Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: D2x,d200,d2h

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    D300 jest jak najbardziej zawodowy, więc ta seria Dxxx nie jest celowo "psuta"
    Co do D200 - zasilanie w takim zastosowaniu jak ty chcesz to olbrzymi minus, pewnie go dyskwalifikujący. Dla mnie nie - działając (w cieple !!!) 2 akku w gripie to razem 800 zdjęc i kolejne 500 w koszyczku z 6 szt akku AA. Na dzień pracy 1300 szt. starcza. Jak ktos jest fotoreporterem ma zapewne więcej akku.
    D300 w porownaniu z D3 ma sie napewno lepiej niz D200 w porowniau z D2. Powod jest oczywisty. Pelna klatka w D3 spowodowala, ze na rynku pojaiwl sie D300 jako zawodowy z niepelna klatka. super i tak powinno byc. wczenisej tak niebylo.

Jedank D200 jest napewno lepszym aparatem niz mysle. Mialem juz z nim do czynienia i napewno mi pasuje. Boje sie wlansie tylko tego zasilania. Ale jesli jest tak jak piszesz (czyli 2 aku w gripie to 800 zdjec) to nie jest tak zle. Potrzebne beda tylko mi pwoeidzmy ze trzy zestawy akumulatorkow to sie bede wyrabial. Latem sie wyrobie z dwoma bo temperatury nie sa az takie niskie (miedzy 0 a +5). Wiosna na ten rok mi sie nie szykuje, a do nastepnego moze sie wiele zmienic. Moze wlasnie D300 za rok?? Teraz pewnie wiec pomysle o jakims D200 lub jak naprawde bedzie super okazja to D2x. Tylko okazja powinna byc w ciagu dwu tygodni. Tak wiec poluje chyba na jakiegos dobrego D200 z BP. A jak sie uda tanio to moze wlasnie ten wspominany na rezerwe. Boje sie, ze te aparatry mogly czasami juz swoje przejsc. czy dla przyklady 20tys zdjec to u nich wiele, czy malo?? Jak wlasciwie bylo z mozliwoscia migawki w nich. Ja na wyjezdzie robie kilka tysiecy zdjec (blizej 10tys). wyjazd to oczywiscie 3-4 miesiecy w Arktyce.
    Mateusz Moskalik: SKRADZIONENP7000+Ikelite, ND300+Ikelite, N28-105/3.5-4.5 Macro, S8-16/4.5-5.6, S17-50/2.8 EX OS, S70-200/2.8 EX OS, IkeliteDS125, IkeliteDS50, statywy GIOTTO's, plecak Lowepro, skrzynie PELI

Domyślnie

mmosk, na takie warunki to jednak D2X/s - pancerność i mechanika korpusu jest fantastyczna, a wydajność EN-EL4a wprost niewiarygodna
    też mi niedawno chodził po głowie wyjazd w polarne rejony, ale byłoby to 1,5 roku wyjęte z życia... Może jeszcze kiedyś
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmosk Zobacz posta
    Boje sie wlansie tylko tego zasilania. Ale jesli jest tak jak piszesz (czyli 2 aku w gripie to 800 zdjec) to nie jest tak zle. Potrzebne beda tylko mi pwoeidzmy ze trzy zestawy akumulatorkow to sie bede wyrabial. Latem sie wyrobie z dwoma bo temperatury nie sa az takie niskie (miedzy 0 a +5).
    to ty powinienes byc fachowcem od zdjęć w niskich temp. Wg mojej czytelnianej wiedzy na ten temat akku dają w tych warunkach kilka razy mniej prądu. A w mrozie - to juz w ogóle tragedia. Ja bym się wcale nie zdziwił gdybyś zimą (przy -25 stopniach) na 6 szt EN-EL3e nie zrobił w sumie 100 zdjęć, a przy zerze - ze 300. Ważne jak będziesz przechowywał te akku przed włożeniem do body (przy ciele, w cieple). A body musi sie chyba zrównac temp by obiektyw nie zaparował. Kłopot tez z wymianą obiektywów, uwazaj by ci się nic na matrrycy nie skropliło.

popytaj tych co mają praktykę, co ze soba zbierają na takie wyprawy. Sprzęt foto ma podane temp w których może być eksploatowany i na pewno nie są to tak niskie temp jak w arktyce. Wiem, że za analoga brano mechaniczne FM i w dodatku wymieniano smary, które się robią za gęste w tak niskich temp. Obawiac się można i o mechanikę (lustro i migawka), jak i zasilanie - mała wydajność akku.

Cytat Zamieszczone przez mmosk Zobacz posta
    czy dla przyklady 20tys zdjec to u nich wiele, czy malo?? Jak wlasciwie bylo z mozliwoscia migawki w nich. Ja na wyjezdzie robie kilka tysiecy zdjec (blizej 10tys). wyjazd to oczywiscie 3-4 miesiecy w Arktyce.
    to mały przebieg. Starczy ci taki aparat na kilka lat, zapewne go nie "zajedziesz" w tym czasie, prędzej go sprzedasz zamieniając na kolejny model.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 21-12-2007 o 23:21
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

to ty powinienes byc fachowcem od zdjęć w niskich temp. Wg mojej czytelnianej wiedzy na ten temat akku dają w tych warunkach kilka razy mniej prądu. A w mrozie - to juz w ogóle tragedia. Ja bym się wcale nie zdziwił gdybyś zimą (przy -25 stopniach) na 6 szt EN-EL3e nie zrobił w sumie 100 zdjęć, a przy zerze - ze 300. Ważne jak będziesz przechowywał te akku przed włożeniem do body (przy ciele, w cieple). A body musi sie chyba zrównac temp by obiektyw nie zaparował. Kłopot tez z wymianą obiektywów, uwazaj by ci się nic na matrrycy nie skropliło.
    Jesli chodzi o sprawy zasilania to dla mnie oczywistym jest, ze wszystkie akumulatpry nosi sie na sercu . no i najlepiej jak sie co jakis czas je wyymineia nawet gdy snie niewyczerpia. Do tej pory na cyfrze robilem na D80 i tam niebylo problemu z temperatura kolo 0. nigdy wlasciwe mi sie w ciagu dnia lub nawet kilku niewyczepral akumulator. Co prawda na dworze byl pdoczas focenia a jak nie foriclem to lezal sobie grzecznie w budynku. Jesli chodzi o skrpalanie to jak calosc jest wychlodzone bo jest na dworze to nie ma problemu ze zmiana obiektywow. Chyba ze ktos specjalnie nachucha. Gozej jest z wizjerem bo tu tylko czlowiek cos wiecej popatrzy i juz nic niewidzi bo zamglone. Tak wiec niema problemu. A i jeszcze. Z zaparowywaniem jest problem jak sie wchodzi do cieplego z zimenog. w druga strone naprawde sie niespotkalem do tej pory.

popytaj tych co mają praktykę, co ze soba zbierają na takie wyprawy. Sprzęt foto ma podane temp w których może być eksploatowany i na pewno nie są to tak niskie temp jak w arktyce. Wiem, że za analoga brano mechaniczne FM i w dodatku wymieniano smary, które się robią za gęste w tak niskich temp. Obawiac się można i o mechanikę (lustro i migawka), jak i zasilanie - mała wydajność akku.
    wiesz znam pary. Jedne robil na D70, jedne robi na 20D, jeden na Markach itp. Ten na Markach to zawodowiec. Ci dwaj to fotoamatorzy tak jak wiekszosc z nas. I wiadomym jest, ze wiecej aku potrzeba ale to nie jest glowny sprawa ktora sie da zauwazyc. To bylo glwonie widoczne w Nikonie. NISKA TEMPERATURA TO MALE SZUMY - co zauwazyla ta osoba z 70D. Jak bylo -20 to bylo super. Zrobilo sie kolo 0 to znowu szumy.

to mały przebieg. Starczy ci taki aparat na kilka lat, zapewne go nie "zajedziesz" w tym czasie, prędzej go sprzedasz zamieniając na kolejny model.
    To chcialem uslyszec. I mam nadzieje, ze tak bedzie.
    Mateusz Moskalik: SKRADZIONENP7000+Ikelite, ND300+Ikelite, N28-105/3.5-4.5 Macro, S8-16/4.5-5.6, S17-50/2.8 EX OS, S70-200/2.8 EX OS, IkeliteDS125, IkeliteDS50, statywy GIOTTO's, plecak Lowepro, skrzynie PELI

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BugsBunny Zobacz posta
    mmosk, na takie warunki to jednak D2X/s - pancerność i mechanika korpusu jest fantastyczna, a wydajność EN-EL4a wprost niewiarygodna
    no ale te finanse. co prawda niby niewielkie ale jednak sa. Ze stypendium doktoranckiego na to sie nieuzbiera

Cytat Zamieszczone przez BugsBunny Zobacz posta
    też mi niedawno chodził po głowie wyjazd w polarne rejony, ale byłoby to 1,5 roku wyjęte z życia... Może jeszcze kiedyś
    Ja moge powiedziec jedno. Korzystaj jak tylko mozesz. Uwazaj tylko bo to potem wielkie uzaleznienie. Ja spedzilem tam 13 miesiecy i teraz nie ma wyjscia, jezdze tam co roku. Inaczej to bym pewnie padl na suchoty gdzies w kraju albo by mnie zabrali gdzies na odwyk bo by sie czlowiek ropzil z rozpaczy. To uzaleznieine gorsze od fotografii. A ja teraz mam dwa. Nie dos ze Arktyka to jeszcze robieie zdjec tam. Tego to juz sie nie da czasami wytrzymac. Poswiecam na te tematy conajmniej polowe swojego zycia

Domyślnie

Witam
    Mam jedno pytanie. Czy jest kots moze w W-wie co ma zarowno D2x jak i D200 aby mozna na oba popatrzec i porownaic jak sprawuja sie z obiektywami jakie ja mam. Napewno to ulatwi mi moje decyjze. Czy pozyczac forse na D2x z nadzieje ze sie keidys odda (zanim wpisza na liste dluznikow) czy kopic D200. Tak wiec jesli ktos ma takie mozliwosci i jest chetny to zrobic to zapraszam. Chcialbym to zrobic na swoich obiektywach SIGMY EX 12-24/4.5-5.6, 24-70/2.8, 18-50/2.8 DC, 70-200/2.8, 500/4.5 oraz do tego TC 1.4x. Ciekawmi mnie dal przykladu jak sprawuja sie one z zestawem 500/4.5 + TC 1.4x bo w D80 nie dziala wtedy AF. Prosze o kontakt na prv.
    Ostatnio edytowane przez mmosk ; 22-12-2007 o 17:01

Domyślnie

własnie wczoraj wrócilem z Tatr.
    zastosowałem pewien trik i pod klapke od MB-D200 włożyłem 2 cienkie warstwy przycietej cienkiej pianki takiej jak sie kładzie pod panele lub co telewizory w pudełkach w nią zawijają. Ze swojej pracy wiem że utrzymuje ona temp przez jakis czas no i moj en-el3e wytrymal 290 klatek przy temp. średnio od -3 do -20 w porywach a wczesniej bez tego w Łodzi wytrzymywal raptem 120 klatek przy temp ok 0 stopni. wiec nie bylo tak zle ale mysle ze bez tego uszczelnienia było by kiepsko.
    ps. akumulator caly czas byl w gripie nie chowany pod kurtke a D200 non stop na szyi na dworzu chowany tylko na ok 5 minut przed wchodzeniem do budynków i schroniska czyli mozna powiedziec ze caly czas byl wychłodzony i te 290 klatek w tych warunkach zrobilo na mnie wrazenie w porownaniu z 120 klatkami przy 0 stopniach
    D300, i klamoty do niego
    R.E.Durka

Domyślnie

Panowie

prosty przykład

robiłem cały dzień zdjęcia D2X ostatnio

od 6 rano ( -13 stopni ) do 17 godziny ( -11 jak wrociłem do domu ), przenikliwe takie wilgotne zimno...

- zdjęć narobiłem dużo, dużo przeglądałem na LCD , pozostało mi jeszce 30% aku

a w cieple to działa i działa i..........działa
    D750X2 /FM/ dużo gratów

Domyślnie

Dla mnie nie - działając (w cieple !!!) 2 akku w gripie to razem 800 zdjęc i kolejne 500 w koszyczku z 6 szt akku AA. Na dzień pracy 1300 szt. starcza. Jak ktos jest fotoreporterem ma zapewne więcej akku.
    Tak to sobie czytam i czytam i własnym oczom nie wierzę. 500, 800, 1300 zdjęć dziennie !? Bez urazy, ale co Wy byście zrobili bidule na takim (mniejsza o LF czy MF) tradycyjnym małym obrazku. Toż to z 1.5 kilograma filmów. Ach ta "fotografia" cyfrowa...
    F5, D800, F70, C550D + 18-200/3.5-5.6, N17-35/2.8, N28-70/2.8, N70-200/2.8 VR, N20-35/2.8, N35-70/2.8, N24-120/4, N70-300/3.5-5.6, S180/3.5, N60/2.8, SB-28, SB-800 itd.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hektor Zobacz posta
    Tak to sobie czytam i czytam i własnym oczom nie wierzę. 500, 800, 1300 zdjęć dziennie !? Bez urazy, ale co Wy byście zrobili bidule na takim (mniejsza o LF czy MF) tradycyjnym małym obrazku. Toż to z 1.5 kilograma filmów. Ach ta "fotografia" cyfrowa...
    ostatnio zrobiłem zlecenie na MF 20 klatek, 2 filmy (chodziło o jedno ujęcie na kalendarz, 2 modelki) , ale równolegle próbek na cyfrze było blisko 100.
    dziennie 300-400 to jest w sesji "modelkowej" norma (i to niska), a za czasów analoga w Polsce się oszczędzało i robiło najwyżej kilka filmów - gdy na zachodzie szło kilkadziesiąt rolek. Fotoreporterzy (zachodni) tez nie oszczędzali.
    Oczywiście jak kto robi krajobraz, to zupełnie takie ilości nie wchodzą w grę.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów