Dzięki DX-owi, możesz np. miec odpowiednik 500mm nie musząc wydawac na to ok. 25k...
Szukaj
Dzięki DX-owi, możesz np. miec odpowiednik 500mm nie musząc wydawac na to ok. 25k...
Ta większa o ok. 1 działkę przysłony (gdzieś tak wyczytałem) GO czasem też może być wygodna.
Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!
Drodzy koledzy - konkurencja. To jest to co sprawi, ze producenci beda zamieszczac w coraz tanszych modelach FF. To pewne jest i pewne, ze nastapi to bardzo szybko. To jest elektronika a nie mechanika, wiec lecace w dol ceny. Jak dawno temu matryca 10 M byla potezna? A teraz? Najtansze lustrzanki sa w nia wyposazane, dokladnie bedzie z FF. Za 4-5 lat wszystko bedzie jechalo na FF. Nie tylko topowy Canon i za nim idacy Nikon sa panami FF. W sieci glosno jest juz o Sony A900 w pelni profesjonalnej i z FF o parametrach blizniaczych do D3 (pewnie wynika to ze scisle zawiazanej wspolpracy z Nikonem). Mysle, ze doswiadczenie inzynierow Minolty oraz nieograniczone fundusze Sony postawia tego gracza bardzo szybko w scislej czolowce. Pisanie wiec o tym, ze FF to odlegla przyszlosc jest glupota.
Jesli chodzi o obiektywy MF do D3 to oczywiscie podpinamy se jak chcemy (rowniez do Olkow jest pelno przejsciowek na Nikkory) z jednych zdjecia beda idealne, z innych do bani, wlasnie ze wzgledu na roznice blony i matrycy.
Pamietajmy, ze Nikon to potezny koncern czyli potezny biznes i beda robic dokladnie to co bedzie przynosilo zyski (wiec i nowa seria obiektywow - choc to bedzie uzasadnione czesciowo jednak, bo jak zrobic z obecnego mocowania by swiatlo padalo prostopadle na matryce????????????????? ).
klient oceni, wybierze, obserwujmy rynek i wyzbadzmy sie fanatyzmu Panowie i Panie
pozdrawiam
C5DII
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
czytasz odpowiedzi jakie się pisze do twoich postów? Bierzesz to pod uwagę?
To odpowiedz jaki procent FF jest w rynku u canona - FF u nich ma 5 lat.
Rozumiem, że niewygodne fakty sie pomija.
DX ma zalety! nie chodzi o kasę za matryce, czy cenę body. Widać, że jesteś z tych co uzywają najczęsciej krótkich ogniskowych. Gdybyś miał uzywac długich jasnych tele - to juz byś sie tak nie wypowiadał entuzjastycznie o FF. Amator nie chce się inwestowac dużej kasy w sprzet. To ma byc tanie (szkła!), a tańsze będa te pod DX.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 06-01-2008 o 15:04
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Przeczytalem caly watek porownawczy na forum olympusa. Na koncu mocno sie juz smialemJak ktos moze robic testy sprzetu jak trzeba mu tlumaczyc zasady odnosnie GO?
Do D3 bym się bał, bo na DX taki MIR 35/2 jest na brzegach co najwyżej akceptowalny.Na FX zapewne mielibyśmy do czynienia z symulacją pola widzenia po kilku głębszych.
Ale poeta miał na myśli jedynie to że nieprawdą jest, iż każdy obiektyw epoki przedcyfrowej już nie da rady wyprodukować dobrego obrazka. A z DXem to i ruskie potworki są użyteczne.
![]()
D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!
Skontaktuj się z nami