Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: Maniera b&w

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adrian Zobacz posta
    To ja się dalej pouśmiecham, tylko szerzej
    Cieszę się, że Cię rozbawiłem ale móglbyś coś od siebie napisać na ten temat, a nie tłuc posty.
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skulinski Zobacz posta
    za misialo.

wutomek
    .. nie masz jakiegos backupowego body? albo analoga? Kup sobie jakies uzywane analogowe body za 200zl, bedziesz mial co robic zamiast tracic czas na liczenie stosunku kolor do cz-b na forum i dopisywanie do tego tresci A przy okazji zalozysz cz-b rolke i zobaczysz, ze to jednak nie jest pojscie na łatwizne
    Może byłem nieprecyzyjny, ale chodziło mi o zdjęcia robione cyfrakiem i konwertowane.

Mam stare body analogowe, a nawet ze dwa, ale nie uznaje negatywów, a wywołanie diapozytywów, no cóż - zanim mi wywołają, to mi cyfrak z serwisu wróci

A odpowiadając na post - nie liczę stosunku kolor do cz-b, tylko widuję nawet bardzo przyzwoite zdjęcia, które są robione na cz-b bez sensu zupełnie. Gdzieś na tym forum, są zamieszczone takie reportażowe cz-b zdjęcia z Chicago, a poniżej link do ich kolorowych wersji. Kilka zdjęć jest naprawdę fajnych - patrzysz na kolorowe i myślisz - po jaką cholerę powstała wersja czarno-biała? I to jest moje pytanie - po jaką cholerę ? Taki trend ?
    Pozdrawiam serdecznie i wracam do pracy zarabiać na dłuższy KOLOROWY obiektyw i wiekszą KOLOROWĄ karte pamięci

Domyślnie

Hmmm, to po cholerę ja pcham Ilforda FP4+ do F100 jak mogłem przecież Fuji Color? No ja pewnie głupi jakiś jestem. Jeszcze 20 lat temu to ciężko było o kolorowy film. A dziś? W każdym kiosku jest film kolorowy...
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie ***

Bardzo glupi watek, sprawa wyjasniona byla juz
    kilkanascie-dziesiat lat temu, walkowana wielokrotnie.

Zdjecie dobre, niewazne B&W, kolor, cross, sepia,
    cyfra czy analog, 5 czy 20 mpix, bedzie zdjeciem dobrym.

Czy ktokolwiek patrzac na jedno ze zdjec ikon, powie cos w stylu
    "lepiej by bylo w kolorze"
    Fotografia cz-b to trudna sztuka, bardziej skupia na tresci.

Mysle ze o wszystkim i tak zadecyduje czas i odbiorcy.
    Ile zdjec i jakie przemowia do nas za lat sto ?
    Co nam opowiedza o swoich czasach, autorze ?
    http://pjolo.blogspot.com/ "Albo mieć, albo być"

Domyślnie *

widzę że jednak na serio temat...
    może by zamknąć?
    http://www.ozzy.maxmodels.pl
    Ortografii uczą w podstawówce, więc nie tlumacz się, że nie studiowałeś polonistyki.

Domyślnie

A czy zdjęcie czerwono-białe, to jest zdjęcie czarno-białe?

Moje zdanie jest takie, ze każdy kto zaczyna poważnie myśleć o fotografii po prostu powinien robić dużo wiecej zdjęć cz-b, lepiej wtedy wchodzi opanowywanie roli światła, a i nad kolorami łatwiej zapanować, oczywiście jeśli myśli się o zaawansowanym rozwoju... bo każdy może zrobić 1000 zdjęć (jak niektórzy na weselach ) i wybrać 10 przyzwoitych.

Domyślnie

Zgadzam się, ale no właśnie... jeżeli chodzi Ci o (jak to ktoś na Forum napisał) czarno-białe myślenie w momencie robienia zdjęcia, a nie tylko opanowanie sztuki PSucia. A zdaje się, że o tym drugim jest ten wątek.
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pjolofoto Zobacz posta
    Bardzo glupi watek,
    Fotografia cz-b to trudna sztuka, bardziej skupia na tresci.
    kolorowa jeszcze trudniejsza...
    John Coltrane

John Coltrane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elanek Zobacz posta

...jak z jakiejs gry komputerowej... ciekawy jestem jak oryginaly wygladaja... bo finalna wersja "mniam"...

pozdrawiam

m
    :::::: :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: :::::::
    :: wedding photography [http://looanah.com] ::
    :::::: :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: :::::::

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów