mam nikona D70S
chcialbym zmienic na innego ,co kupic co proponujecie?
czy D 200 ktory juz moim zdaniem jest dobrym aparatem czy oplaca sie dolozyc i kupic d2X
jak roznica jakosci ma sie do cenny?
Szukaj
mam nikona D70S
chcialbym zmienic na innego ,co kupic co proponujecie?
czy D 200 ktory juz moim zdaniem jest dobrym aparatem czy oplaca sie dolozyc i kupic d2X
jak roznica jakosci ma sie do cenny?
Ostatnio edytowane przez jordash ; 05-11-2007 o 14:50
moj d70s tez wystarczy do robienia profesjonalnych bardzo dobrej jakosci zdiec...
ps:zdjec
ps2:glupie pytanie, glupia odpowiedz
ja odpowiem równieżpytanie 1 nie wystarczy żaden z nich a jeśli chodzi o drugą część to naprzykład różnią się instrukcją obsługi wagą i takimi tam drobnostkami o których wspomina każda przyzwoita specyfikacja - do profesjonalnych zdjęć takich mega super bo chyba o takie ci chodzi poszukaj H3D 39... na początek powinno ci wystarczyć
ilość zdjęć PROFESJONALNYCH "produkowanych" przez aparat:
1/. Dx - każde (no prawie - jakieś 99%)
2/. Dxxx - jakaś połowa (ok 50%)
3/. Dxx - prawie żadne (jakieś 1%)
więc kalkulacja jest prosta...![]()
same klamoty...
Pro wymaga poświeceń tylko Hasski![]()
Ooo zuto masz stare daneNikon wypuścił nowy apgrejd softu do serii Dxx - PF 2.0 (profeszjonal fotografer wersja 2.0). Podobno procent profesjonalnych zdjęć podszkoczył do liczby 32
![]()
Ostatnio zmienilem D200 na D2x. Chociaz D200 to naprawde wysoka kultura pracy, to jednak D2x jest konstrukcja o wiele dokladniej dopracowana. AF jest nieporownywalnie bardziej czuly. Po raz pierwszy rowniez mialem okazje skonfrontowac CCD z CMOSem w Nikonie. Pliki maja wiekszy kontrast. Cienie sa troche mniej czytelne. Przy przestrzeni barwnej Adobe i obnizeniu kontrastu do wartosci - Less Contrast problem rozwiazany. Sceny o duzym kontrascie nie gubia swiatel i cieni. Balans bieli jest o wiele dokladniejszy. Zaprzyjazniony serwisant twierdzi ze mechanika D2x to calkiem cos innego niz D200. Moim zdaniem warto.
To ja trochę OT... Kedar... widzę, że jesteś na forum od 2005 roku i właśnie nade mną napisałeś swój pierwszy post!!! szacunek dla Ciebie... wiem, że mowa jest srebrem a milczenie złotem. Jesteś cały ze złota tak mi się wydaje. Tyle tu ludzi pisze pierdoły...
Mam nadzieje, ze mowisz wlasnie o D2x a nie D2xs ktore pojawilo sie po D200. Ja wlasnie siedzie teraz przy podobnej problematyce. Mialem D80 9pierwsza cyfra) i uwazam ze kopilem ja blednie. Za wolna dla mine byla i tyle. Foce glownie przyrode i to czesto w ciezkich warunkach. I teraz mysle o przejsciu na D200 lub wlasnie D2x. Nawet juz sie rozgladam po cenach obu na ebay. wychodzi, ze D2x mozna miec juz za jakies 3750 zl a D200 za okolo 2500. Czyli tu wybor jest jeden D2x bo za roznice to niewile mozna miec. Natomiast zastanawia mnie jedno. W przyszlosci mysle o jeszcze jednej cyfrze. Wyjazd na 3 miesiace do Arktyki i niech cos mi sie wtedy zwali. tylko sie zastrzelic (a tam bron ma sie pod reka). Tak wiec czasami mysle, czy nielepiej iest od razu kopic dwa D200 z tym tylko jeden z BP. w koncu uzywane, wiec zawsze jaks obwa. A na zestaw D2x + D200 to pewnie niebede mial forsy.
Mateusz Moskalik: SKRADZIONENP7000+Ikelite, ND300+Ikelite, N28-105/3.5-4.5 Macro, S8-16/4.5-5.6, S17-50/2.8 EX OS, S70-200/2.8 EX OS, IkeliteDS125, IkeliteDS50, statywy GIOTTO's, plecak Lowepro, skrzynie PELI
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Skontaktuj się z nami