Close

Strona 1 z 13 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 129

Wątek: 18-70 vs 18-200

Domyślnie 18-70 vs 18-200

Witam

Pewnie w pewnych kwestiach się znów powtórzę, ale nie odsyłajcie mnie do googlarni
    bo chyba wszystko przeczytałem do tej pory na ten temat...
    Chciałem zapytać osoby które zamieniły lub mają równolegle te szkiełka jak wypada ostrość tych szkieł, bookeh oraz szybkość ?
    Na stronie Nikona piszą że VR II działa z 4 czasami w dół, czyli jeśli potrafię przy 70mm utrzymać aparat bez poruszenia z czasem np. 1/100 to jak będzie przy włączonym VR ?
    Czy możecie podać przykłady przy jakich ogniskowych robicie zdjęcia z tym szkiełkiem bez poruszenia i przy jakich ogniskowych ?
    No a jak wypada zyżycie akku przy ciągle działającym VR ?
    Jeszcze nurtuje mnie kwestia czysto teoretyczna, "o 4 czasy w dół", rozumiem że to takie wartości jak 125, 250,500,1000...
    Macie jakieś przykładowe fotki z tymi samymi obiektwami na nich ?
    Bardzo proszę !

Pozdrawiam
    Moshica

Ps. Łamię się czy to szkło wykorzystam i i dochodzi do tego kasa
    Nikon i podróże ...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wawa-Bydg-Tor

Domyślnie

Odpowiem teraz krótko ale mogę później poszerzyć o zdjęcia.
    Generalnie MI udaje się zrobić zdjęcie np: przy ogniskowej 50mm i czasie 1/10 sekundy bez większego problemu z ręki, na pięć cztery są ok.
    Jak się bardzo człowiek stara to wychodzą całkiem przyzwoite do pół sekundy ale tu powiedzmy co drugie co trzecie i są to zdjęcia na pewno idealne do 10x15 albo do przeglądania na monitorze.
    50tka, sb600, 18-200 + zwykle brak pomysłu, czasu i umiejętności ;o)

Domyślnie

Mam ten sam dylemat. czy wchodzic w 18-70 od reki czy czekac w nieskonczonosc na 18-200. Tez mnie ciekawi roznica w jakosci nie w cenie.pozdrawiam.

Tuptuś
    Gość

Domyślnie

im krótszy zakres ogniskowych tym zazwyczaj lepsza jakość obiektywu.

Domyślnie

Bobo no to kalkulujemy już nie po kasie tylko jakości. Szkoda że mało ludzie zabiera na wokandzie głoś w tej sprawie, choć liczę na szerszy aplauz Też mnie ciekawi przede wszystki jakość, bo na dobrą sprawę po co przepłacać za coś co będzie gorsze !
    Tuptuś zawsze tak było z zakresami, lecz wielu tutaj twierdzi że dorównuje KITowi 18-70 a nawet go przewyższa. Chciałbym to poprostu zobaczyć czy tak faktycznie jest i mam nadzieję że drodzy grupowicze podzielą się testami...
    Rob208 no cóż, przy 50mm 1/10 to niezły wynik, sądzę że ja przy 1/50 miałbym być może poruszone, im dłużej kadruję tym bardzie potem mi ręka lata

Pozdrawiam i czekam na dalsze opinie i fotki
    Moshica
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

zobacz tutaj jest małe (ale zawsze coś) porównanie
    http://www.pbase.com/kevin_lee/kit_vr
    pozdrawiam: leszek
    galeria: http://www.leshek.pl
    | D200 | AF-S DX 18-200 | SB-800 | N80-400 VR | SIGMA 12-24 |

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

moshica,

W marcowym numerze FOTO jest test porównawczy nikkora 18-200 VR II z sigmą 18-200 i tamronem. Wiem, że chodziło Ci o zestawienie z 18-70, ale z tego testu też się coś można dowiedzieć o tym tak zachwalanym zoomie nikona.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tuptuś
    im krótszy zakres ogniskowych tym zazwyczaj lepsza jakość obiektywu.
    Czas mitow i zabobonow juz minal jakis czas temu, ale faktem jest ze 18-200 to przesada
    D3-sta|16-85VR|105VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra
    faktem jest ze 18-200 to przesada
    No arra uważaj uważaj bo się zdziwisz

Photozone opublikowało DZISIAJ test 18-200 - link TUTAJ, poczytaj to się zdziwisz
    Pozdrawiam - Grzegorz
    A co w torbie? D300 i trochę szpargałów

Domyślnie

Wydaje mi się, że 18-200 wygrywa na pbase z 18-70. Dobrz widze, czy tylko mi się zdaje??

Strona 1 z 13 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów