Close

Strona 1 z 16 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 153

Wątek: D40 czy D40x

Domyślnie D40 czy D40x

Witam, mam prośbę do użytkowników Nikona D40 i D40x żeby się wypowiedzieli, co sądzą o swoich aparatach. Chciałbym zakupić Nikona D40 lub D40x. Jaka różnica, pomijając szybkość robienia zdjęć i matrycę 10 mpx w D40x. Mam zamiar zakupić standard kit 18-55, natomiast w przyszłości testując lustrzankę, ewentualnie zamienić na kit 18-135 gdyz odpowiada mi uniwersalność, o ile nie będzie zbyt zniekształcał obrazu i nie będzie za ciemny, ewentualnie zamienię go na 18-70 . Dodam że wcześniej pracowałem na Zenitach a następnie na Nikon F65. Idąc z czasem chciałbym zakupić więc pierwszą lustrzankę cyfrową. Z góry dziękuję za pomoc oraz o zbytnie nie krytykowanie i kłócenie się, gdyż przeglądałem bardzo wiele postów w celu uzyskania odpowiedzi na moje pytania. Niestety w większości bardzo często kilka rzetelnych odpowiedzi a więcej wymądrzania sie i krytyki od osób które pracują na wyższych poziomach Np. D200 itp. Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez DJ Rafus ; 23-10-2007 o 23:17

Domyślnie

Eee no przecież nikt się nie czuje lepszym posiadając aparat fotograficzny wyższej klasy.

Istotna różnica to matryca. W D40 masz 6 mpxową pochodzącą ze starszych modeli firmy d50,d70... a w D40x masz nówke z D80. Mając starszą matrycę można mieć pewnie problem z dostaniem od ręki w razie ewentualnej wymiany bo już ich do nowych nie wsadzają, ale nie wiecz czy tak jest Na 10mpx matrycy zdjęcia z obiektywu klasy 18-55 nie będą rewelacją... Przede wszystkim ostrość i pokazanie szczegółów. 6mpx wystarczy. Niektórzy posiadacze D80 narzekają na ostrość zdjęć z 18-70... Kto widział kiedyś 10 megapixeli !!! Wtedy były najlepszej klasy szkła które są do tej pory rządzą a cena nie maleje... A tu nagle powsadzali takie matryce do amatorskich modeli gdzie optyka stanowi główną rolę, no ale cene jest cena...
    Co bym polecał... nie wiem, chyba d40 bo tańszy...
    Ostatnio edytowane przez cyrusvirus ; 23-10-2007 o 23:34
    TATA ROBI ZDJĘCIA czyli fotoblog młodego taty
    Pozdrawiam Piotrek

Domyślnie

ja mam nikona d40. kupiłem bo na droższy niestety fundusze nie pozwalają. też z zenita się przesiadłem. narazie mam szkło 18-55, z innymi lustrami i szkłami za bardzo porówania nie miałem, ale jak narazie nie narzekam, AF działa, nawet na dysce byłem ciemnej, a i tak dobre foty wyszły. lekkie zniekształcenie jest na 18mm [potrzebne sprawne oko aby się dopatrzeć], ale to prawa fizyki takie, raczej szerokiego szkła z tego nie wyleczysz. ergonomia mi się podoba, wiadomo, nie jest to d80 czy d200, ale o niebo lepszy od każdego kompakta. jak za mały to gip mozna dokupić. niedługo planuje kupić 55-200, wtedy na tele pośmigam. d40x to to samo, tylko matryca większa, mi 6 mpix starcza w zupełności. szumi od 800 iso lekko, od 1600 widać bardziej szum, ale jeszcze nie szpeci. myśle, że za takie pieniądze warto kupić, jeśli nie ma się na coś lepszego. i prośba do innych, nie krytykujcie za wybór aparatu. to naprawde często tylko od kasy zależy.

Domyślnie

Jak ma na tyle kasy, to d40x. Warto. Nawet z tym beznadziejnym obiektywem 18-55.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pioter m Zobacz posta
    Jak ma na tyle kasy, to d40x. Warto. Nawet z tym beznadziejnym obiektywem 18-55.
    1) d40x ma iso od 100, a d40 ma iso od 200 czyli lepsze jakościowo fotki uzyskasz z d40x.
    2) d40x ma większą ilość pikseli, co pozwala większe cropy (powiększenia) ze zdjęcia bez utraty jakości.
    3) w/g testu na optyczne.pl d40x szumi nieco mniej od d40 (sic!) i ma większą rozpiętość tonalną.
    4) różnica w cenie między d40, a d40x jest już na tyle nieduża, że chyba warto kupić nowszy model: d40x.

p.s.
    w dziale giełda jest moja oferta zamiany nowego Nikkora 18-135 na N18-55+600pln, lub sprzedaży N18-135.
    Ostatnio edytowane przez natura2008 ; 24-10-2007 o 08:32

Oszczędny w słowach Awatar MarzycielPL
    Miasto
    Nibylandia (Konin)

Domyślnie

Posiadam to co w opisie zamierzam jeszcze rozbudowac o 18-135 natomiast bawilem sie d40 lecz jedna rzecz mi przeszkadzala mianowicie wsopmniany crop. Na matrycy 10Mpx mozna zrobic calkiem dobry jakosciowo jednak ten sam crop na d40 wygladal juz o wiele gorzej. Moja opinia nie wynika z faktu ze kupilem i chwale chocby padlo bylo poprostu ta wada mi sie rzucila w oczy. Aha jeszcze jedno do mniejszych fotek i oszczedzenia miejsca na karcie mozesz wybrac zamiast 10 Mpx 6Mpx bo jest takowy wybor w d40x. Szumy natomiast minimalne mniejsze na d40x ale to juz zaleta nowszej matrycy jak koledzy wspomnieli. Mam nadzieje ze pomoglem choc troche
    D80+50/1,8+AF-S DX VR 18-200 f/3.5-5.6G+Tokina 28-70 2,8+SB600+4GB SDHC KINGSTON+HOYA HMC UV(0)+MacBook 13,3", 2,1 C2D, 120 GB, 4 GB RAM, WD MyBook 750 GB
    http://www.digart.pl/centrum/digarty.html

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pioter m Zobacz posta
    akurat kit 18-55 to jeden z lepszych kitow, i to nie tylko moja wlasna opinia.

Domyślnie

Ekhm - a z jakimi porownujesz?Bo jak z zuiko czy leicą na przyklad to jest cieniutki.Od 18-70 tez gorszy.

Do autora - zdecydowanie d40x a z czasem dozbierac i kupic 18-200 VR - mialem taki komplet w lapach(d40x i 18-200 vr) i sprawdza sie w wiekszosci zastosowan(pomijamy specyficzne sytuacje)
    I walk through the valley of death, I will fear no evil,
    for I am the baddest, meanest mother fucker in the valley
    www.marcinmichno.com

Domyślnie

Miałem oba aparaty i uważam, że x jest lepszym wyborem. Głównie iso100 i matryca. W D40x jest "ostrzejsza"! Jedyną niedogodnością jest balans bieli, który trzeba dość często korygować. Ale można się przyzwyczaić. Ogólnie świetne aparaty (stosunek cena/jakość). Kit nie jest najgorszy, ale 18-70, albo 18-200 dadzą lepsze efekty! Przy większych obiektywach można pomyśleć o gripie. Nie zaszkodzi! Pozdrawiam!
    D90

Domyślnie

Nie wiem jakie są teraz różnice cenowe pomiędzy nimi... Ja gdy kupowałem swoją 40, 40x był droższy o 560zł, stwierdziłem, że nie warto aż tyle "przepłacać" i... dalej jestem tego samego zdania. Gdyby ta różnica wynosiła ok. 300 zł - ostro zastanawiałbym się nad 40x, <200zł brałbym bez wahania...
    http://pawelwr7.flog.pl/
    D40; N:18-55VR i bez VR, 55-200VR, 50/1,8E; S50-150; SB-400

Strona 1 z 16 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów