Wiem człowiecze co pisze, za to ty chyba masz problem z czytaniem ze zrozumieniem jak to większych tutejszych ekspertów.
Zestawienie było robione na prostej zasadzie. Biorę szkło Olka i szukam czegoś z takimi parametrami u konkurencji.
Jak proszę cię chcesz postawić obiektyw z 450mm obok tego z 600mm? Napisałem, że ma być duża ogniskowa! I wymarzone 600 mamy dopiero za 5 kawałków i to obiektyw, którego do D40x nie podepniemy niestety bo pozostanie ręczne ostrzenie jak mniemam.
Obiektyw makro? Bazując na D40x co zrobisz z ręcznym ostrzeniem? Bo o ile się nie mylę to trzeba mieć szkło AF-S a takowe jest dopiero za 2.5 tysiąca.(Dzięki za zwrócenie uwagi, przegapiłem to szkło)
Tym obiektywem spacerowym to nie wiem czy strzelasz sobie w stopę, czy co? To jedyny odpowiednik ogniskowa/światło jaki znalazłem "made by Nikon" (Znalazłem coś tańszego - edytowałem)
Szeroki kąt...czy wy macie jakiś syndrom małego tutaj? Mówimy o "budżetowych" zakupach. Nie obchodzi ani mnie ani 95% fotografujących to, że Nikon ma FF i tam jest 17mm bo sobie tego nie podepnę pod D40x, o którym tu mowa.
Moim porównaniem pokazałem, że o ile osoba chcąca wydać na aparat około 2000zł w Olku znajdzie świetną 510-tkę i BEZ PROBLEMU dokupi później dobrej jakości optykę w przeciwieństwie do Nikona gdzie niestety D40/D40x pozwolą nam zostać w "getcie". Teraz dociera?
Jeśli 4/3 jest 'bez przyszłości" to wyraźnie widać, że jeszcze bardziej bez przyszłości są D40 i D40x a mimo to polecacie je ponad każdą inna markę 'bo to Najkony". Niestety to właśnie te 2 modele nabijają większa część obrotu tej marki.
Nikon ma świetny sprzęt dla osób z kasą i dużymi wymaganiami(Canon również). D3 powala bez wątpienia. Jednak moim prywatnym zdaniem w półce Entry-Level prym wiedzie właśnie Olympus. Otrzymujemy najwięcej za najmniej. Osoba, która kupuje pierwszą lustrzankę zwróci dużą uwagę na stabilizacje/czyszczenie/live view i bez wątpienia nie będzie oglądać szumów na cropie 1:1 jak wy to robicie(też to robie ale poglądowo :P). Ilu z was koniecznie musi mieć gładkie ISO 800< ? Na każdym forum czytam, że "I tak uzywam maks 400"...
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami