Close

Strona 3 z 16 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 153

Wątek: D40 czy D40x

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fenek Zobacz posta
    Chęć zabawy w studio / w plenerze z lampą na krótkich czasach = migawka hybrydowa jest ułatwieniem.
    w studiu nie, lepiej mieć mechaniczną. Ciagle muszę tłumaczyc, że w studiu nie rególuje sie ekspozycji czasem migawki, a ci co maja hybrydy udowadniają, że można. Tylko, że nie widzą negatywnych konsekwencji tego kroku bo często pracują na kiepskich lampach, np na żarówkach błyskowych. Jak przejdą na lampy ze sporą regulacją mocy - to się gubia i nie wiedzą czemu nagle mają problem. Mają złe nawyki. Bo te lepsze lampy maja krótszy błysk i migawka nic nie daje. a co gorsza obicna się moc każdej z lamp (gdy sie pracuje na kilku) w innym stopniu itd, itd. Tu dopiero mozna zacząć pisac referat na ten temat, bo tu się zaczynają "schody". W każdym razie jest to zdecydowanie ciężkie do zrozumienia dla średniozaawansowanych, a co dopiero dla poczatkujących, więc nie będę kontynuował.

W plenerze na krótkich czasach - hybrydową fajnie mieć o ile ktoś ma pojęcie jak ją zmusić do ultrakrótkiej pracy i poradzi sobie bez TTL, w trybach M lub A lampy.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

zastanawia mnie wciaz duza roznica w cenie miedzy ww modelami...
    D40 mozna kupic juz za 1400-1500pln za komplet natomiast d40x - samo body jest w cenie 2000-2100pln ! - skad ta roznica? Mam w planach wlasnie zakup d40x ale mam nadzieje ze jego cena spadnie w koncu do obecnej wartosci d40-tki.

Domyślnie

ja myślę, że raczej tylko i wyłącznie względy handlowe

na d40x dożynają jako podstawowej najniższej amatorskiej lustrzance - cenę dopasowana też do konkurencji na rynku, itp. etc.
    d40 chyba już tylko opróżniają magazyny (chociaż nie wiem - ciągle są chyba dostępne bez problemu)\

według wielu obserwatorów sceny coś się Nikonowi trochę pokręciło w najniższym segmnencie - albo inaczej - wypuścił takie a nie inne d40 gdzie np. Canon już odpuścił tej wielkości matryce więc podrównali szybko w górę
    teraz za to klienci mają wybór (i ból głowy). d40x dla "normalnego amatora", d40 chyba najtańsza lustrzanka na rynku gdzie główny konkurent już takiej nie oferuje więc się ją sprzedaje tanio

ps. oczywiście nie chodziło mi o to, że 6MP nie wystarcza bo pewno wystarcza ale taki już ten wyścig na piksle jest i już
    Ostatnio edytowane przez ziuteczny ; 03-11-2007 o 11:22

Domyślnie

hmm to w takim razie jak sadzisz? - czy cena d40 jest w tej chwili tak niska bo to jedyna na rynku matryca 6MP i trzeba wypchnac ja z rynku jak najszybciej? Czy w takim razie cena d40x spadnie wogole do mniej wiecej takiego poziomu ok 1600pln (z kitem) czy to juz bedzie niemozliwe? Czy D40 to ostatnia naprawde tania lustrzanka (praktycznie w cenie dobrego kompaktu)?

Domyślnie

I jeszcze jedna rzecz D40X pochłania mniej prądu , czyli więcej fotek zrobisz. JA zakupiłem D40X i jeśli chcesz kupić taniej to mogę Ci podać namiary na Gostka który przywozi ten sprzę t z Hollandii.

Domyślnie

Może moja wypowiedź będzie subiektywna z racji posiadania D40 ale uważam że nie opłaca się dokładać do D40x - gdyż ten x tak wiele nie wnosi.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rodick Zobacz posta
    czy cena d40 jest w tej chwili tak niska bo to jedyna na rynku matryca 6MP
    w Sprzedaży z 6Mipx są jeszcze pentaxy K100D (ale zdaje się ze go wycofują) i K100D Super.

Ja bym brał tańszy D40, mniej pixeli w zastosowaniach do których używam aparatu wcale mi nie przeszkadza,
    [z D50 robiono dobrej jakości odbitki A4] ostatnio w ogóle doszedłem do wniosku, że lepiej było kupić D40 niż D80, nie potrzebuję żadnych stałek więc po co mi śrubokręt, za zaoszczędzone pieniądze wcześniej kupił bym lampę czy 18-200VR.
    W ogóle najlepszym obecnie (moim zdaniem) wydaje się D40 uzupełniony o dwa szkła: Nikkor 18-200VR, Sigma 18-50mm F2.8 Macro HSM nik. + grip.

Domyślnie

Nikkora 18-200VR zamienił bym na 55-200VR + oczywiście w/w sigma 18-50. Owszem 18-200 fajne szkło ale ciężkie i z D40 (miałem zapięte) strasznie mało wygodne - do tego szkła trzeba dużej puszki - i nawet grip nie pomaga. (to moje zdanie).
    Jeśli chcesz mieć VR w zakresie 18-55 to nikon wypuścił teraz takie szkiełko z VR. Inna sprawa ile ono kosztuje

Domyślnie

Ten tak przez wszystkich opluwany 18-55 potrafi nieźle zaskoczyć, szczególnie jak ktoś nie wie jakim obiektywem było robione zdjęcie, to potem mu kopara spada jak się dowiaduje, że był to kitowy 18-55. Efekt poszukiwań na digarcie: http://www.digart.pl/zoom/645869/Marmolada.html jak widać można.

Motto na dziś:
    "Złej baletnicy to i majtki przeszkadzają"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ostrowski_marci Zobacz posta
    Może moja wypowiedź będzie subiektywna z racji posiadania D40 ale uważam że nie opłaca się dokładać do D40x - gdyż ten x tak wiele nie wnosi.
    Zle ci sie wydaje. Bardzo zle.
    Natomiast jesli masz pstrykac fotki typowo wakacyjne, to d40 w zupelnosci wystarczy. D40x robi foteczki rownie dobre, jak d80, a D40 jak d50. Ja porownywalem obrazki z d40x ze zrobionymi d70s. Roznica jest spora. Nowsza matryca ccd jest sporo lepsza.
    Nie widze tez nic dziwnego w tym, ze d40 schodzi w tak niskiej cenie. Niektorzy nie pamietaja, ze rok temu w podobnej cenie byl d70s (samo body), a to przeciez zupelnie inna klasa sprzetu.

Strona 3 z 16 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów