Close

Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 93

Wątek: D3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    1. mam kłopot z czułościami. Bo w nikonach z CMOS D3 i D300 mozna pracowac od ISO 200 - tam mają najwyższa jakość. A C5D ? Zrobic na 200? jak użyje 100 (albo 50) to wyjda nam inne przysłony o 1 lub 2 EV, a co za tym idzie inna GO i plastyka. Nie mogę czułości rekompensowac czasami, bo to jest na błysku. Czy canon na ISO 200 jest zauważalnie rózny od tego co się dostaje na 100 ?
    zróbcie proszę porównanie tak żeby znalazł się w nim obrazek z ISO100 Canona - nie można mu tego odbierać, to jest właśnie jego przewaga. Inaczej będzie tak, jakbyś porównując użyteczność reporterską ograniczył fps w D3 do 3kl/s, bo 5D ma tylko tyle.
    ISO100 z D3 jest "udawane" i jak widać na samplach, gorsze od ISO200, a chodzi chyba o pokazanie, która matryca daje lepsze rezultaty.
    A co do szkieł, to proponuję zrobić rzecz nietypową i do obu korpusów podpiąć taki sam wysokiej klasy obiektyw, np Tamrona 90 z mocowaniem C i N - wtedy zniwelujecie wpływ optyki na wyniki testu.
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez th3big Zobacz posta
    Pozwolę sobie na taką refleksję... dziwię się kolegom posiadającym 5D i kolekcję super jasnych obiektywów stałoogniskowych, których zazdroszczą od dawna systemowi Canona posiadacze innych systemów, że rozważają zmianę systemu. D3 jest kapitalną puszką, ale jestem dziwnie przekonany, że 5D MkII jakością obrazu odstawi D3 studząc poczynania gorąco krwistych. Jak Canon wrzuci do następcy 5D lepszy system AF, dorzuci 2mpx więcej i da wizjer kryjący 100%, a wszystko za jakieś 8-9k to ruch się znowu zacznie w drugą stronę Myślę, że od kiedy Nikon pokazał D3 zmiana systemu Nikona na Canona oraz na odwrót nie ma już najmniejszego sensu. Pewnie Nikon wydali niebawem jakieś jasne stałki oraz zoomy z f/4,0, a Canon optycznie poprawione wersje jasnych zoomów w tym 24-70/2,8 L. Obie firmy mimo, że unikają bezpośredniej konkurencji swoich puszek to widać, że równają do siebie.

Kiedyś dawno pisałem, że brakuje mi w systemie Nikona odpowiednika EF ze stałym f/4,0. I jakiś czas temu doczytałem się informacji, że niebawem Nikon ma pokazać AF-S 24-120/4.0G ED VR.

Posiadacze obu systemów powinni się cieszyć, że Nikon się dźwignął. To wymusza na Canonie zagęszczone ruchy
    zdecydowanie za dużo myślisz i generalizujesz za bardzo
    "czuję jak rodzi się moc"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BugsBunny Zobacz posta
    A co do szkieł, to proponuję zrobić rzecz nietypową i do obu korpusów podpiąć taki sam wysokiej klasy obiektyw, np Tamrona 90 z mocowaniem C i N - wtedy zniwelujecie wpływ optyki na wyniki testu.
    Przecież do Canona można podczepić Nikkora 85 f1.4 i po problemie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jurgen Zobacz posta
    zdecydowanie za dużo myślisz i generalizujesz za bardzo

Dobre ale wiesz jak jest... cogito ergo sum Zresztą tyle co ja ostatnio przemyśleń na tym forum czytałem to strach próbować wszystkie ogarnąć. Przemyślenia na temat D400 czy też czegoś na kształt D3, ale z większą ilością pikseli. Przemyślenia na temat zasadności zmiany D200 na D300 itd, itp.

Pozdrawiam

Domyślnie

zróbcie proszę porównanie tak żeby znalazł się w nim obrazek z ISO100 Canona - nie można mu tego odbierać, to jest właśnie jego przewaga. Inaczej będzie tak, jakbyś porównując użyteczność reporterską ograniczył fps w D3 do 3kl/s, bo 5D ma tylko tyle.
    ISO100 z D3 jest "udawane" i jak widać na samplach, gorsze od ISO200, a chodzi chyba o pokazanie, która matryca daje lepsze rezultaty.
    Powtórzę się ale to taki sposób testu jak byś testował obie puszki na wysokim ISO , ustawiając dla 5D 1600 a dla D3 6400, czy miałoby to sens ? nie wiem...chyba że się mylę...podobno większość ma rację.

To akurat uważam za dobry pomysł ale chyba mało realny bo nie wiem czy Jacek bedzie mógł dysponować takimi szkłami.
    "...co to za życie jak się nie ma czasu na życie..."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eko-mar Zobacz posta
    Czułość proponuję ustawić na ISO 200 w jednym i drugim bo gdybyś ustawił 5D na 100 a D3 na 200 to tak jak byś testował te puszki na wysokim ISO ustawiając 5D na 3200 a D3 na 6400.
    tak i nie. najlepsze dl 5D będzie iso 100. Będe chyba jednak zmieniał moc lamp przy zdjęciach, by miec przy różnych czułościach te same przysłony.

Jeżeli nie możesz zdobyć (pożyczyć) do 5D 85/1.4 to użyj 85/1,8 w obu przypadkach albo poprostu standardowych 50-tek...w każdym bądź razie nie zoomy.
    u canona nie ma 85/1.4 , jest 1.2. Nie mam do niego dostepu. U nikona nie mam 85/1.8

PS CS3 ine polecam lecz softy dedykowane tak jak zresztą niektórzy z forumowiczów
    nie mam ani softu canonowskiego, ani nikonowskiego. Nie instaluje na kompie triali, programów z czasopism i całego tego dostepnego śmietnika z netu, może dlatego windows mi się nigdy nie powiesił (nawet W98 )
    PS CS3 tez nie mam. Ale wiem kto go ma, a po drugie to zrównuje szanse body, bo "odbiera" puszkom tyle samo.

Możesz zrobić test podwójny, jeden taki jak zasugerowałem a drugi: "MAX wyciągnięte z puszki+szkło+soft" przy założeniu, że obrazki będą miały tą samą wielkość, ten sam obiekt, rozdzielczość...
    tak zrobię. Obie matryce 12 MP więc właściwie równe.

Canonowskie matryce mają taki potencjał, że jeśli Canon tylko będzie chciał to wypluje puchy, które przysporzą o ból głowy chłapaków od Nikona. Tak naprawdę nikt nie wie z jakim trudem Nikonowi przyszło wyprodukowanie 12mpx w formacie FF. Canon się chwalił, że do 50mpx bez problemu może zachować wysoką jakość obrazu. Jeśli zrezygnuje z drastycznego zwiększania pikseli na rzecz jakości może być znowu ciekawie.
    popularny pogląd na CB. Nikon zrobił z wysiłkiem D3 i tylko soft w nim jest dobry, canon ma lepsze matryce i ma cuda w magazynach. Wg mnie to bardzo naciągane i naiwne.

Sorki za OT, ale nadal mocno się dziwię jak czytam na krajowych jak i zachodnich forach lament posiadaczy Canonów. Szczególnie trudno zrozumieć posiadaczy topowych modeli.
    mnie też

zróbcie proszę porównanie tak żeby znalazł się w nim obrazek z ISO100 Canona - nie można mu tego odbierać, to jest właśnie jego przewaga. ...
    tak zrobię, z d3 nie będe robił wcale ISO 100.

nie mam

Cytat Zamieszczone przez Piotr_ Zobacz posta
    Przecież do Canona można podczepić Nikkora 85 f1.4 i po problemie.
    nie mam przejściówki C/N.

nie zapominajcie że to test "prywatny" i nie mam mozliwości takich jak Ken, Bjorn, dpreview czy nasze optyczne.
    Mam do dyspozycji sprzet foto paru osób, a od canona - tylko jednej osoby.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    nie mam przejściówki C/N.
    Spróbuj jeszcze spytać na CB może ktoś z okolicy ma i odważy się przyznać

Domyślnie

a moze D300 kupic ?
    obydwa miałem w łapie i mając szklarnie DX nie ma co pchac sie na FX-a :P
    Ostatnio edytowane przez cinek40 ; 16-12-2007 o 22:36

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adam Trzcionka Zobacz posta
    ...co do 135 - jeszcze raz to piszę - to cudownie plastyczne szkło z przepięknym - imo - rozmyciem, ale to nie jest wzór ostrości ....
    A u mnie wprost przeciwnie
    Największy rozdzielczobójca wśród Canonów, co do rozmycia to miałem duże zastrzeżenia przy kontrastowym tle.
    Ostatnio edytowane przez Wini ; 17-12-2007 o 11:22
    Wini
    Zakupy świąteczne dla 25 członków rodziny robię 24 Grudnia,na stacji benzynowej

Domyślnie Do Adasia

Ustawianie studia, pożyczanie obiektywów itd. to strata czasu. Podobnych testów jakie chcecie robić w necie jest przynajmniej kilka (z pełnymi opisami). Więc nie ma się co spinać, bo ani ja ani TY ani nikt inny nie zrobi niczego lepszego ani gorszego. Natomiast polecam Ci do odwiedzenia stronę www.diwa-labs.com, gdzie fachowcy, którzy, jak mniemam, znają się na swojej robocie i mają odpowiedni sprzęt do testów, wykonują swoją pracę i zamieszczają wyniki. Co prawda nie ma jeszcze ani testu D3 ani 5D (mają być niedługo), ale można sobie porównać osiągi D300 i 40D. Ciekawa i pouczająca lektura, szczególnie ta opisująca metodologię. Pozdrawiam Cię serdecznie.

Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów