Witam!
Jak pokojowo, to pokojowo...
Mój post nie jest skierowany wyłącznie do Zbigniewa. Proszę Go zatem o wyrozumiałość.
Bardzo mnie dotknęło, że ktokolwiek może mi opowiadać o rzeczach, o których nawet nie mam pojęcia (to fakt - D40 to moja pierwsza lustrzanka). Jeśli na czymś się nie znam, to nie czuję potrzeby tego posiadania. Kupiłem D40, bo chciałem mieć lustrzankę i robić nią zdjęcia. Bardzo mnie cieszy, że jestem jej pierwszym użytkownikiem.
Mimo, że nie jestem fachowcem, mam prawo zabierać głos w tym temacie.
D40 wybrałem z rozmysłem. Body D80 kosztuje 300% ceny korpusu D40. Moim zdaniem jeśli kogoś stać na zakup korpusu amatorskiego za 3000 zł, to ja na miejscu tej osoby dołożyłbym 1500 zł (+50%) i kupiłbym nowiusieńką lustrzankę profesjonalną D200, którą Ty posiadasz i na pewno ją już "rozgryzłeś". Z mojego punktu widzenia D80 to aparat przejściowy: cena prawie jak cena profesjonalnego, ale nadal lustrzanka amatorska.
Mam prawo nadawać priorytet cenie tak samo, jak fachowcy nadają priorytet użyteczności, jakości, itp.
Podoba mi się głos lewAp7a, bo właśnie o to apelowałem w swoich postach (może nieudanie, skoro nie wszyscy zrozumieli). Jeśli rzeczywiście nikt nie jest osobiście zainteresowany w przekonywaniu innych do swojego poglądu, to skąd taka zajadłość, która wcześniej (!!!) była w tym temacie?
Czy wszyscy potrafimy oddzielić emocje od faktów? Jeśli tak, to naprawdę, dalsza debata na pewno będzie emocjonująca!
Dodam teraz trochę oliwy do ognia.W marcu 2007 FVD (Foto Video Digital) zamieścił ranking lustrzanek amatorskich. A wyglądał on tak (ocena w nawiasie, max 100):
1. pentax K10D (88 )
2. nikon D80 (87)
3. canon EOS 400D (87)
4. nikon D40 (84)
5. canon EOS 350D (80)
6. nikon D70s (79)
7. olympus E-400 (79)
...
10. nikon D50 (75)
Ocenianych było 16 lustrzanek amatorskich. Jeśli ktoś jest zainteresowany a nie ma dostępu do FVD, mogę podać całą listę.
W marcu br. cena D40 była wyższa, ale i tak aparat ten był najtańszy z prezentowanych.
Chciałbym tylko, żebyś przeczytał wszystkie moje posty uważnie. Gdybyś to zrobił, może byś zrozumiał mój punkt widzenia. Z mojego punktu widzenia aparat ten ma SAME ZALETY. A to z prostej przyczyny: nie mam doświadczenia w korzystaniu z lustrzanek cyfrowych. A skoro jeszcze nie znam wszystkich możliwości aparatu, tym bardziej nie "zrozumiem", że czegokolwiek w tym aparacie może brakować!Xathloc Cytat:
Napisał rafalko
[...]wystarczyłoby na spokojnie podać wady i zalety zakupu korpusu jak w temacie i ew. jakieś wskazówki dla przyszłego użytkownika.[...]
Od tego zaczęliśmy, ale zostaliśmy zjedzeni przez posiadaczy d40 :P
Cytat:
Napisał rafalko
[...]To on powinien podjąć ostateczną decyzję, ale musi to zrobić na jakiejś podstawie. [...]
Właśnie, i nie oznacza to jak rozumiem, "na podstawie jedynie słusznych peanów na cześć d40"?
Mam nadzieję, że nie "zjesz" mnie na surowo, w końcu nie pisało na forum, że nie jest ono przeznaczone dla laików czy początkujących.
Spróbuj zabrać tę swoją Bravię na spacer. Ja biorę tylko D40. Eksperymentuję, i jeszcze na dworze mogę sprawdzić efekty tych eksperymentów. (Nie będę opisywał tych eksperymentów, bo to podstawy, których ja jeszcze nie opanowałem, a muszę poznać - np. próby wykonania nieporuszonego zdjęcia przy dłuższych czasach - na ekranie 2,5 cala widzę wyraźnie czy mi się udało czy muszę jeszcze próbować).TO jest aparat, a nie telewizor. Bravia ma jeszcze większy ekran.
Ponieważ pracuję przy komputerze, więc po pracy mam awersję do zasiadania przy nim. D40 ma bardzo rozbudowany moduł obróbki cyfrowej w samym aparacie. Mogę to wszystko robić sobie na dworze na ławeczce np. w parku.
I to również jest dla mnie niesamowite udogodnienie.
Pozdrawiam wszystkich i mam nadzieję, że nikt nie został przeze mnie urażony. Jeśli jednak tak się stało, z góry przepraszam!
Szukaj

Skontaktuj się z nami