Close

Strona 5 z 16 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 153

Wątek: D40 czy D40x

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez goorall Zobacz posta
    ...Oprócz pixeli i ich upakowania na tej samej powierzchnii to jaką róznice widzisz w matrycy, bo mam wrażenie że na siłe bronisz D40X albo go posiadajac albo tylko bezwiednie powtarzasz to co przeczytałeś w róznych testach. Niestety tylko na papierze wszytko jest cacy z D40x...Matryca w D40X, D80 i D200 to niby ta sama 10 matryca...Popatrz a zdjecia jakby przeczą temu...
    Nie powtarzam niczego, co przeczytalem, tylko pisze to, co zauwazylem sam. Posiadam d70s - tak dla twojej wiadomosci. D40x podoba mi sie, jesli chodzi o zdjecia. Ergonomia to inna para kaloszy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HappySeven Zobacz posta
    Nikon D40X ma przewage nad D80 ponieważ jakosc zdjec JPG przewyzsza jakościa zdjecia z D80 !!!!!!! .
    Jakies dowody na poparcie tej tezy? Jakies konkretne przykłady?

Bo z tego:
    http://www.optyczne.pl/42.6-Test_apa...zu_w_JPEG.html

...jakos nie bardzo wynika, ze D40x ma "lepsze" (cokolwiek to znaczy) jpg niz D80. Zobacz sobie na szczegóły w zdjeciach porownawczych z D40x, a D80.. Ewidentnie widac, ze Nikon zastosowal silniejsze odszumianie w D40, tyle ze kosztem szczegolow. Żadna to przewaga akurat.

W ogole ten test na optycznych jest ciekawy....
    Dalej czytamy w nim:

"Na tle konkurencji D40x wypada bardzo dobrze. Porównując zakresy tonalne dla wysokiej jakości zdjęć (SNR=10) przy czułościach 100 i 200 ISO jedynie Samsung GX-10 jest od niego lepszy, zaś Nikon D80, Canon 400D, Pentax K10D oraz Sony A100 wypadają nieznacznie gorzej. Dla wyższych czułości osiągami praktycznie zrównuje się on z Canonem 400D, ciągle uznając wyższość Samsunga GX-10, ale też górując nad D80, K10D czy A100."

Ciekawe... bo z tego co wiem to K10D i GX10 ma identyczne "bebechy", wiec jakim cudem im wyszło, ze GX-10 ma wiekszy zakres tonalny niz K10D ?
    Ostatnio edytowane przez prz3mo ; 09-12-2007 o 09:53

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Ciekawe... bo z tego co wiem to K10D i GX10 ma identyczne "bebechy", wiec jakim cudem im wyszło, ze GX-10 ma wiekszy zakres tonalny niz K10D ?
    K10D i GX10 rzeczywiście mają identyczne bebechy, ale softu juz nie mają tego samego.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez natura2008 Zobacz posta
    1) d40x ma iso od 100, a d40 ma iso od 200 czyli lepsze jakościowo fotki uzyskasz z d40x.
    2) d40x ma większą ilość pikseli, co pozwala większe cropy (powiększenia) ze zdjęcia bez utraty jakości.
    3) w/g testu na optyczne.pl d40x szumi nieco mniej od d40 (sic!) i ma większą rozpiętość tonalną.
    4) różnica w cenie między d40, a d40x jest już na tyle nieduża, że chyba warto kupić nowszy model: d40x.

p.s.
    w dziale giełda jest moja oferta zamiany nowego Nikkora 18-135 na N18-55+600pln, lub sprzedaży N18-135.
    ad. pkt 1 LOL^2 może i d40x produkuje lepszy jakościowo obrazek - nie wiem nie sprawdzałem/nie porównywałem, ale jak to przeczytałem że to przez ISO 100 to mnie powaliło
    ad. pkt 3 - zawsze wierzysz w to co pktoś napisze w internecie? a szczególnie testom??
    ad. pkt 4. Jak ja kupowałem różnica była kolosalna - ponad 600 zł.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ostrowski_marci Zobacz posta
    Jak ja kupowałem różnica była kolosalna - ponad 600 zł.
    Teraz też jest podobna, a to prawie 38% ceny nowego D40 z kitem...
    Ja w wakacje stałem przed wyborem D40 a D40x... no i kupiłem... używanego D50

Boguszch
    Gość

Domyślnie

Na początek witam wszystkich ciepło w tą ponurą niedzielę
    Śledzę uważnie ten wątek bo właśnie jestem przed zakupem któregoś z tych modeli.
    Będzie to moja pierwsza lustrzanka cyfrowa (do tej pory była Minolta Dynax 2xi)
    Powiem tak. Mój wybór skłania się raczej w stronę D40x. Co prawda nieźle "zamącił" mi w głowie kolega goorall, jednak HappySeven uspokoił i utwierdził w moim przekonaniu
    Różnica cenowa też już nie jest taka duża...(u mnie ok.400zł)
    Często robię duże powiększenia i chyba przyda się lepsza matryca...?

Domyślnie

Wg mnie tak. Mam D200, a więc matryca jak w D40x i bardzo często kadruję - nawet po pół zdjecia (pod względem powierzchniowym). Jednocześnie często robię odbitki - standardem są u mnie 21x15, natomiast w porywach jest to 30x20 i 45x30 - we wszystkich przypadkach jest bardzo dobrze, nawet z kadrowanymi zdjęciami. Robiłem też odbitki z 30D (matryca 8mp) i było również wyśmienicie.

Witamy na NF

Boguszch
    Gość

Domyślnie

A w przyszłości może lepsza optyka... a wtedy w pełni wykorzystam możliwości tej matrycy...
    No to chyba jednak D40x....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Boguszch Zobacz posta
    A w przyszłości może lepsza optyka... a wtedy w pełni wykorzystam możliwości tej matrycy...
    No to chyba jednak D40x....
    Optyka najważniejsza przy 10MPx matrycy ,
    z krótkiego obcowania z Kit szkiełkiem moge napisać że 50% możliwości D80 nie uzyskuje bo szkiełko Kiepskie ,
    tak to się ma w Real świecie i jak ktoś na Kit zestaw chce pozostać to D40 najlepszym wyborem .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Boguszch Zobacz posta
    Często robię duże powiększenia i chyba przyda się lepsza matryca...?
    Mi 10mpx tez sie przydaje. Czesto zdazalo mi sie wykadrowac z tych 10 mpx do mniejszego formatu i wtedy docenia sie ilosc mpx.

Strona 5 z 16 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów