Close

Strona 9 z 35 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 347

Wątek: D300 vs 5D

sv
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jjj Zobacz posta
    ...myślałem, że wiesz, że kompakty nie są lustrzankami...
    wiesz, lustro to nie wszystko; kompakty mają matrycę wielkości paznokcia, 5d ma matrycę wielkości klatki filmu, a d300 jest gdzieś pośrodku. i tu jest różnica.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    wiesz, lustro to nie wszystko; kompakty mają matrycę wielkości paznokcia, 5d ma matrycę wielkości klatki filmu, a d300 jest gdzieś pośrodku. i tu jest różnica.
    W takim razie straszni amatorzy pracują w niemal całej krajowej i zagranicznej prasie fotograficznej skoro najczęściej właśnie te puszki (D200 z 5d) w tym segmencie porównywali...

Domyślnie

W takim razie straszni amatorzy pracują w niemal całej krajowej i zagranicznej prasie fotograficznej skoro najczęściej właśnie te puszki (D200 z 5d) w tym segmencie porównywali...
    Ale dlaczego od razu strzelać z grubej rury? FF i DX to jednak inne światy i nie ma co bić piany. Dlatego porównywanie D300 i 5D ma średni sens. Tak samo jak D3 i D300. Przecież na dobrą sprawę jako puszki funkcjonalnie się niewiele różnią, a D3 jest ponad 9 tyś droższy. Z czegoś to wynika.

Aha i nie znam praktycznie nikogo z fotografów prasowych, kto by używał 5D.
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Czasopisma fotograficzne żyją porównaniami, spora część forumowiczów też. Więc porównujemy, co się da z czym się da, chociaż czasami kompletnie bez sensu ( produkty o zupełnie innym przeznaczeniu i budowie, jak 5D i D200 ).
    Inaczej nie byłoby o czym pisać...
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

sv
    Gość

Domyślnie

a do czego mieli porównywać? widziałeś jakiegoś nikona FF przed d3?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ale dlaczego od razu strzelać z grubej rury? FF i DX to jednak inne światy i nie ma co bić piany. Dlatego porównywanie D300 i 5D ma średni sens. Tak samo jak D3 i D300. Przecież na dobrą sprawę jako puszki funkcjonalnie się niewiele różnią, a D3 jest ponad 9 tyś droższy. Z czegoś to wynika.

Aha i nie znam praktycznie nikogo z fotografów prasowych, kto by używał 5D.
    Tylko, że pomiędzy D300 a D3 jest 10.000 zł różnicy a D300 ceną będzie zbliżony do 5d. ...przypadek ???

Domyślnie

nie wiem czy zasadne jest porównywanie aparatów ze względu na cenę. Prawdopodobnie d300 przegra z 5D jakością obrazowania, choć wydaje mi się że pod wieloma względami różnica może być bardzo niewielka, wręcz pomijalna. Na pewno natomiast nie zapewni głębi/plastyki zdjęcia odpowiadającej FF. Wygra natomiast z 5D pod każdym innym względem. Czy oznacza to że jest jednoznacznie lepszym aparatem ? Każdemu co kto lubi i na czym mu zależy...
    Podobnie nie ma sensu porównywać ciągnika siodłowego z koparką, pomimo tego że mogą być w takiej samej cenie.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    nie wiem czy zasadne jest porównywanie aparatów ze względu na cenę. Prawdopodobnie d300 przegra z 5D jakością obrazowania, choć wydaje mi się że pod wieloma względami różnica może być bardzo niewielka, wręcz pomijalna. Na pewno natomiast nie zapewni głębi/plastyki zdjęcia odpowiadającej FF. Wygra natomiast z 5D pod każdym innym względem. Czy oznacza to że jest jednoznacznie lepszym aparatem ? Każdemu co kto lubi i na czym mu zależy...
    Podobnie nie ma sensu porównywać ciągnika siodłowego z koparką, pomimo tego że mogą być w takiej samej cenie.
    ...ciągnik siodłowy ma zgoła inne przeznaczenie od koparki a oba aparaty służą do tego samego czyli robienia zdjęć...

Domyślnie

...ciągnik siodłowy ma zgoła inne przeznaczenie od koparki a oba aparaty służą do tego samego czyli robienia zdjęć...
    Proszę bardzo: Ciągnika siodłowego i luksusowej limuzyny
    Naprawdę uważasz, że o przeznaczeniu aparatu decyduje cena ?
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Proszę bardzo: Ciągnika siodłowego i luksusowej limuzyny
    Średnio trafione są te twoje motoryzacyjne przykłady Naprawdę uważasz, że o przeznaczeniu aparatu decyduje cena ?
    Mam Ci podać przykłady z fotograficznej prasy zagranicznej i krajowej ? D200 najczęściej był porównywany właśnie z 5d... To są fakty a nie "moje uważanie"
    ps. Jak bardzo chcesz to siądę jutro, przewertuję i podam ci dokładnie tytuły, w których nr'ach i z jakich lat.
    Ostatnio edytowane przez jjj ; 10-10-2007 o 22:20

Strona 9 z 35 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów