Close

Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 89

Domyślnie

no właśnie w D300 pełny nef+duży-jpg to około 240 zdjęć na 8G
    czyli ciut więcej niż D200 i 4Giga
    sprzęt mieszany ciągłe zmiany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztof jot Zobacz posta
    Paweł no nie mów ze 2 GB to mało, juz chyba wiecej niz ja robie na wyscigu w serii to sie nie da - z d200 miałem około 200 NEFów z JPG. O samych JPGach nawet nie wspominam... to 4 karty to prawie tysiac zdjec - no bez przesady...
    jak się robi w niekompresowanych nefach+jpg to niestety wychodzi mniej. Pewnego dnia zrobiłem kilkanaście GB i musiałem skończyc zdjęcia. Na Digimate zgrało się 8 GB i na tyle wystarcza tam akku, muszę dokupic drugi akku. Na kartach miałem wtedy 5 GB (1+2+2). teraz dokupiłem 4 GB i dokupie jeszcze 8GB.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    jak się robi w niekompresowanych nefach+jpg ....
    jacek - powiedz mi, bo ja w duzej mierze nie musze miec mega jakosci obrazków, (choć lubie miec na wszelki wypadek) ale Ty, jak widze wiecej robisz sesji nastawionych na publikacje w wiekszym formacie - naprawde po wydrukowaniu plakatu B1 dasz rade stwierdzic czy był ze skompresowanego czy niskompresowanego NEfa ? Mowie o koncowym efekcie - czyli całej postprodukcji, zdolnosciach grafika, jakosci drukarni - i efekt koncowy. Poznasz ? ja starałem sie, i dość szybko na stałe ustawilem kompresje RAWa. Tyle osób po drodze jest w stanie spierniczyc temat - że ta minimalna kompresja nie ma wpływu na efekt końcowy.
    Ostatnio edytowane przez krzysztof jot ; 15-12-2007 o 15:46

Domyślnie

szczerze - nie wiem, nie sprawdziłem. Na wszelki wypadek robię nie skompresowane, choc kosztuje mnie to duuużo miejsca na dyskach twardych - przy archiwizacji. Byc może w jakiś warunkach pewna przewaga wyjdzie. Ja tego nie wyczułem, szkoda mi było czasu na testy. Może powinienem to analizowac dogłębniej, w sumie pewnie 200 GB zysku na dyskach piechotą nie chodzi
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

a wracajac do tematu - tak prosto i konkretnie, bo coś bede kupował dodatkowo: Lexar x133 wystarczy czy x300.
    Nie mam instrukcji pod ręka, ale jak i tak body nie daje rady to sensu nie ma.

Domyślnie

A może ktoś dotarł do informacji z jaką prędkością D300 zapisuje fotki. To chyba wtedy załatwi sprawę przy wyborze karty. Przynajmniej jeśli chodzi o klasę karty. Bo pojemność to kolejny etap przy wyborze. Ja zastanawiam sie nad SanDisk Extreme IV CompactFlash 8GB ale może SanDisk Extreme III CompactFlash 8GB tez wystarczy tylko ona będzie tańsza.
    Ostatnio edytowane przez Mozart_2005 ; 15-12-2007 o 17:53

Domyślnie

Po lekturze tego wątku zamówiłem w eMarket.pl dwie karty Lexar CompactFlash 4GB 300x Professional UDMA.

Cena razem z przesyłką PP = 508,78 zł
    X-T10, XF35, XF18-55, MK320

Thumbs up

Na razie moje główne 2 karty to Transcend 120x 8GB i Lexar prof x300 8GB. Do tego rezerwa - Sandisk Extreme III 4GB i Transcend 120x 2GB.

obie karty 8 GB jak głównie poddałem testowi szybkości na d300.

8fps - 12bit nef bezstratnie kompresowany - ilość klatek do zapełnienia bufora
    Lexar 300x - 18
    Transcend 120x - 17

8fps - JPG - Large Normal - priorytet jakości - ilość klatek do zapełnienia bufora
    lexar x300 - 102
    transcend 120x - 84

W normalnej eksploatacji nie ma różnicy. W zakupie - różnie to bywa, zawsze transcend tańszy, często zdecydowanie (swojego kupiłem na wiosnę za około 330zł za 8GB !!)
    Zrzut do komputera prostym czytnikiem na usb2.0 - transcend szybszy o 30% !!
    Ani lexar ani transcend nie zawiódł mnie nigdy. Następną kartą będzie sandisk extrem 4/ducati jeśli będą zauważalnie szybsze. Jeśli nie to TRANSCEND 120x !!

Sandisk Extrem III 4GB w normalnej eksploatacji zdecydowanie wolniejszy niż transcend - nie poddawałem testowi.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie Jaka karta do D300???

Witam!
    Jaką kartę zalecacie do D300?
    SanDisk Extreme III czy IV?

Pierwsza ma 20 MB/sek. zapisu. Druga 40 MB/sek. A może wystarczy 5 MB/sek.??????

Domyślnie

Weź nie szczędź na karcie jak masz D300. Bierz Extreme III lub IV.... i najlepiej od 4GB w góre.

Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów