Szukaj
jesli chodzi o makro to live jest lepsze zdecydowanie, bo masz realne powiekszenie 10x
af w trybie live view tez dziala
ale jest ograniczony do centralnego punktu
no i jest odchylanie
obiektyw 14-54 na pewno w e3 bedzie szybszy niz w 510
poza tym teraz zdaje sie powylazily nowe szybkie szkla
a a propo syfow, poszukaj na google i znajdziesz tam wiele artykulow o tym jak to matryce z nikona wybitnie lubia kurz
ja trafilem bez problemu, nie wiem z czego sie to bierze, moj kolega ma tez duzy problem z syfami na d70 ale to olewa i ma non stop kropy na niebie
nie twierdze ze e3 jest lepsze! ale sprzeciwiam sie odradzaniu tego sprzetu z powodu "brak przyszlosci" lub "wynalazek" lub "dlubanina"
wystarczy ze napisze o zaletach oka z punktu widzenia posiadacza e510 i d300 a od razu odzywa sie masa glosow ze twierdze ze olek jest lepszydla niektorych bedzie lepszy, dla niektorych gorszy, i nie ze wzgledu na poglady i widzimisie ale ze wzgledu na okreslone preferencje w fotografowaniu
Ostatnio edytowane przez MarcinPoland ; 05-01-2008 o 00:18
Grucha w łape i dmuchamymatryce.
Reszta to marketing.
O czym piszesz? Jeśli o cenach obiektywów to nie będę Ci udowadniał jak bardzo drogim systemem jest pod tym względem e-system. Wysil dupsko i zrób sobie zestawienie szkieł...
ZUIKO 7-14 oraz AF-S 14-24
ZUIKO 14-35 (jest już w przedsprzedaży) AF-S 24-70
ZUIKO 35-100 i AS-F 70-200
Popierniczyło chyba chłopaków w Olympusie.
Niestety, ale sprzęt trafia w różne ręce. Są tacy, którzy ten zajebisty uchylny LCD z E-3 ukręcili. Są też tacy, którym przycisk zwalniania blokady obiektywu w E-3 odpadł. Ktoś tam uszkodził w pancernym E-3 plastikową klapkę gniazda kart pamięci. Ty zaś jesteś jak dotąd jedynym, któremu matryca w D300 regularnie syfem zachodzi. Jak widzisz nie jest różowo
E-3 pod względem jakości wykonania oraz użytych materiałów jest znacznie słabszą konstrukcją od E-1. Czas oszczędności nastał. E-1 jest IMO nadal najlepiej wykonanym korpusem e-systemu.
Nikt nie zaprzecza, że system czyszczenia matrycy opatentowany przez Olympusa nie działa. Wręcz przeciwnie. To najlepszy system na rynku. Szkoda tylko, że to już jedyny argument, który niepodważalnie przemawia za e-systemem.
Ostatnio edytowane przez th3big ; 05-01-2008 o 00:48
D300 ma powiekszenie 1:1 w Lv
AF też działa i to w dwóch trybach
pzdr
EDIT:
JA szczerze przyznam że byłem wielkim zwolennikiem E-system. E-1 mnie zauroczył pomimo jakosci zdjec szumów itp... Czekałem na E-3.... I... Osobiście się zawiodłemNie tego oczekiwałem i IMHO Olek nawalił :/
pzdr
Ostatnio edytowane przez b707 ; 05-01-2008 o 00:56
Nikon D80 + N18-70DX+ S70-300 DG APO + Carena TZ-250
jak go uruchomic?
tzn to powiekszenie real a nie cyfrowe, pytam powaznie
odnosnie obiektywow, to wspomnialem, ze bardzo szeroko jest w olku drogo, i bez filtra (7-14)
i to byl powod dla d300 + 10-20mm
ale standardowe obiektywy, typu 12-60, 50-200,
14-54 sa realtywnie tanie biorac pod uwage jakosc i to ile musimy wydac w innych systemach za takie pokrycie w tej jakosci
a tutaj taki watek wygrzebalem:
http://forum.olympusclub.pl/topics22...e3-vt12683.htm
Ostatnio edytowane przez MarcinPoland ; 05-01-2008 o 01:16
Jakoś niespecjalnie miałem ochotę wypowiadać się na tym forum bom z konkurencji ale śledzę wszystkie fora.
Pewnie źle robię ale chciałbym się dowiedzieć cóż takiego Olympus uczynił ci robin102, że szmacisz E-system? Z ciekawości zajrzałem na oly forum by znaleźć o tobie informację i okazuje się, że co rusz kupujesz coś innego i to zarówno aparaty jak i obiektywy(Gratuluje dobrze płatnej pracy). Aktualnie jak rozumiem chcesz kupić D300 ale wzbudzasz "wstręt" w znajomych sprzedawcach z racji kosmicznie upierdliwego podejścia do życia. Co ciekawe jeszcze w 2006 roku byłeś lubiany nawet w "4/3" po to by nagle zmienić się w demona i wyłapać bany na kilku forach za kłótliwość i to właśnie w topicach o E-systemie. Dr. Jekyll & Mr. Hyde?
Nie jestem żadnym znawcą i możliwe, że popełnię tu jakieś gafy - poproszę o rzeczowe sprostowanie. Zajrzałem jednak do każdego systemu by wygrzebać pewne porównanie:
Zakładając ograniczony budżet nabywamy drogą kupna E-510/D40x/Canon 40D-400D
Szukamy obiektywu z dużą ogniskową ale i z przystępną ceną:
Zuiko Digital ED 70-300 f/4.0-5.6 od 1299.00 -
Nikon AF 80-400 f/4.5-5.6D ED VR od 5121.00 - Czy czegoś tu nie brakuje dla D40x?
Canon EF 100-400 f/4.5-5.6 L IS USM od 5330.00 - Coś jednak cenowo zestaw kiepski :/
Szukamy obiektywu do macro i dobrym stosunkiem cena/jakość:
Zuiko Digital ED 35 f/3.5 Macro od 749.00 -
Nikon AF-S 105 f/2.8 G IF-ED VR Micro od 2579.00 - Chyba nie o to chodziło...
Canon EF 50 f/2.5 Compact Macro od 939.00 - Fajnie!
Szukamy dobrego i w miarę jasnego obiektywu "spacerowego" w rozsądnej cenie:
Zuiko Digital ED 14-54 f/2.8-3.5 od 1829.00 -
Nikon AF-S 17-55 f/2.8 G DX IF-ED od 4420.00 - Aua...
Canon EF-S 17-55 f/2.8 IS USM od 2999.00 - Znośne?
Szukamy czegoś szerokiego i przy tym stosunkowo jasnego:
Zuiko Digital 11-22 f/2.8-3.5 od 2499.00 -
Nikon AF-S 17-35 f/2.8 D IF-ED od 5480.00 - Aua...
Canon EF-S 17-55 f/2.8 IS USM od 2999.00 - Mogłoby być szerzej :/
Szukamy jasnego i uniwersalnego tele:
Zuiko Digital ED 50-200 f/2.8-3.5 od 3399.00 -
Nikon AF 80-200 f/2.8D ED od 3199.00 - Nie do końca ta ogniskowa...
????
Zestawienie zrobione na szybkiego, opierając się na skąpcu.pl Bez wątpienia jest tendencyjne ale jest i już (a nie wspomniałem o jakości kitów). Na jego bazie ośmielę się stwierdzić, że w E-Systemie każdy foto amator/hobbysta znajdzie to czego potrzebuje. Profesjonalista być może poczuje niedosyt ale czy to się nam podoba czy nie, zdecydowana większość obrotu producentów to rynek kompaktów oraz "entry-level". Większość nabywców i tak pozostaje ze standardowym obiektywem i cieszy się towarem niekoniecznie analizując cropy 1:1, piksel po pikselu.
Można oczywiście mówić, że stabilizacja w korpusie to zbędny bajer, że działające czyszczenie to pierdoła i marketing bo przecież wystarczy dać do serwisu. Live View to też głupota totalna i tylko dla żałosnych szpanerów. Można również włożyć sobie rękę pod drzwi i przytrzasnąć...
Skoro te wszystkie rzeczy propagowane/wymyślane przez Olympusa są tak nieistotne i zbędne to dlaczego pozostałe marki idą za nim?
ps. Nie chciałem nikogo obrażać ani wywoływać burzy w szklance wody. Mam już jednak trochę dość obsrywania przez N/C pozostałych systemów i siebie nawzajem też, bo prawda jest taka, że to człowiek robi zdjęcie. Przez lata nie było tej całej technologii i jakoś fotografia miała się dobrze. Pamiętajmy o tym...
pss. Post napisany po 12h ciężkiej pracy, która między innymi polega na wyjaśnianiu, że nie istnieje jedyna słuszna marka. Proszę więc o wyrozumiałość i wskazanie ewentualnych błędów w zestawieniu.
psss. robin102 proszę w imieniu wszystkich sklepów w kraju. Nie idź tam oglądać sprzętu "poglądowo" Ci ludzie mają sprzedawać a nie wysłuchiwać/pilnować wybrzydzających ;] No Offence
Ostatnio edytowane przez Lailonn ; 05-01-2008 o 10:30
Lailonn ty człowiecze wiesz co piszesz ? - porównujesz szkła które nawet nie powinny obok siebie stać i w dodatku mylisz ich przeznaczenie.
1. Dla długich szkieł porównujesz dwa potwory wypchane VRami i innym bajerem z 70-300 pod system 4/3 - jak tak wybierasz to proszę - jest 70-300 VR.
2. Jesli szkło do makro to masz 60/2.8 - szkło nieprzeciętne i 105/2.8 AFS VR, a AFS 300/2.8 to chyba na oczy nie widziałeś :P bo na pewno nie jest to szkło makro.
3. Jasny obiektyw spacerowy i 17-35/2.8 AFS ? znowu jak ślepy na zawody strzeleckie - to jest reporterski potworek i na spacery się nadaje jak F1 na dojazdy do pracy.
4. Szerokie i jasne - z wymienionych szkieł tylko nikkor ma kąt widzenia jak 17mm na FF (bo ma 17mm i mamy FF), olek ma kąt widzenia 28mm dla FF a canon - z racji że szkła EF-S dzialają tylko na APS-C kąt odpowiadający 27mm na FF - olek wypada najcieniej :P
5. co do jasnego i uniwersalnego tele to nawet komentować nie warto ...
Twoje porównanie wykazalo tylko że nie masz pojęcia o systemie nikona.
Skontaktuj się z nami