Szukaj
Nikon Z6III | Viltrox 20/2.8 AIR | Nikkor Z 35/1.4 | Viltrox 85/2 EVO | Nikkor Z 24-105/4-7.1
Moja galeria: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Nikon Z6III | Viltrox 20/2.8 AIR | Nikkor Z 35/1.4 | Viltrox 85/2 EVO | Nikkor Z 24-105/4-7.1
Prawda? Też się nad tym zastanawiam.
Przecież rozwiązania o których tutaj mowa nie są objęte jakimiś prawami patentowymi? (chyba)
Mam na to swoją teorię: ludzie od działu projektowania i designu aparatów, nie siedzą na forach internetowych i nie czytają co wypisują foto nerdy.
Albo bardziej po ludzku: nie pytają swoich użytkowników o opinię co poprawić, co zmienić a co jest spoko.
Może i tam mają jakąś swoją wizję, ale pewnie dział księgowości wszystko bojkotuje.
A może są?
I dlatego trzeba patrzyć w stronę Chin, wiadomo, jak do patentów podchodzą.
Inna sprawa... Jakby dać wszystko na raz w jednym modelu, jak sprzedać kolejny?
Może zwyczajnie wydać tylko jeden ze wszystkim, zarobić ile się da i na tym koniec. Świat biznesu widywał już jak to nazywamy u nas w pracy "przypadki jednorazowego cudu".![]()
No chyba jednak generalnie są. Ekranik od sony jest z tego co wyczytałem. I właśnie dlatego Panas musiał koło na nowy wymyślać a reszta chyba zrezygnowała z tego wypasu. Poza Pentasiem który już za lustrzanek wymyślił takie cudo że mózg stajePodobnie z tym kółkiem o którym wspominałeś. To akurat nie jest w całości opatentowane, ale to jest wynalazek już od czasów nexów gdzie po prostu nie było miejsca na tylnej ściance wiec słonik tak to przez lata dopracował, że teraz opatentowane są, jak czytam, jakieś styki oraz kilka innych rozwiązań dzięki czemu to po prostu działa. I jednocześnie utrudnia innym firmom implementację. Podobne rozwiązanie ma canon, ale chyba nie jest to 1 do 1. Inne firmy pewnie mają opatentowane swoje rozwiązania o których się po prostu nie pisze, ale krępują one ręce inżynierom. Od czasu do czasu dowiadujemy się o tym gdy np. red pozywa nikona, nikon sigmę itd.
Aha i jeszcze apropos guzikologi to jak przechodziłem z Nikona na Sony to bardzo mnie ucieszyło że włącznik aparatu jest w tym samym miejscu ( przy spuście migawki), taki może szczegół ale jest to najwygodniejsze rozwiazanie a ta gimnastyka włącznika aparatu Canona jak np w R6 II no nie jest ergonomiczna.
Wyłącznik przy spuście zachęca do częstego wyłączania aparatu, a taki jak w Canonie nie, po prostu aparat się usypia.
Dla mnie nie ma zdecydowanych plusów czy minusów żadnego z tych rozwiązań.
Ostatnio edytowane przez cybulski ; 01-05-2026 o 08:51
linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|
Skontaktuj się z nami