Szukaj
Jakies dowody na poparcie tej tezy?Jakies konkretne przykłady?
Bo z tego:
http://www.optyczne.pl/42.6-Test_apa...zu_w_JPEG.html
...jakos nie bardzo wynika, ze D40x ma "lepsze" (cokolwiek to znaczy) jpg niz D80. Zobacz sobie na szczegóły w zdjeciach porownawczych z D40x, a D80.. Ewidentnie widac, ze Nikon zastosowal silniejsze odszumianie w D40, tyle ze kosztem szczegolow. Żadna to przewaga akurat.
W ogole ten test na optycznych jest ciekawy....
Dalej czytamy w nim:
"Na tle konkurencji D40x wypada bardzo dobrze. Porównując zakresy tonalne dla wysokiej jakości zdjęć (SNR=10) przy czułościach 100 i 200 ISO jedynie Samsung GX-10 jest od niego lepszy, zaś Nikon D80, Canon 400D, Pentax K10D oraz Sony A100 wypadają nieznacznie gorzej. Dla wyższych czułości osiągami praktycznie zrównuje się on z Canonem 400D, ciągle uznając wyższość Samsunga GX-10, ale też górując nad D80, K10D czy A100."
Ciekawe... bo z tego co wiem to K10D i GX10 ma identyczne "bebechy", wiec jakim cudem im wyszło, ze GX-10 ma wiekszy zakres tonalny niz K10D ?
Ostatnio edytowane przez prz3mo ; 09-12-2007 o 09:53
ad. pkt 1 LOL^2może i d40x produkuje lepszy jakościowo obrazek - nie wiem nie sprawdzałem/nie porównywałem, ale jak to przeczytałem że to przez ISO 100 to mnie powaliło
![]()
ad. pkt 3 - zawsze wierzysz w to co pktoś napisze w internecie? a szczególnie testom??
ad. pkt 4. Jak ja kupowałem różnica była kolosalna - ponad 600 zł.
Na początek witam wszystkich ciepło w tą ponurą niedzielę
Śledzę uważnie ten wątek bo właśnie jestem przed zakupem któregoś z tych modeli.
Będzie to moja pierwsza lustrzanka cyfrowa (do tej pory była Minolta Dynax 2xi)
Powiem tak. Mój wybór skłania się raczej w stronę D40x. Co prawda nieźle "zamącił" mi w głowie kolega goorall, jednak HappySeven uspokoił i utwierdził w moim przekonaniu
Różnica cenowa też już nie jest taka duża...(u mnie ok.400zł)
Często robię duże powiększenia i chyba przyda się lepsza matryca...?
Wg mnie tak. Mam D200, a więc matryca jak w D40x i bardzo często kadruję - nawet po pół zdjecia (pod względem powierzchniowym). Jednocześnie często robię odbitki - standardem są u mnie 21x15, natomiast w porywach jest to 30x20 i 45x30 - we wszystkich przypadkach jest bardzo dobrze, nawet z kadrowanymi zdjęciami. Robiłem też odbitki z 30D (matryca 8mp) i było również wyśmienicie.
Witamy na NF![]()
A w przyszłości może lepsza optyka... a wtedy w pełni wykorzystam możliwości tej matrycy...
No to chyba jednak D40x....
Skontaktuj się z nami