Close

Strona 21 z 27 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 262

Domyślnie

ziuteczny - chodzilo o jakosc optyczna i minimalna przeslone - slabiutko i tyle.Cena jak cena - nie okresla przydatnosci obiektywu.Sam uzywam jednago z najtanszych korpusow,ale nie uwazam za stosowne wmawiac kazdemu pytajacemu ze to najlepszy wybor pod sloncem bo to zwyczejnie bzdura.
    I walk through the valley of death, I will fear no evil,
    for I am the baddest, meanest mother fucker in the valley
    www.marcinmichno.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotr w Zobacz posta
    Jacku przeczytałem, to co napisałeś i z całą sympatią muszę Ci powiedzieć, że takiego steku bzdur napisanych przez Ciebie nigdy nie widziałem.

1. Obiektyw 18-55 w swojej klasie i w porównaniu z konkurencją jest na bardzo przyzwoitym poziomie, zestaw D40+18-55 ma na ten moment bardzo konkurencyjną cenę, moim zdaniem najlepszy stosunek jakość/cena. Zalet jest dużo, choćby duży i jasny wizjer, duży wyświetlacz LCD, prosta obsługa.

2. Problem w tym, że to nie Ty kupujesz i nie potrafisz postawić się w tej roli.

3. 55-200, 55-200VR, dla amatora, zaczynającego jakość będzie z pewnością odpowiednia (dla przypomnienia amator nie robi zwykle zdjęć w studio i kiepsko operuje światłem, a głębia przy F5,6 jest dla niego wystarczająca). Jak coś więcej, to 18-70 na ogniskowej 70 mm, F4,5.

4. Bzdura, od kiedy to zasobność portfela określa poziom ambicji, czy profesjonalności, czy ktoś, kto nie ma lustrzanki, to nieambitny partacz? D40, to jest aparat skierowany do ambitnych fotoamatorów, zaczynających przygodę z fotografią, przesiadających się z kompaktów i z aparatów analogowych !!! A może wyczytałeś swoje przeświadczenie gdzieś w instrukcji ?

5. Tak jak D50, D80, D200, D300 , D2x itd. kurcze, jak tylko się ma kasę, to można sprzedać wszystko i kupić coś lepszego. To że 70% (dane szacunkowe) Polski jeździ ściąganymi z zachodu 10-cio latkami wynika tylko z tego, że nie mają kasy. Co to znaczy dla rodzinki? To źle?

6. Z jakiej półki są: 18-70, 70-300VR, S30/f1,4, 18-200VR, S18-200 OS, 24-120VR ?

7. Jeden z powyższych obiektywów.

8. Kupujący D40 myślcie o zdjęciach i cieszcie się każdym dobrym kadrem ! Nie czytajcie bzdur !

9. Co do początków fotografowania, nic tak nie rozwija, jak nauka na własnych błędach, poprawianie, podglądanie najlepszych i dostosowywanie sprzętu i ustawień do własnych potrzeb i umiejętności.

Jacku, po tym co napisałeś, uważam, że nie trzymałeś D40, nie patrzyłeś przez jego wizjer, nie zrobiłeś nim żadnego zdjęcia. Mam nadzieję, że się mylę.
    po co ja przeczytałem ten wątek to nie wiem. Teraz będe tłumaczył, że nie napisałem tego co mi się insynuuje (a w kazdym razie nie w tym kontekście)

1. Tak. No i co z tego wynika? Ma też wadę która go czyni dla zaawansowanego fotoamatora kiepskim wyborem.

2. OK. część oób kupuje sprzet nowy, chcac miec go na dłużej. jesli ktoś chce mec sprzęt na trochę - to niech tym bardziej kupi D50 uzywany.

3. do zdjęć zwykłych, spacerowych tak. Mozna kupić nawet 18-200 który mam i bardzo polecam, nawet zawodowcom do robienia ślubów zamiast 5x droższego zestawu jasnych stałek. ALe nie zrobi tym makro i portretu i wielu innych wymagających 'specjalizowanych" szkieł. Co wcale nie zanaczy drogich. N 85/1.8 uzywka 1100 zł, N micro 60 mm - tyle samo. Mam na zbyciu micro nikkora 105/2.8 za 1250 zł

4. Tu najbardziej się nie zgadzam. Wkurzyłem sie jak to przeczytałem. Nie zaglądam nikomu do kieszeni i mnie to zagadnienie nie obchodzi. A gdzie ja napisałem coś o zasobności portfela? Co mnie obchodzi czy to body kupuje Kulczyk, Gudzowaty, Krauze czy normalny Kowalski. Możliwości sprzetu się od tego nie zmieniają.
    Przy okazji - znam fotoamatorów co sobie flaki wypruwają by kupic lepszy sprzet i mają np d80 i znam bogatych ludzi co maja tylko kompakty i nie mają żadnej lustrzanki. Takie jest życie i ja możliwości nabycia sprzetu nie oceniam. Ja pisze do czego się sprzęt nadaje a do czego nie.
    Przy okazji: Analogi to gorszy sprzęt? Analogiem jest F6, F5, F100, F80, F 801, FM, FE! Przesiadac się z analogowej lustrzanki na D40?
    Dobór body nie świadczy o tym czy ktoś jest amatorem czy nie. Dobór obiektywów - tak. Opieranie się w fotografii na 18-55 i 55-200 i nic poza tym - to daje jakieś wskazówki.

5. Znowu o tej kasie. Co mnie to obchodzi. Ile więcej od D40 kosztuje używany d50???? Zapewne nikt nie będzie się chciał do tej kwestii odnieść.

6. niska - do średnio niskiej. Najwyżej bym tu stawiał sigme 30/1.4 która daje pełno możliwości. Sam ciągle polecam 18-200 VR, na pewno tez 70-300VR jest OK

7. oczywiście nikt mi nie chce pokazać obiektywu do portretu, bo go nie ma, a do makro jest jeden drogi 105VR. Niewygodne rzeczy się przemilcza. A makro i portret to bardzo popularne zainteresowania.

8. podtrzymuję co napisałem. Trzeba myslec o tym co będzie za parę miesięcy - rok. Tym bardziej jeśli się mysli o osobach bez kasy, które stracą na wymianie body. Po co? Jaka jest różnica w cenach d40 i d50 - używki?

9. tak, jak najbardziej. I najlepiej na jak najprostszym body, jak stare analogi. Automatyka odzwyczaja od myslenia i najlepiej powyrzucałbym programy tematyczne z body.

Nie robiłem zdjęć D40. Wszystko co napisałem dotyczy braku napędu na obiektywy - srubokręty. D40X ma prawie identyczna matryce jak D200 i można by nim było robic takie same zdjęcia. Ja wiele razy o tym pisałem. Gdyby D80 wyszedł wczesniej to bym go kupił zamiast D200. W wielu dziedzinach fotografii liczy sie matryca, a nie body. M. in. to co ja robię. Na szczęscie nie robie reporterki, sportu itp gdzie body sie liczy. Jeśli kupię D3 to nie ze względu na jego budowę, nie ze względu na małe szumy na wysokim ISO, nie ze względu na 9 kl/s. Tylko ze względu na to, że jest to matrca FF i ze względu na pliki jakie wypuszcza. Gdyby taka matryca była w D80 to by było świetnie. Bo mi na body nie zalezy, a kasy nie mam w nadmiarze.
    Wracając do tematu - nie robiłem zdjęć D40, ale ja się nie czepiam zdjęć jakie z niego wychodzą, a o wymuszeniu w wielu sytuacjach rezygnacji z dobrodziejstwa AF przez to własnie body.

Już wiem, że znowu pewnie będe musiał ripostować.
    proszę nie imputujcie mi złych intencji tylko czytajcie ze zrozumieniem.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DXT Zobacz posta
    Wlasnie dlatego ze nie robi przy oswietleniu studyjnym potrzebuje niejeden amator swiatelka 2.8 lub nizszego...

pomijajac Sigme i 24-120VR to sa to szkla z najnizszej polki jakosci i parametrow.
    Nie kazdy ma tyle samozaparcia zeby katowac na trybie manualnym szkla portretowe czy tele...zwlaszcza jak sie lubi ruchome "cele"
    w studiu poza portretem pracuje sie generalnie na większych przysłonkach. Nie trzeba jasnych szkieł. Świetny jest np Nikkor 70-210/4-5,6, uzywałem przez lata (ale to srubokręt), Nikkor 35-105/3.5-4,5 (też śrubokręt). Może być zamiast tego tez ten ciemniejszy 28-80. Razem 1 tys i załatwia tak tani zestaw absolutnie całe potrzeby. To jest lepsze niz 55-200 z 18-55. Szerokie kąty - gorzej, bo nie ma starej dobrej taniej optyki AF. Jest Tokina 12-24 - oczywiście śrubokręt - a z silnikiem jest w tej samej cenie sigma 10-20. Tutaj jest remis jesli chodzi o szkła ze średniej półki.

70-300VR jest wakurat jednym z lepszych wymienionych na tej liście. Nie wiem co za to myslec o 24-120VR bo poprzednik był kiepściutki. No ale poprzednicy 70-300 tez byli słabi.

Cytat Zamieszczone przez ziuteczny Zobacz posta
    d40x wycina te Wasze d80 (meter o klasę gorszy) i d200 (mydło powidło)
    chyba zamkne ten wątek by nie czytać takich odkrywczych rzeczy.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 31-10-2007 o 15:45
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Poprosze jeszcze Was o krotkie porownanie D40 z D40x.
    Sa jakies wazne roznice poza matryca? (czy roznica w ilosci detali jest widoczna "golym okiem"?)
    Aaa jesli sa jakies stronki w necie ktore by pokazywaly ta sama fotke z obu modeli to bede wdzieczny.

Pytam bo wciaz nie wiem czy brac D40 juz teraz za 1500pln czy poczekac do lutego/marca i kupic D40x za podobna cene (dzis jest conajmniej 500pln drozszy).

Domyślnie

przepraszam ale już nie wytrzymałem. Wątek - epopeja , co się wchodzi to kolejne złote myśli i tak już pewno pół roku.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ziuteczny Zobacz posta
    ale chłopaki już bez przesady bo pierdoły wypisujecie
    70-300VR najniższa półka ? ba, jedyne 1750 czy ile tam złotych. W jakich kategoriach Wy tu piszecie ?Proponuję profesjonalistom i ślubnym aby skupili się na działach Konkursy itp. itd.
    przecież nie trzeba chyba wysilać mózgownicy żeby wiedzieć, że klient na małe Nikony to nie klient na szkła za nie wiadomo ile.

Oprócze tego dochodzą Sigmy 18-50 2,8 HSM i 17-70 HSM

d40x wycina te Wasze d80 (meter o klasę gorszy) i d200 (mydło powidło). O tym dla kogo są maleństwa już było nie raz pisane, proponuję Adminowi aby zrobić przyklejony odnośnik i zakończyć te dywagacje naprawdę o niczym.
    Oczywiste, że amatorzy z ambicjami powinni maleństw unikać. Dla nich Nikon i inni mają olbrzymią paletę obiektywów bez silnika bo akurat tak Nikon miał i mści się to teraz i jeszcze się będzie czkać ...
    Dla nich jest d70 z tragicznym meterem i równie kiepskim WB oraz d50 (ten niezły poza podkręcaniem kolorów dla przedszkolaków chyba).
    Niezbyt miło się robi, ale:
    Sam mam D40 jako zapas w plener, lub jak żona chce sobie pofocić.
    Sam mam 70-300VR, ale za cholerę nie nazwę go sprzętem profi. Ot pąrządne tele. I nikt nie nazwie go profesjonalnym, kto choć jeden jedyny raz miał podpięte 70-200VR.
    Twierdzenie, że 18-55 nadaje się do wszystkiego jest dowodem na brak podstawowej wiedzy o fotografii. I nie chodzi o ostrość, aberacje, winietowanie i takie tam, ale o jasność która w przypadku tego kita uniemożliwia używanie go wewnątrz bez dopalacza i choćby do portretów. Spróbuj ładnie rozmyć nim tło.
    D40 mam posrany (uwielbiany przez turystów) soft który kręci JPGi do obrzydzenia.

Pisałem to już parę razy, napiszę jeszcze raz. D40(X) to aparat skierowany dla osób, które z góry rezygnują z rozwoju stajni obiektywów. Nie mają potrzeby posiadania zdjęć jak żyleta i nie chcą nawet wiedzieć co to NEF.
    I nie każdemu powyższe jest potrzebne, Nikon wiedział co robi wypuszczając "małpkę-lustrzankę" dla toooooootalnych amatorów fotografii, bo i po co w menu są sampelki zdjęć pokazujące np. do czego służy pomiar punktowy, a do czego matrycowy?

I napiszę jeszcze raz, że D40(X) to bardzo dobry aparat, Ale na pewno nie do wszystkiego!!!

A tak w ogóle, to nie czas zapiąć kłódeczkę?
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

OT
    Mój teść chce odkupić moje D80 (jak przejdę na D300) , bo jego D50 go ogranicza. Ze szkieł ma tylko 18-70...
    Ręce opadają...
    end OT

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rodick Zobacz posta
    Poprosze jeszcze Was o krotkie porownanie D40 z D40x.
    Sa jakies wazne roznice poza matryca? (czy roznica w ilosci detali jest widoczna "golym okiem"?)
    Aaa jesli sa jakies stronki w necie ktore by pokazywaly ta sama fotke z obu modeli to bede wdzieczny.

Pytam bo wciaz nie wiem czy brac D40 juz teraz za 1500pln czy poczekac do lutego/marca i kupic D40x za podobna cene (dzis jest conajmniej 500pln drozszy).
    Brać D40 i kupić sobie lepsze szkło. Zdecydowanie więcej detali stracisz na słoiku od musztardy niż na mniejszej matrycy. Poza tym, jeżeli Cię to nie przekonuje, to wiedz, że reporterski D2h mial 4 mpix

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    Brać D40 i kupić sobie lepsze szkło. Zdecydowanie więcej detali stracisz na słoiku od musztardy niż na mniejszej matrycy. Poza tym, jeżeli Cię to nie przekonuje, to wiedz, że reporterski D2h mial 4 mpix
    Ale w D2H piksele na matrycy widać gołym okiem!

Domyślnie

nie. Brać d50 za 1000 - 1300 zł z przebiegiem 4 - 6 tys zdjęć (tyle co nic). Teraz są na allegro 2 takie aukcje.
    Za 1400 (kup teraz) jest z kitem 18-55 (szkło do zmiany) - łatwo mozna porównać, że jest tańszy niż taki kitowy zestaw d40.

Strona 21 z 27 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów