Szukaj
Ja natomiast, jako jeden z "nierozumianych" przez ciebie, pozwole sobie na zgola inna refleksje. Widzisz firma Nikon w ostatnich latach zachowywala sie dosc dziwnie. W momencie gdy Canon pokazal, i zaczynal swiecic tryiumfy swoimi pelnoklatkowymi DSLR'ami, Nikon przekonywal, ze FF jest zbedny, a APS-C gora. W momencie, gdy Canon na PMA prezentowal obiektywy o ktorych piszesz, Nikon "wypuszczal" amatorskie zoomy. Nie dziw sie wiec, ze niektorzy, z bardziej swiadomych uzytkownikow Nikona, dla ktorych marka nie gra dominujacej roli, postanowili zaopatrzyc sie w system stawiajacy sprawe jasno. Dzisiaj Nikon prezentujac nowe D3 wraz z nowymi profesjonalnymi obiektywami zmiennoogniskowymi daje bardzo jasny sygnal. Nikon "wraca" z hukiem w segment profesjonalny, co pozwala miec nadzieje, niebawem uzupelni linie swoich obiektywow o jasne "stalki" z silnikami AF-S.
Dla mnie osobiscie Canon 5D wystarcza do 90% zastosowan, nie mam absolutnie zadnych zastrzezen do jego matrycy, natomiast mam mnostwo do jego ergonomi, autofocusa i jeszcze paru innych dupereli. W nastepcy 5 boje sie, ze Canon swoim zwyczajem doda pare pixeli (bedzie mial 16 mln, jak to cwierkaja jaskolki) a to dla mie zbyt duzo. Nie potrzebuje robic wiekszych powiekszen niz A3, a do tego 12 mln to az nadto, a plik ma za to "rozsadna" wielkosc. Nowy 5D bedzie po prostu 40 z 16 mln i FF (jest to moja opinia, ale zbyt duzo bardziej, badz mniej sprawdzonych info zdaje sie to potwierdzac), a w takiej sytuacji jednak Nikon mnie bardziej przekonuje. Ponoc na PMA maja zostac zaprezentowane nowe 85 i 35, a to by wlasciwie zalatwialo moja potzebe "stalek".
Adamie jakość obrazu musi być "wyraźnie lepsza". Przecież ja o niczym innym nie czytam jak o tym, że jakość obrazu z C 5D na niższym ISO jest lepsza niż z D3Pozostaje Canonowi poprawić wysokie ISO i obraz będzie "znacząco lepszym" od tego z D3
Tak troszkę żartobliwie
Canonowi niewiele trzeba by powstrzymać panikę jaka wdarła się w szeregi userów jego systemu. 5D jest zwyczajnie stareńką konstrukcją, która pod kilkoma względami jest wstydliwie gorszą w stosunku do luster niższej klasy. Przyszedł czas, że Canon został nareszcie zmuszony do pracy.
O proszęCzy w 1Ds MkIII również jest tak opcja? Zastanawia dlaczego 40D jej nie ma?
Ostatnio edytowane przez th3big ; 16-12-2007 o 17:19
No "musi" to troche mocne slowo, na pewno moze byc lepszy, ale to sie pewnie w lutym okaze.
Chyba nie zrozumiałeś... "musi" ponieważ MOŻNA PRZECZYTAĆ LICZNE OPINIE, ŻE OBRAZ Z 5D na niskich czułościach JEST LEPSZY niż z D3Chyba w następcy regresu względem 5D Canon nie przewiduje
Zaznaczyłem w poprzednim poście, że potraktowałem wszystko żartobliwie.
Od czasu premiery D3 oraz D300 zauważyłem, że w opinii wielu Canonierów Canon stał się gorszy niż był dotychczas. Cóż widać inaczej wszystko postrzegam... gdyby nie problemy z AF już dawno miałbym 1D MkIII, a nie D300 i ściągał D3. Zakupu systemu Nikona nie żałuję, a wręcz przeciwnie, ale mając EOS'a również nie miałbym kompleksówNikon dociągnął stając się równorzędnym konkurentem dla Canona. Od tego momentu obie firmy będą zaskakiwały na zmianę. Canonowskie matryce mają taki potencjał, że jeśli Canon tylko będzie chciał to wypluje puchy, które przysporzą o ból głowy chłapaków od Nikona. Tak naprawdę nikt nie wie z jakim trudem Nikonowi przyszło wyprodukowanie 12mpx w formacie FF. Canon się chwalił, że do 50mpx bez problemu może zachować wysoką jakość obrazu. Jeśli zrezygnuje z drastycznego zwiększania pikseli na rzecz jakości może być znowu ciekawie.
Sorki za OT, ale nadal mocno się dziwię jak czytam na krajowych jak i zachodnich forach lament posiadaczy Canonów. Szczególnie trudno zrozumieć posiadaczy topowych modeli.
ee, masz wgląd do laboratorium obu firm, znasz prototypy, nad jakimi pracują? czy może opierasz sie na forumowych "rumorach"? nikt nie wie co wyjdzie i tymczasem to czcze spekulacje - "TEN JAKBY CHCIAŁ TO MÓGŁBY ZDMUCHNĄĆ TEGO, A TEN TEGO". zobaczymy![]()
ja nigdzie nie widzę lamentów canonierów, za to wszędzie pragnienie lepszej puszki z dobrym sercem, własnie takiej jak d3, który byłby skrzyżowaniem 5d i marka. i mam nadzieję, że się doczekam, choc wątpię, że już w lutym 2008![]()
Powiem tak: Gdyby Canon mial jedynke z matryca piatki, pewnie mialbym spory dylemat, ale nie ma. Nowa piatka bedzie maila 16 mil mpx i dla mnie to za duzo.
Ja natomiast twierdze, ze nowa piatka wcale nie "musi" lepiej obrazowac od starej, wystarczy, ze Canon podniesie natywna czylosc i bedzie to samo co w D3. Lepsza przy wysokich ISO, gorsza przy niskich. Aczkolwiek mam nadzieje, ze bedzie lepsza.
Nie muszę niczego wykazywać. Mam na ten temat swoje zdanie, a jeśli masz odmienne to masz do tego prawo.
Po co wgląd do laboratoriów? Oczywistym jest, że to spekulacje. Tylko na rynku jest pucha w postaci 1Ds MkIII z upchniętymi na matrycy wielkości klatki filmu 35mm 21mpx dającymi kapitalną jakość obrazowaniaJakoś ciężko mi uwierzyć by Canon miał więsze trudności z polepszeniem jakości rejestrowania matrycy z o połowę mniejszą ilością pikseli. Ok... to takie gadanie paplanie, ale na chwilę obecną nic się nie zmieniło... potencjał Canona nie zmalał... był i jest wielki. To Nikon dociągnął do Canona nie odwrotnie. I całe szczęście bo inaczej Canon całkowicie położyłby na klienta. Teraz muszą pokombinować. Czes pokaże czy przykładowo taki D3 nie przyczyni się do upadku linii 1D i zastąpienia jej Smarkiem z matrycą FF o mniejszej niż 1Ds liczbie pikseli. Dotąd Canon z Nikonem nie konkurowali bezpośrednio puszkami, ale może się wydarzyć wiele. Jedno jest pewne... oba systemy oferują wiele, a ostatnie premiery pokazały, że ich userzy mogą liczyć na sporo więcej.
Adamie jeśli to tylko coś zmieni wyślę Ci kilka linków do dyskusji w tym na dp, gdzie płaczą ludziska co mają zrobić bo tyle mają klamotów od Canopna, a tu jedynym wyjściem jest zakup Nikona. Nawet posidacz 1Ds'a uderzył w żale. Dlatego tak bardzo się dziwię. Dwie puszki D3 oraz D300 potrafiły tak zmącić rynek
PS. By nie było, że szaleństwo ogarnęło wyłącznie Canonierów... dopiero były premiery D3 oraz D300, a ja już widziałem na tym forum wątki o puszce niczym D3, ale w większą ilością mpxeli oraz o potencjalnym następcy D300 czyli D400![]()
Ostatnio edytowane przez th3big ; 16-12-2007 o 20:18
Skontaktuj się z nami