Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: D2x,d200,d2h

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jordash Zobacz posta
    mam nikona D70S
    chcialbym zmienic na innego ,co kupic co proponujecie?
    czy D 200 ktory juz moim zdaniem jest dobrym aparatem czy oplaca sie dolozyc i kupic d2X
    jak roznica jakosci ma sie do cenny?
    Ostatnio zmienilem D200 na D2x. Chociaz D200 to naprawde wysoka kultura pracy, to jednak D2x jest konstrukcja o wiele dokladniej dopracowana. AF jest nieporownywalnie bardziej czuly. Po raz pierwszy rowniez mialem okazje skonfrontowac CCD z CMOSem w Nikonie. Pliki maja wiekszy kontrast. Cienie sa troche mniej czytelne. Przy przestrzeni barwnej Adobe i obnizeniu kontrastu do wartosci - Less Contrast problem rozwiazany. Sceny o duzym kontrascie nie gubia swiatel i cieni. Balans bieli jest o wiele dokladniejszy. Zaprzyjazniony serwisant twierdzi ze mechanika D2x to calkiem cos innego niz D200. Moim zdaniem warto.

Domyślnie

To ja trochę OT... Kedar... widzę, że jesteś na forum od 2005 roku i właśnie nade mną napisałeś swój pierwszy post!!! szacunek dla Ciebie... wiem, że mowa jest srebrem a milczenie złotem. Jesteś cały ze złota tak mi się wydaje. Tyle tu ludzi pisze pierdoły...
    2xD700, 2xSB910, Z 16 2.8, S20 1.8, T28-75 2.8,N 35 1.8, N50 1.4, 85 1.8, S 150 2.8
    NAKMUAY BLOG

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kedar Zobacz posta
    Ostatnio zmienilem D200 na D2x. Chociaz D200 to naprawde wysoka kultura pracy, to jednak D2x jest konstrukcja o wiele dokladniej dopracowana. AF jest nieporownywalnie bardziej czuly. Po raz pierwszy rowniez mialem okazje skonfrontowac CCD z CMOSem w Nikonie. Pliki maja wiekszy kontrast. Cienie sa troche mniej czytelne. Przy przestrzeni barwnej Adobe i obnizeniu kontrastu do wartosci - Less Contrast problem rozwiazany. Sceny o duzym kontrascie nie gubia swiatel i cieni. Balans bieli jest o wiele dokladniejszy. Zaprzyjazniony serwisant twierdzi ze mechanika D2x to calkiem cos innego niz D200. Moim zdaniem warto.
    Mam nadzieje, ze mowisz wlasnie o D2x a nie D2xs ktore pojawilo sie po D200. Ja wlasnie siedzie teraz przy podobnej problematyce. Mialem D80 9pierwsza cyfra) i uwazam ze kopilem ja blednie. Za wolna dla mine byla i tyle. Foce glownie przyrode i to czesto w ciezkich warunkach. I teraz mysle o przejsciu na D200 lub wlasnie D2x. Nawet juz sie rozgladam po cenach obu na ebay. wychodzi, ze D2x mozna miec juz za jakies 3750 zl a D200 za okolo 2500. Czyli tu wybor jest jeden D2x bo za roznice to niewile mozna miec. Natomiast zastanawia mnie jedno. W przyszlosci mysle o jeszcze jednej cyfrze. Wyjazd na 3 miesiace do Arktyki i niech cos mi sie wtedy zwali. tylko sie zastrzelic (a tam bron ma sie pod reka). Tak wiec czasami mysle, czy nielepiej iest od razu kopic dwa D200 z tym tylko jeden z BP. w koncu uzywane, wiec zawsze jaks obwa. A na zestaw D2x + D200 to pewnie niebede mial forsy.
    Mateusz Moskalik: SKRADZIONENP7000+Ikelite, ND300+Ikelite, N28-105/3.5-4.5 Macro, S8-16/4.5-5.6, S17-50/2.8 EX OS, S70-200/2.8 EX OS, IkeliteDS125, IkeliteDS50, statywy GIOTTO's, plecak Lowepro, skrzynie PELI

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmosk Zobacz posta
    Natomiast zastanawia mnie jedno. W przyszlosci mysle o jeszcze jednej cyfrze. Wyjazd na 3 miesiace do Arktyki i niech cos mi sie wtedy zwali. tylko sie zastrzelic (a tam bron ma sie pod reka). Tak wiec czasami mysle, czy nielepiej iest od razu kopic dwa D200 z tym tylko jeden z BP. w koncu uzywane, wiec zawsze jaks obwa. A na zestaw D2x + D200 to pewnie niebede mial forsy.
    jest jedna ogromna róznica w zasilaniu d200 i d2x. W takim miejscu jak arktyka to ma duże znaczenie. W 20 stopniach celcjusza D200 zrobi 350 zdjęc. D2x może 2.500. To istotna róznica, delikatnie mówiąc. Ile zrobi D200 w niskich temp nawet nie chcę mysleć. Weź plecak akku.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    jest jedna ogromna róznica w zasilaniu d200 i d2x. W takim miejscu jak arktyka to ma duże znaczenie. W 20 stopniach celcjusza D200 zrobi 350 zdjęc. D2x może 2.500. To istotna róznica, delikatnie mówiąc. Ile zrobi D200 w niskich temp nawet nie chcę mysleć. Weź plecak akku.
    no własnie jacku ja ostatnio na ledwo 3 razy ladowanym aku cyknąłem cos ok 120 klatek jak dla mnie to najwiekszy minus D200 całe szczescie że mam 3aku D80 z en-el3e mozna zrobic kilka razy wiecej zdjec na takim samym aku.
    zachodze w głowe co oni spiep..... w D200 ze jest taki prądożerny?
    D300, i klamoty do niego
    R.E.Durka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Faktycznie o tym problemie calkiem zapomnialem (nie o temperaturach ale o samym zasilaniu w D200). Ale pewnie wcale nie skopali tylko zrobili to specjalnie. Profesjonalisci robia 2500 zdjec dziennie a zaawansowani amatorzy 10 razy mnie. wiec na dobe zasilania kazdemu wystarczy
    Mateusz Moskalik: SKRADZIONENP7000+Ikelite, ND300+Ikelite, N28-105/3.5-4.5 Macro, S8-16/4.5-5.6, S17-50/2.8 EX OS, S70-200/2.8 EX OS, IkeliteDS125, IkeliteDS50, statywy GIOTTO's, plecak Lowepro, skrzynie PELI

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kabanos Zobacz posta
    zachodze w głowe co oni spiep..... w D200 ze jest taki prądożerny?
    Zrobili podgrzewanie matrycy i obiektywu, zeby nie zachodził parą.
    "...co to za życie jak się nie ma czasu na życie..."

Domyślnie

mmosk dla zawansowanego amatora jest D80. D200 to profi puszka dla ludzi o ograniczonym budżecie wiec nie gadaj ze zrobili to celowo. Jest to jedyny powod dla ktorego kupilem 3 aku i gripa. i jesli ja powiedzmy zrobilem 120 klatek przy temperaturze 0 stopni to obawiam sie jak pojade w tatry za tydzień czy mi te 3aku wystarcza na 1 dzien focenia przy -15 powiedzmy
    D300, i klamoty do niego
    R.E.Durka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kabanos Zobacz posta
    mmosk dla zawansowanego amatora jest D80. D200 to profi puszka dla ludzi o ograniczonym budżecie wiec nie gadaj ze zrobili to celowo. Jest to jedyny powod dla ktorego kupilem 3 aku i gripa. i jesli ja powiedzmy zrobilem 120 klatek przy temperaturze 0 stopni to obawiam sie jak pojade w tatry za tydzień czy mi te 3aku wystarcza na 1 dzien focenia przy -15 powiedzmy
    ale taki podzial to jest u nas ze wzgledu na finanse. zgadzam sie, ze chcemy aby D200 i jego nastepcy byli profi ale cos zawsze w nich bedzie nie tak w porownaniu z profi. Po F100 to chyba tylko korpus i ilosc cyferek pozostalo w nich. natomiast brak tej odpowiedzialnosci w tym do kogo niby ja kieruja. bo ja sobie niewyobrazam wlasnie takich sytuacji jak ty opisujesz, ze akumulatory padaja po 100 czy nawet 300 zdjeciach. To jest nierealne. dla przyklady twoj wyjazd w Tatry, czy nawet jaks zasiadowka kilkudniowa na ptactwo czy zwierzyne. to sie pewnie nie da. Sam jeszcze nie robilem az na taka skale za pomoca D200 i nie mialem pojecia ze to jest az taki wielki problem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmosk Zobacz posta
    Sam jeszcze nie robilem az na taka skale za pomoca D200 i nie mialem pojecia ze to jest az taki wielki problem.
    D300 jest jak najbardziej zawodowy, więc ta seria Dxxx nie jest celowo "psuta"
    Co do D200 - zasilanie w takim zastosowaniu jak ty chcesz to olbrzymi minus, pewnie go dyskwalifikujący. Dla mnie nie - działając (w cieple !!!) 2 akku w gripie to razem 800 zdjęc i kolejne 500 w koszyczku z 6 szt akku AA. Na dzień pracy 1300 szt. starcza. Jak ktos jest fotoreporterem ma zapewne więcej akku.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów