Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Wątek: Maniera b&w

Domyślnie

Skoro temat wraca, to przeoczyłem, aż tak bardzo tego forum wstecz nie przegrzebałem.
    Standardem stało się cyknięcie zameczku czy starego domu, samotnego drzewka nastepnie konwersja na cz-b, uzyskanie "dramatycznego" nieba i gotowe. Pomysł sprowadza się w zasadzie do konwersji. Na wersji kolorowej nikt by oka nie zawiesił, czyli samemu zdjęciu brakuję jaja i trzeba podrasować.
    Po mojemu takie rasowane widoczki/zdjęcia powinny iść w digi-arty, a znajdujemy je w zupełnie innych działach

Domyślnie

To w takim razie kiedy rację bytu ma zdjęcie czarno-białe, jeśli medium wymuszające czerń i biel (klisza) w fotografii cyfrowej nie istnieje?

W zdjęciach czarno-białych był jeszcze jeden walor - można je było wywołać na pięknym papierze.
    A dziś?
    Wytwarza się swoista anty-moda coś na modłę Kena Rockwella (czarno-białe zdjęcia biednych ludzi to sztuka)

I przypomniało mi się. Świetnym czarno-białym zdjęciem jest "zdjęcie dnia" Nikoniary - to z kotem i psem.
    Fiat Lux

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PaSkal Zobacz posta
    @bombel - a które są te czarno-białe?

Bo w moich nie ma DXa ani nic takiego
    jak masz kolorowe naklejki na karcie to jest karta kolorowa. Jak tylko czarno-biale to robi tylko zdj bw
    http://www.ozzy.maxmodels.pl
    Ortografii uczą w podstawówce, więc nie tlumacz się, że nie studiowałeś polonistyki.

Domyślnie

tylko czy ono nie było kolorowe na początku?

Domyślnie

...dla mnie takie dywagacje sa tyle samo warte co te rozprawiajace na temat czy foto z cyfrowej puszki jest _przed_ czy _po_ obrobce... czyli nic nie warte*

pozdrawiam

m

*...sa te dywagacje
    :::::: :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: :::::::
    :: wedding photography [http://looanah.com] ::
    :::::: :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: :::::::

Domyślnie

Calvin: Tato, dlaczego wszystkie stare fotografie są czarno-białe? Nie było wtedy kolorowych filmów?
    Dad: Pewnie, że były. Tak naprawdę, te fotografie są kolorowe, tylko że świat był czarno-biały.
    Calvin: Naprawdę?
    Dad: Pewnie. Świat zrobił się kolorowy dopiero w latach trzydziestych, a te kolory jeszcze były jeszcze dość kiepskie przez jakiś czas.
    Calvin: Ojejku, jakie to dziwne.
    Dad: Cóż, życie przegania sztukę.
    Calvin: To dlaczego stare obrazy są kolorowe?! Jeśli wtedy świat był czarno-biały, to malarze tak by go nie malowali?
    Dad: Niekoniecznie. Sławni artyści to często szaleńcy.
    Calvin: A jak w takim razie malowali kolorowe obrazy? To farby nie były czarno-białe?
    Dad: Oczywiście, ale zrobiły się kolorowe, tak jak wszystko inne w latach trzydziestych.
    Calvin: To dlaczego te stare czarno-białe zdjęcia nie zrobiły się kolorowe?
    Dad: No bo to były kolorowe zdjęcia czarno-białego świata, rozumiesz?

Już znalazłem.
    Ostatnio edytowane przez PaSkal ; 05-12-2007 o 17:42
    Fiat Lux

Domyślnie

za misialo.

wutomek
    .. nie masz jakiegos backupowego body? albo analoga? Kup sobie jakies uzywane analogowe body za 200zl, bedziesz mial co robic zamiast tracic czas na liczenie stosunku kolor do cz-b na forum i dopisywanie do tego tresci A przy okazji zalozysz cz-b rolke i zobaczysz, ze to jednak nie jest pojscie na łatwizne
    Puszki i słoiki...

Domyślnie

b&w pójściem na łatwizne ??
    prowokacja czy zwykła niewiedza ?

Domyślnie

niestety w niektórych (a nawet większości) przypadków jest pójściem na latwiznę. Oczywiście nie mówię tu o świadomych pstrykaczach, tylko o takich co ze słabego lub średniego zdjęcia, gdzie kompozycja nie jest idealna, kolory slabe albo zupelnie nie pasujące do siebie (np. zlewające się) usiłuja za pomocą wb zrobić na kims wrażenie. Czasem to winieta, mocny kontrast... zamiast oczywiście zrobić foty jeszcze raz, o innej porze dnia, przekadrować, bądź zrezygnować.
    Są też ludzie ktorzy potrafią całkiem niezle rzeczy robić w wb (na forum jest kilku). Można zrobić tez mocną kombinację z odrealnieniem jak to:
    http://www.onephoto.net/info.php3?id=406443
    oczywiście jakby do zdjęcia dodać opis, który czasem jest drugą połową zdjęcia.
    Podsumowując jak zwykle wychodzi: "Zależy kto, co i w jakim celu..."
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Domyślnie

To ja się dalej pouśmiecham, tylko szerzej
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów