N/C konkurencji. Pozwolę sobie zauważyć(a mam ku temu podstawy choćby śledząc fora), że tylko te 2 marki takie właśnie fanatyczne podejście stosują. Co prawda argumenty naciągają ile tylko mogą ale z uporem maniaka "Nikon to Nikon", "Nie porównuj nawet do Canona". A później siedzą z tym swoim D40x i przekonują, że E-510 jest gorszy. Ba! Nie mało się uśmiałem po natrafieniu na topic gdzie kilka osób doszło do wniosku, że D70 jest w sumie lepsze od D300 bo jakość obrazu niemalże ta sama a cena diametralnie różna Litości...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lailonn Zobacz posta
    Jacek_Z doskonale zdaje sobie sprawę,że "błędem" było porównanie z D40x/D40. Jednak gdy ktoś kupuje sprzęt, patrzy na ceny i dlatego te 2 aparaty biją rekordy popularności(no i duża tu zasługa marki jako takiej. Olympusa czy Pentaxa zwykły zjadacz chleba nie zna po prostu - wierz mi).

Jeśli więc ktoś chce po prostu bawić się w fotografa i nie chce wydać na aparat więcej jak 2000zł to Olympus będzie lepszym wyborem według mnie. Z czasem na obiektywy można uzbierać a jak pokazałem, na pewno znajdzie się to czego nam trzeba.
    rozumiem, że wybierając system liczy sie tylko i wyłacznie cena body i innych rzeczyn nie nalezy brać pod uwagę?
    udowadniasz że olympus ma tańsze szkła od nikona - zczym mozna polemizować i koniecznie musisz porównywac do D40. Odpuść sobie to body do porównań, bo dostajesz zafałszowany obraz rzeczywistości

Wybierając D40x trafiamy do zamkniętego getta gdzie w razie chęci kupna szkieł pojawia się problem. Jak więc może ktoś typu robin102 grzmieć na lewo i prawo, że 4/3 to system bez przyszłości i getto i polecać D40x/D40 ?!?!!?!? Widzicie chyba na forach jak ludzie odpisują na pytania o wybór sprzętu. Toż to głupota totalna.
    owszem propagowanie D40 to głupota totalna. Nie wiem czy robin go propaguje, ale skoro podważasz to co on sądzi - to czemu wakurat słuchcasz tego podszeptu o D40?

Co do szkieł to również "Celowo" wybrałem błędne. Po prostu szukałem czegoś z odpowiednimi ogniskowymi/światłem jak te z Olympusa. Mówisz, że można porównywać ciemniejsze bo podniesiemy śmielej ISO. W Olkach spokojnie do 400-800 można podnosić przecież a nie wiem jak ty ale ja wole niedobór światła rekompensować lepszym szkłem niż ISO
    W nikonie zawsze możesz miec jeszcze wyżej te ISO. mnie 400 a 600, nie 800 a 1000 itp. Co do lepszych szkieł - tu trzeba konkretów - bym w wielu przypadkach mógł polemizowac.

Cieszy mnie niezmiernie przyznanie racji co do hobbysty/amatora. Jakby mi tak jeszcze ktoś wyjaśnił dlaczego w/w mają brać droższy sprzęt bez 'gadżetów" tylko dlatego, że kiedyś może przejdą na profi to byłbym wdzięczny. Jak się mnie ktoś pyta o poradę to staram się dowiedzieć do czego mu ten sprzęt i czy będzie w to inwestował. Jak nie ma ambicji na "zawodowstwo"(uogólniam bo i w Olku jest trochę zawodowców) to z czystym sumieniem polecam 4/3
    OK, można polecać. Dla semipro - bez ciągot do przesiadki kiedykolwiek na pro są wszystkie systemy - C, N, A, O, P, S

Wiem, że nie wszystko wymyślił Olympus - stabilizacja zdaje się by Minolta? - ale chyba najmocniej propaguje te dodatki.
    no własnie. Najmocniej propaguje. Pytanie co jest potrzebne fotografom, a co jest wciskane przez marketing. To nie zawsze to samo. Tak jak zwiększanie ilośći MP będzi emarketingowo ciagle podnoszone. Fotografom to już niepotrzebne (poza tymi niektórymi PRO)

ps. Nie musi cię interesować obrót firmy ale przyszłość to zarobek. Skoro najwięcej zarabia się na Entry Level to firma, która najlepiej zadba o ten segment ma największą przyszłość. Zarówno D40 jak i D40x jadą tak na prawdę na marce a szkoda.
    Nic na to nie poradzę, że ludzie je kupują. Mój zakaz nie ma mocy sprawczej
    A z drugiej strony - jak chcą, niech kupują. Co mi tam. Ale jesli całą firmę Nikon utożsamiasz z najsłabszym modelem body to coś jest mocno nie tak.

Bardzo mnie cieszy, że dane systemy są dla ciebie do bani tylko z powodu ich nazwy. Dresik z 4 paskami już nosisz? :]
    proszę o zaprzestanie tych uprzejmości. Ziuteczny zarobił własnie na upomnienie.

edit: Na http://www.imaging-resource.com znalazłem testy DR i wychodzi na to, że E-3 ma takie jak Canon 40D/5D a nawet trochę lepsze niż D200 a E-510 wypada niewiele gorzej. Poczytaj wpierw zanim naskoczysz na kogoś. Wciąż nie napisałeś co masz...synku ;]
    baaardzo dziwne wyniki. Ten szereg jest bez sensu. D200 jest lepszy od C5D??? a E510 niewiele gorszy????
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ziuteczny Zobacz posta
    Protekcjonalnego tonu używamy wobec osób piszących bez szerokiego backgroundu, mądrzących się bez właściwego pojęcia, szczególnie po pierwszym wybryku Olympusa jakim jest w końcu pierwsza znośna lustrzanka cyfrowa tej firmy, jaką ponoć jest E-3.
    Protekcjonalny inaczej wyniosły, pobłażliwy, lekceważący. Mądralami niestety najczęściej są właśnie pozwalający sobie na protekcjonalny stosunek do innych. Spieraj się z kimś, obrażaj tylko nie lekceważ go. To głupota

Cytat Zamieszczone przez ziuteczny Zobacz posta
    W dodatku to On choć wolę pisać on bo nie zasłużył zaczął.
    Znowu jesteś protekcjonalny. Ciekawe ile udało Ci się w życiu osiągnąć i ile w oczach innych znaczysz, że taki do przodu jesteś

E-3 jest bardzo fajnym body. Tylko już mam dośc pisania o tych uszczelnieniach i systemie czyszczenia matrycy. Ktoś kiedyś miał na olympusclub takie życzenie by po premierze E-3 zaczęło się pisać o wysokiej jakości obrazu, a nie tylko o uszczelkach i SSWF. Jakość widać nie jest wystarczająca skoro największymi argumentami przemawiającymi na rzecz e-systemu jest filtr ultradźwiękowy oraz wytrzymałość sprzętu na oblewanie go piwem http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=26270825 Z 12-60 SWD i 50-200 SWD stanowi jednak świetny zestaw. Nie poleciłbym jednak e-systemu komuś kto zamierza z czasem inwestować w obiektywy z górnej półki. Wówczas e-system staje się bardzo drogi i znacząco już mniej interesujący.

Domyślnie

"krok Nikona z marketingowego punktu widzenia jest idealny, bo potencjalny amator - rodzinny fotograf nie wyjdzie poza taki obiektyw czy komplet 18-55 + 55-200."

I oczywiście double kit E-510 już idealnym krokiem nie jest bo mamy przecież czyszczenie matrycy i live view a to skreśla aparat. He? Zgodzę się, że ktoś kto kupuje aparat do domu będzie zadowolony I z D40 I z 350D I z K100D I z E-500. Wciąż to jednak nie wyjaśnia dlaczego osoby, które nie stać na więcej(czasem nie muszą) chcą forsować zjawisko "jednej słusznej marki" jak to robi np. ziuteczny.

Swoją drogą piszesz raz po raz 'ponoć" "podobno". Ja WSZYSTKIE te aparaty miałem chociaż na dłużej w ręce. Ty jak mniemam znawca backgroundowy z forum? A może chodzisz pomacać do FJ & MM ? :]
    Najpierw przeczytaj to co napisalem, a nie unosisz sie emocjami i atakujesz od razu.

Napisalem ze Olympusa nie znam - ZNAM NIKONA I NA JEGO TEMAT MOGE SIE WYPOWIEDZIEC. NIE WYPOWIADAM SIE NA TEMAT APARATU KTOREGO NIEZNAM - CHOCBY BYL OSMYM CUDEM SWIATA. PO PROSTU GO NIE ZNAM.
    NIE MAM SIE ZA ZNAWCE I NIE CHODZE MACAC APARATOW DO SKLEPOW. STAC MNIE ZEBY KUPIC CO POTRZEBUJE I NIE ROZGLADAM SIE DALEJ. KROPKA.

Mam nadzieje ze to bedzie wystarczajaco jasne teraz - bo Twoj atak byl kompletnie niepotrzebny i jak sadze byl wynikiem emocji a nie przeczytania tego co napisalem. Czytaj prosze to na co odpowiadasz, zwlaszcza jesli chcesz byc powaznie traktowany w dyskusji, bo wprowadzasz niepotrzebny zamet.

Skoro mnie posadziles o bycie "backgroundowym" znawca, powiem Ci tylko ze fotografia bawie sie okolo 25lat (specjalnie uzylem slowa "bawie"), uzywalem przez lata Canonow (EOS 50, EOS 5 po EOS 3) a w epoce cyfrowej uzywam Nikonow (D70, D80 i wlasnie dotarl do mnie D300), choc zaczynalem na poziomie Zenith i Practica.
    Mimo ze nie chciales zauwazyc - nie atakuje Olympusa, wrecz przeciwnie.

Troche mniej emocji.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez lukasz_wysocki ; 05-01-2008 o 18:47

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów