Szukaj
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Już pisałem - bardzo często jest sytuacja, źe wcale nie wiesz czy chesz bardziej się bawić fotografią.
Zarabiamy jak zarabiamy.
Ja stałem przed taką sytuacją. Rozważałem różne body : D40, D50, D70s, 300d, k100 , A100.
Wygrał D40. Dlatego, że:
- nie planowałem używania autofocusa w moich eksperymentach (a do robienia na dworzu/z lampa kit mi wystarczal)
- do eksperymentów/zabaw MF mi wystarczał
- D40 ma najlepszy wizjer z tych wymienionych
- D40 ma niezła matrycę (lepsza niż D50/D70)
- D40 ma nastawy ładnie widoczne z tylu (to dla mnie zaleta)
- D40 ma dobry wyświetlacz z tyłu - przy różnych zabawach mogłem stwierdzić czy mam ten efekt który chciałem osiągnąć, czy dalej mam próbować
Do D40 kupiłem 50/1.8, statyw, pilot i manualne chińskie pierścienie.
Miałem wtedy więcej zabawy niż teraz z D200
Na zabawie (półrocznej) z D40 straciłem jakieś 600 zł. ALE UWAŻAM, ŻE TO BYŁO BARDZO DOBRZE ZAINWESTOWANE 600 ZŁ.
I każdemu zaczynającemu, niepewnemu czy chce się bawić w foto, czy w Foto będę ten aparat polecał.
jak mu się znudzi to zostanie z w miarę tanią lustrzanką do zdjęć rodzinnych.
A jak mu się spodoba to będzie wiedział czego mu brakuje, co potrzebuje, etc. I następne body wybierze sam, bazując na tym doświadczeniu.
To nie jest argument! Równie dobrze możesz kupic AF analog + filmy + skaner.bez AF mogę podac zestawy znacząco tańsze od tego który masz (tzn opartego na D40) i można z nimi robić świetne zdjęcia. Manualny analog + filmy + skaner.
To nie propaganda tylko rzeczowa opinia na temat wad i zalet sprzetu...Jesli naprawde musisz na sile udowadniac ze masz dobry sprzet - zrob to za pomocą zdjęć.Nikt sie tak nie burzy przy dyskusji sprzetowej kiedy narzekają na brak podswietlenia gornego wyswietlacza w D50,jakosc jpg w d70/d70s czy pomiar matrycowy d80 - po prostu normalne podejscie.
Kazdy kto nie uzywa wyostrzenia i podbicia kolorow jakie oferuje aparat - i poki program komputerowy robi to duzo lepiej nie ma sensu w ogole dyskutowac.
Konkrety?Ranking do ktorego nie podales kryteriow oceny..Żart.
Niez zajmuje sie głownie fotografią,też pracuje przy komputerze - nie zmienia to faktu ze jesli cos robie staram sie to robic coraz lepiej a nie dreptac w miejscu.Pasja w koncu nie polega na odbebnieniu 2 godzin dziennie na fotografowaniu...
Nie jadam wypełniaczy - tak samo jak makaronów,bialego pieczywa itp.Kwestia podejscia.
Sever - wizjer to akurat jest lepszy u Pentaxa...
Ostatnio edytowane przez DXT ; 31-10-2007 o 14:12
I walk through the valley of death, I will fear no evil,
for I am the baddest, meanest mother fucker in the valley
www.marcinmichno.com
Jacku przeczytałem, to co napisałeś i z całą sympatią muszę Ci powiedzieć, że takiego steku bzdur napisanych przez Ciebie nigdy nie widziałem.
1. Obiektyw 18-55 w swojej klasie i w porównaniu z konkurencją jest na bardzo przyzwoitym poziomie, zestaw D40+18-55 ma na ten moment bardzo konkurencyjną cenę, moim zdaniem najlepszy stosunek jakość/cena. Zalet jest dużo, choćby duży i jasny wizjer, duży wyświetlacz LCD, prosta obsługa.
2. Problem w tym, że to nie Ty kupujesz i nie potrafisz postawić się w tej roli.
3. 55-200, 55-200VR, dla amatora, zaczynającego jakość będzie z pewnością odpowiednia (dla przypomnienia amator nie robi zwykle zdjęć w studio i kiepsko operuje światłem, a głębia przy F5,6 jest dla niego wystarczająca). Jak coś więcej, to 18-70 na ogniskowej 70 mm, F4,5.
4. Bzdura, od kiedy to zasobność portfela określa poziom ambicji, czy profesjonalności, czy ktoś, kto nie ma lustrzanki, to nieambitny partacz? D40, to jest aparat skierowany do ambitnych fotoamatorów, zaczynających przygodę z fotografią, przesiadających się z kompaktów i z aparatów analogowych !!! A może wyczytałeś swoje przeświadczenie gdzieś w instrukcji ?
5. Tak jak D50, D80, D200, D300 , D2x itd. kurcze, jak tylko się ma kasę, to można sprzedać wszystko i kupić coś lepszego. To że 70% (dane szacunkowe) Polski jeździ ściąganymi z zachodu 10-cio latkami wynika tylko z tego, że nie mają kasy. Co to znaczy dla rodzinki? To źle?
6. Z jakiej półki są: 18-70, 70-300VR, S30/f1,4, 18-200VR, S18-200 OS, 24-120VR ?
7. Jeden z powyższych obiektywów.
8. Kupujący D40 myślcie o zdjęciach i cieszcie się każdym dobrym kadrem ! Nie czytajcie bzdur !
9. Co do początków fotografowania, nic tak nie rozwija, jak nauka na własnych błędach, poprawianie, podglądanie najlepszych i dostosowywanie sprzętu i ustawień do własnych potrzeb i umiejętności.
Jacku, po tym co napisałeś, uważam, że nie trzymałeś D40, nie patrzyłeś przez jego wizjer, nie zrobiłeś nim żadnego zdjęcia. Mam nadzieję, że się mylę.
D90 + N35/2 + N50/1.8 + N18-200 VR + T12-24; SB-800, SU-800; NX100 + 20-50 + 20/2.8; cokin
moja galeria: http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_piotrw
gdzie widzisz bzdety w mojej wypowiedzi? Pytacie o konkrety - były same konkrety. Czytacie wnikliwie i ze zrozumieniem to o czym piszę? Czy już jesteście z góry tak ponastawiani do krytykujących d40? Widzę, że zacietrzewieni to moga byc jedynie ci co atakują d40, ci co bronią - nie. Więcej dystansu proszę, mniej emocji.
no i własnie to jest bardzo dobry przykład. Miał i po pół roku sprzedał, bo okazało się, że już mu nie wystarcza. Po co tracic te 600 zł? Jak kto się chce mocniej zainteresowac fotografią to taki ruch w zmianie body jest nieunikniony. A jeśli nie wciągnie go fotografia to będzie to aparat rodzinny. Do tego go wymyślono.
Jestem ciekaw czym za rok będzie robiła zdjęcia agawytka.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Hmm.. Miałem w ręku k100 i nie powiem aby tam był lepszy. Porównywalny, o ile pamiętam.Sever - wizjer to akurat jest lepszy u Pentaxa...
D40:
Optical fixed eye-level
• Penta-mirror type
• Eyepoint: 18 mm (at -1.0 m-1)
• Frame coverage 95% (approx.)
• Viewfinder magnification approx. 0.8x with 50mm lens at infinity; -1.0 m-1
• Focusing screen: Type B BriteView clear matte screen Mark V with superimposed focus brackets
K100:
Penta-mirror type
• Natural bright-matte II focusing screen
• Magnification approx. x0.85
• 96% frame coverage
• Diotric adjustment (-2.5 to +1.5)
• Viewfinder info bar
Oczywiście, że zmiana body jest nieuchronna jak połkniesz bakcyla. ALE nigdy nie kupiłbym od razu D80. Gdyby nie etap D40, zapewne kupiłbym sobie nastepnego Fujii S9600 albo cos takiego.no i własnie to jest bardzo dobry przykład. Miał i po pół roku sprzedał, bo okazało się, że już mu nie wystarcza. Po co tracic te 600 zł? Jak kto się chce mocniej zainteresowac fotografią to taki ruch w zmianie body jest nieunikniony. A jeśli nie wciągnie go fotografia to będzie to aparat rodzinny. Do tego go wymyślono.
Jestem ciekaw czym za rok będzie robiła zdjęcia agawytka.
kazdy kto połknie bakcyla będzie co 2 (max 3 lata) zmieniał puszkę (o ile finanse pozwola). To niestety jest sprzęt elektroniczny... i jeszcze bardzo niedoskonały..
Ostatnio edytowane przez Sever ; 31-10-2007 o 14:47
hmm ja tez jestem ciekawa, choć nie planuję narazie przesiadki, ale kto wie może Fuji Pro albo Canonem albo może wróce do Zenitha?? Tego nie jestem w stanie przewidzieć... ale nie zakładam z góry, że ten aparat oddam, bo wiele się dzięki niemu nauczyłam i nadal uczę i dlatego uważam, że jest to dobre rozwiązanie dla amatorów, którzy nie zarabiają fotografią na drogi sprzęt i którzy dopiero co poznają tajniki fotografii.
Pozdrawiam, A.
D750 | N50/1.8 | N85/1.8 | N105/2.8
Wlasnie dlatego ze nie robi przy oswietleniu studyjnym potrzebuje niejeden amator swiatelka 2.8 lub nizszego...
pomijajac Sigme i 24-120VR to sa to szkla z najnizszej polki jakosci i parametrow.
Nie kazdy ma tyle samozaparcia zeby katowac na trybie manualnym szkla portretowe czy tele...zwlaszcza jak sie lubi ruchome "cele"
I walk through the valley of death, I will fear no evil,
for I am the baddest, meanest mother fucker in the valley
www.marcinmichno.com
ale chłopaki już bez przesady bo pierdoły wypisujecie
70-300VR najniższa półka ? ba, jedyne 1750 czy ile tam złotych. W jakich kategoriach Wy tu piszecie ?Proponuję profesjonalistom i ślubnym aby skupili się na działach Konkursy itp. itd.
przecież nie trzeba chyba wysilać mózgownicy żeby wiedzieć, że klient na małe Nikony to nie klient na szkła za nie wiadomo ile.
Oprócze tego dochodzą Sigmy 18-50 2,8 HSM i 17-70 HSM
d40x wycina te Wasze d80 (meter o klasę gorszy) i d200 (mydło powidło). O tym dla kogo są maleństwa już było nie raz pisane, proponuję Adminowi aby zrobić przyklejony odnośnik i zakończyć te dywagacje naprawdę o niczym.
Oczywiste, że amatorzy z ambicjami powinni maleństw unikać. Dla nich Nikon i inni mają olbrzymią paletę obiektywów bez silnika bo akurat tak Nikon miał i mści się to teraz i jeszcze się będzie czkać ...
Dla nich jest d70 z tragicznym meterem i równie kiepskim WB oraz d50 (ten niezły poza podkręcaniem kolorów dla przedszkolaków chyba).
Ostatnio edytowane przez ziuteczny ; 31-10-2007 o 15:02
Skontaktuj się z nami