Close

Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 129

Wątek: 18-70 vs 18-200

Domyślnie

Mont bardzo fajna galeria, niestety nie da się ściągnąć tych zdjęć w celu podejrzenia EXIFa więc nie bardzo wiem które są z jakiego szkła i na jakich ustawieniach.
    Czym robiłeś:
    1. zdjęcia z działu "nowe" wiem że nie 18-200 ale co to jest 60/f2.8??
    2. Kreta santorini (wiem że trochę ich jest, ale może pamiętasz które czym robione?)
    3. Kreta TheEnd
    4. Praga US ARMY I AUTOMOBIL
    5. Fauna DZIECIOL

milo_ja no trudno, co zrobić

Xathloc byłbym wdzięczny
    A swoją drogą, z Twoich odczuć jak wygląda sprawa jakości obrazu z 18-70 18-200 i 17-50 w zakresie powiedzmy 18-50 ?? Robiłeś zdjęcia jakąś stałką szerokokątną lub 50mm?? Jeśli tak to jak ona ma się do pozostałych?? Rozwala je totalnie czy któryś się jakośtam broni?
    D80 + N18-70 + 55-200 + N50/1.8 + T12-24/4 + Sb600 + dylematy

Domyślnie

A ja coś mogę wstawić:
    170 mm, F6,3, 1/60, ISO 400, +SB600
    D90 + N35/2 + N50/1.8 + N18-200 VR + T12-24; SB-800, SU-800; NX100 + 20-50 + 20/2.8; cokin
    moja galeria: http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_piotrw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bonnum Zobacz posta
    [...]A swoją drogą, z Twoich odczuć jak wygląda sprawa jakości obrazu z 18-70 18-200 i 17-50 w zakresie powiedzmy 18-50 ?? [...]
    Jak dla mnie zwycięża Tamron (inaczej bym go nie kupował). Trudno przecenić zalety stałego światła i dużej dziury. Natomiast z dwóch Nikkorów N18-70, którego miałem, był nieco lepszy (ostrość i beczka), ale nie na tyle, żeby i go było żal.
    [...]Robiłeś zdjęcia jakąś stałką szerokokątną lub 50mm?? Jeśli tak to jak ona ma się do pozostałych?? Rozwala je totalnie czy któryś się jakośtam broni?[...]
    50mm nie używam, bo mi kompletnie ogniskowa nie pasuje. Robiłem zdjęcia stałkami 30mm (jakość super, bez porównania do w/w, ale znowu ogniskowa mi nie podchodzi) i 24mm (również jakość bez porównania, ale tym razem ogniskowa stworzona dla mnie ). Zresztą 24mm jest na mojej liście zakupowej.
    Gdyby nie to, że nie zawsze można skadrować tak jakby się chciało to całkowicie bym przeszedł na stałki (ale N18-200 by został, znowu jako uniwersalny spacerniak )

Domyślnie

Xathloc którą stałkę 24mm masz konkretnie na myśli?
    To że światło ma lepsze to wiem, ale jak ma się Tamron 17-50 do Nikkora 18-70 pod względem osrości, kontrastu itp?
    18-200 + stałki to całkiem dobre i wszechstronne wyjście... ale jak to zrobić żeby nie nosić w torbie 10tyś zł
    D80 + N18-70 + 55-200 + N50/1.8 + T12-24/4 + Sb600 + dylematy

Domyślnie

A ja napiszę jeszcze raz, bo temat 18-200 bardzo mnie nurtował a teraz zaczyna irytować
    Dużo co roku podróżuję, zawsze brakowało mi czegoś dłuższego niż te 70mm w KITcie, tylko że jak kupowałem D70 z KITem to był taki a nie 18-200. Gdyby była sytuacja odwrotna, nie musiałbym dziś sprzedawać 18-700 po to aby dopłacać co najmniej 1500zł to bym go od razu kupił. Ale ..ale zaczyna się jak już masz 18-70, liczysz ile stracisz na przesiadce i zaczynasz kalkulować, że jak wydasz te 1500zł to i tak nadal będziesz miał to samo szkło, jedne jedyne, nadal ciemne bez wpływu na głębię, itd. I gdzie tu rozwijanie się ? Każdy z forum dąży to zwiększania liczebnie swojej szklarni i ja tak samo zacząłem podchodzić. Dzięki temu nic nie straciłem na sprzedaży, mam dodatkowe szkło a to że stracę kilka fajnych kadrów w zakresie 200mm to się mówi trudno. Gdyby wiecznie odsprzedawać i gonić za czymś zastępczym człowiek miałby jeden obiektyw. A tak mam już plany na kolejne szkiełka, o ile będzie oczywiście na to kasa. Takie jest moje obecnie podejście, większość nie musi się ze mną zgodzić, dopłata nie rekompensuje korzyści dla 18-200.

Pozdrawiam
    Moshica
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

A ja właśnie z uwagi na podróże chcę 18-200. Ostatnio byłem w Anglii, również w Londynie. Uciekło mi sporo ciekawych kadrów, zwłaszcza ludzi (bo takie zamieszanie kulturowe jak jest w Londynie, to chyba dopiero w Kairze). Będąc na London Bridge musiałem się przepiąć na 70-300, tylko po to, żeby zrobić 10 ujęć Tower Bridge przy F8 (dodam, że fajnie wiało). To tylko jeden z przykładów.
    D90 + N35/2 + N50/1.8 + N18-200 VR + T12-24; SB-800, SU-800; NX100 + 20-50 + 20/2.8; cokin
    moja galeria: http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_piotrw

Domyślnie

Jesli cos dlugo uzytkowujesz poznajesz slabosci i mocne strony sprzetu i stajesz sie mistrzem w wyciaganiu jego najmocniejszych mozliwosci
    Ktos napisal ze 18-200 musi przymykac do f8 a ja dodam poprawke ze do f 7,1 jest juz git
    Najlepsze efekty mozna wyciagnac z tego szkla w zakresie zooma 35 - 150mm
    Przysloniete rogi na zdjeciu wystarczy tylko delikatnie zcropowac a jesli juz zalezy nam na zrobieniu czegos blizej radze uzyc 150mm zamiast 200 a pozniej sobie wyciagnac w kompie - daje lepszy efekt

Domyślnie

To że światło ma lepsze to wiem, ale jak ma się Tamron 17-50 do Nikkora 18-70 pod względem osrości, kontrastu itp?[...]
    Najchętniej N24/2.8D ale zadowolę się również S24/2.8 (miałem w łapie, podobała mi się).

Cytat Zamieszczone przez moshica Zobacz posta
    Dużo co roku podróżuję, zawsze brakowało mi czegoś dłuższego niż te 70mm w KITcie, tylko że jak kupowałem D70 z KITem to był taki a nie 18-200. Gdyby była sytuacja odwrotna, nie musiałbym dziś sprzedawać 18-700 po to aby dopłacać co najmniej 1500zł to bym go od razu kupił. Ale ..ale zaczyna się jak już masz 18-70, liczysz ile stracisz na przesiadce i zaczynasz kalkulować, że jak wydasz te 1500zł to i tak nadal będziesz miał to samo szkło, jedne jedyne, nadal ciemne bez wpływu na głębię, itd. I gdzie tu rozwijanie się ? Każdy z forum dąży to zwiększania liczebnie swojej szklarni i ja tak samo zacząłem podchodzić. Dzięki temu nic nie straciłem na sprzedaży, mam dodatkowe szkło a to że stracę kilka fajnych kadrów w zakresie 200mm to się mówi trudno. Gdyby wiecznie odsprzedawać i gonić za czymś zastępczym człowiek miałby jeden obiektyw. A tak mam już plany na kolejne szkiełka, o ile będzie oczywiście na to kasa. Takie jest moje obecnie podejście, większość nie musi się ze mną zgodzić, dopłata nie rekompensuje korzyści dla 18-200.
    Przecież wszyscy twierdzimy, że to nie jest dla nas jedyne i ostatnie szkło, a jedynie szkło uniwersalne. Mam 2 własne, 2 pożyczam i 2-3 sztuki w planach na najbliższy czas. Nie mam tyle kasy, żeby spełnić swoje plany od ręki (nie mówiąc o marzeniach), ale 18-200 pozwala mi realizować je powoli i sukcesywnie, bo nic mi nie brakuje.
    Zakupy planuję tak, aby nie sprzedawać za moment i nie tracić, ale czasem coś zalega w torbie i szkoda żeby się walało.

Domyślnie

Czym robiłeś:
    1. zdjęcia z działu "nowe" wiem że nie 18-200 ale co to jest 60/f2.8?? obiektyw macro, próbuję go w portrecie i chyba jest OK
    2. Kreta santorini 1,2,3,5,5,8,10,12 to wszytsko 18-200
    3. Kreta TheEnd większość to T12-24/4
    4. Praga US ARMY I AUTOMOBIL18-200, cała Praga była fotografowana tylko tym obiektywem
    5. Fauna DZIECIOLS300/2,8

Domyślnie

@bonnum, niestety, ślubu w lipcu nie robiłem 18-200VR
    Ale mam foty z ostatnio robionej akademii, wieczorkiem podeślę Ci ze dwie-trzy sztuki.

Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów