W trybie Lv naciskasz powiekszenie [guzik z lupą i plusem]
http://www.dpreview.com/previews/nikond300/page9.asp
Instrukcja o tym nie wspomina?
pzdr
Szukaj
W trybie Lv naciskasz powiekszenie [guzik z lupą i plusem]
http://www.dpreview.com/previews/nikond300/page9.asp
Instrukcja o tym nie wspomina?
pzdr
Nikon D80 + N18-70DX+ S70-300 DG APO + Carena TZ-250
A ja odpowiem autorowi wątku : jeśli masz calą szklarnię do olimpusa to kup E-3 ja bym tak zrobił. Dla mnie jako amatora ważna jest radość fotografowania a nie system - oczywiście chciałbym jak najlepszy ale bez przesady. Poziom body różnych producentów jest podobny.
Pozdrawiam
D300 /N18-200VR /S10-20/T90 /S50-500 /SB600 + reszta acc i zapał
a ja nie lubię żadnych Olympusów i może sobie Lailonn tu wypisywać i wypisywać
Olympusa nie lubię bo się nazywa Olympus
dokładnie tak samo mam z Sony
nie wiem jak możesz porówynywać w ogóle obraz z d40x do tych olympusowych wynalazków, weź se dpreview mędrcze poczytaj, Olympus dziękuję bardzo, ostatni udany model aparatu C-5060czy jakoś tak
a kwestii szkła mamy wszystko co chcemy i dziękujemy bardzo za Olympusową jakość obrazu
my szukamy jak największej rozpiętości tonalnej a nie takiej obciętej jeszcze o 0,7EV, zgroza, pomijając już highlight clipping i to, że inżynierowie tej firmy nie potrafią wypuścić puszki z nastawami, które wydobywają z niej maxa.
ps. E-3 nie wiem to się nie wypowiadam, ten NMOS w ogóle jest cokolwiek jest porównywalny do nowego CMOS-a d300 ? To primo, secundo cena. Patrząc na cenę d300 (a i 40d), ich ficzery i ogólną przewagę systemów E-3 mógłby być ciekawy, żeby wchodzić w jakąś egzotyczną markęza max hmmm ja wiem body 3500zł. Za tyle bym go rozważył, za więcej poleciał do konkurencji, sorry. Więcej ani złotówki z punktu widzenia amatora o ile nie tapla się w bagnie se swoim ekwipunkiem przez cały dzień ani nie trzyma z braku miejsca sprzętu w wannie albo akwarium
). Profesjonał zaś wiadomo, jak usłyszy Olympus zacznie się drapać po głowie, Panie a do czego mi to
A ile kosztuje ?
Ostatnio edytowane przez ziuteczny ; 05-01-2008 o 16:05
Jacek_Z doskonale zdaje sobie sprawę,że "błędem" było porównanie z D40x/D40. Jednak gdy ktoś kupuje sprzęt, patrzy na ceny i dlatego te 2 aparaty biją rekordy popularności(no i duża tu zasługa marki jako takiej. Olympusa czy Pentaxa zwykły zjadacz chleba nie zna po prostu - wierz mi).
Jeśli więc ktoś chce po prostu bawić się w fotografa i nie chce wydać na aparat więcej jak 2000zł to Olympus będzie lepszym wyborem według mnie. Z czasem na obiektywy można uzbierać a jak pokazałem, na pewno znajdzie się to czego nam trzeba.
Wybierając D40x trafiamy do zamkniętego getta gdzie w razie chęci kupna szkieł pojawia się problem. Jak więc może ktoś typu robin102 grzmieć na lewo i prawo, że 4/3 to system bez przyszłości i getto i polecać D40x/D40 ?!?!!?!? Widzicie chyba na forach jak ludzie odpisują na pytania o wybór sprzętu. Toż to głupota totalna.
Jeśli ktoś nie wyjdzie poza kity to Olympus przynajmniej da Live View i stabilizację no i czyszczenie...
Co do szkieł to również "Celowo" wybrałem błędne. Po prostu szukałem czegoś z odpowiednimi ogniskowymi/światłem jak te z Olympusa. Mówisz, że można porównywać ciemniejsze bo podniesiemy śmielej ISO. W Olkach spokojnie do 400-800 można podnosić przecież a nie wiem jak ty ale ja wole niedobór światła rekompensować lepszym szkłem niż ISO. Co do GO to na forum Olympusa jest właśnie topic o tym - zapraszam.
Cieszy mnie niezmiernie przyznanie racji co do hobbysty/amatora. Jakby mi tak jeszcze ktoś wyjaśnił dlaczego w/w mają brać droższy sprzęt bez 'gadżetów" tylko dlatego, że kiedyś może przejdą na profi to byłbym wdzięczny. Jak się mnie ktoś pyta o poradę to staram się dowiedzieć do czego mu ten sprzęt i czy będzie w to inwestował. Jak nie ma ambicji na "zawodowstwo"(uogólniam bo i w Olku jest trochę zawodowców) to z czystym sumieniem polecam 4/3
Wiem, że nie wszystko wymyślił Olympus - stabilizacja zdaje się by Minolta? - ale chyba najmocniej propaguje te dodatki.
ps. Nie musi cię interesować obrót firmy ale przyszłość to zarobek. Skoro najwięcej zarabia się na Entry Level to firma, która najlepiej zadba o ten segment ma największą przyszłość. Zarówno D40 jak i D40x jadą tak na prawdę na marce a szkoda.
ziuteczny a co masz? D40x właśnie? ;] Poza wszystkimi różnicami technicznymi między E-510 a D40x jakość obrazu jest niemalże ta sama. Na wykresie wyraźnie widać, że to 510 wygrywa. Chyba, że odwrotnie czytam wykresy...
Bardzo mnie cieszy, że dane systemy są dla ciebie do bani tylko z powodu ich nazwy. Dresik z 4 paskami już nosisz? :]
edit: Na http://www.imaging-resource.com znalazłem testy DR i wychodzi na to, że E-3 ma takie jak Canon 40D/5D a nawet trochę lepsze niż D200 a E-510 wypada niewiele gorzej. Poczytaj wpierw zanim naskoczysz na kogoś. Wciąż nie napisałeś co masz...synku ;]
Ostatnio edytowane przez Lailonn ; 05-01-2008 o 16:24
Noszę dresik z pięcioma paskami
A co do aparatów to sprawa jest jasna. Olympus jako Kia daje więcej aby się sprzedać. Cóż fajnie, że jest wybór.
Nie opowiadaj jednak, że Kia jest najfajniejsza bo ma usuwanie kurzu z kierownicy
JAK JAKOŚĆ OBRAZU jest ta sama, skoro Olek obcina o 0,7EV. W buty sobie włóż ten złom. Może być nawet wykonany z tytanu. I nie opowiadaj pierdół, tu są sami świadomi amatorzy. Dokonaliśmy wszechstronnego research'u przed zakupem. Jako przeciętny zjadacz bułek znam ofertę zarówno Pentaxa, Olympusa oraz Sony.
Jednak dziękuję im bardzo. Moja kasa i daję ją temu komu chcę ją dać. I na pewno nie dam jej ani Pentaxowi ani Olympusowi ani Sony.
Czy teraz zasługuję na 6 pasków na dresiku chłopcze ?
dodatkowo jak widzę wypisujesz coś o szkłach dla bez-śrubokrętowców nie mając pojęcia o tym co jest dostępne. Mądrzysz się bez pojęcia. Za to jesteś pełen rad. Genialny inaczej E-510 i dowolny obiektyw hehe.
Ostatnio edytowane przez ziuteczny ; 05-01-2008 o 16:29
tak, i wlasnie wtedy mam powiekszenie soft, a nie real
to moze kwestia jakis dodatkowych ustawien ktorych jest cala masa, albo starszego firmware ktory mam
co do olka, to fakt, jest tam banding, raczej wiekszy od d300 bo tutaj tego nie zauwazylem, ale to sie objawia w extremalnych sytuacjach typu bardzo duze iso, lub ostre wyciaganie z cieni
ale w d300 tez to jest, tyle ze chyba mniej widoczne, bo sam czytalem na jakims forum ze ktos plakal ze dal $2k za aparat i po wyciaganiu z cieni mial ladny banding, jak ktos bardzo chce to to poszukam i wkleje fotke
Ostatnio edytowane przez MarcinPoland ; 05-01-2008 o 16:38
Przejrzałem cala ofertę Nikona na skąpcu i wyszło co wyszło. Jak mniemam masz D40x i jesteś zawodowcem. Nie chcesz napisać, więc zgaduje ale zazwyczaj najwięcej piany biją ci, którzy naczytali się mądrości w necie a sami nic nie mają albo mieć nie będą. Jak chcesz to kupie sobie D300 z jakimiś fajnymi stałkami - stać mnie. od razu zostanę mędrcem? :]
Myślę że emocje mógłby ostudzić kolejny test typu "jakim aparatem zostały zrobione te zdjęcia".Oczywiście z udziałem E-3.Wtedy bojownicy o system dokonają wyboru.
pozdrawiam
Arcyszpieg weź pod uwagę jedno - zmiana systemu to przewaznie niezły wydatek - jak się zastanawiasz nad zmianą na nikona to będzie cię to kosztowało ale masz pewność linii rozwojowej, nie mam pojęcia co oly może wypalić za rok czy dwa. Więc możesz kupić E3 i mieć pewnośc że ma to czego oczekujesz albo kupić nikona i powalczyć - może będziesz musiał troche inaczej pracować jak na olku ale też się da - nawet tymi przedpotopowymiNie kombinuj ze zmianą systemu pod kątem jednej puchy - jeżeli patrzysz na system calościowo to nikon daje jednak większe możliwości - bardzo duzo różych szkieł, szkła firm trzecich (np. Tamron 90/2.8, Tamron 17-50/2.8, Tokina 12-24/4 itd.) i niezły arsenał starych wysłużonych manuali i innych metod kombinatorycznych (dla D200 i wyżej). Więc jeżeli chcesz zestawu na teraz to olek może spełnić twoje wymagania ale jeżeli sie się wymagania zmienią to już może być krucho :P a z nikona zwsze coś wybierzesz bo przynajmniej masz wybór.
Ostatnio edytowane przez futrzak ; 05-01-2008 o 17:15
Stanę w obronie kolegi. Nie zgadzać się z kimś rzecz normalna oraz powszechna. Bywa, że człowiek robi się opryskliwy i niegrzeczny. Nie bądź jednak protekcjonalny bo to najbardziej prostackie z zachowań.
Używasz nomenklatury typowej dla "dresiarzy". Jesteś w tym dobry. Zasłużyłeś na każdy z pasków jak i na zapasowy dres.
Skontaktuj się z nami