Szukaj
Z tych dwóch podanych modeli - do dynamicznej akcji lotniczej - mój głos zdecydowanie na D500.
Z50II to malutki aparat, może być niewygodny do trzymania z telezoomami, które planujesz zakupić w późniejszym czasie, a nawet z FTZ + ten Tamron. Żeby AF dorównywał D500, musisz zainwestować ze dwie-trzy półki wyżej - Z6III lub Z8. A może warto poczekać na ewentualnego następcę D500, czyli Z90? Ale w tej sprawie na razie tylko spekulacje, a ze strony Nikona cisza.
Ja nie twierdzę, że D7500 jest lepszy od D500 ale uważam, że inwestowanie teraz w D500 mija się z celem - wolałbym dozbierać i kupić Z8 lub Z6 III. To jest bardziej praktyczne podejście. Wiem z własnego doświadczenia, że lustrzanki Nikona mają ostre problemy z ostrością z obiektywami firmy trzecich. Nie ma co zakłamywać rzeczywistości - sam zarzekałem się, że nie kupię bezlusterkowca i jednak kupiłem i wcale tego nie żałuję. Jaka jest cena D500 obecnie i czy warto płacić tyle za nierozwijany system? Nie chcę zachęcać nikogo -bo to nie moje pieniądze i nie neguję lustrzanek, sugeruję jedynie, że kupno bezlusterkowca jest obecnie bardziej rozsądnym wyborem.
Z6 II, D7500, D3400, D300S, D3000 | Dużo lamp i dużo obiektywów
@thornlab trudno się nie zgodzić, że z8 lub z6III będzie lepszy od d500 z Tamronami, ale budżet zdaje się trochę inny...
Sam przechodziłem stopniowo na ML z d7200 i d500, inna była wówczas sytuacja rynkowa i oferta, więc trudno porównywać. Natomiast przez pewien czas trzymałem jeszcze d500 z T100-400, ponieważ alternatywny zestaw kilka lat temu z podobną funkcjonalnością na ff był (ale i nadal jest) sporo droższy. Tylko tyle i aż tyle
Podsumowując, jeśli kolega chce wydać więcej, nowoczesny aparat ff z nowym, przyzwoitym szkłem pod bezlustro będzie bezdyskusyjnie lepszy, w sensie jakości zdjęć. Natomiast niedrogi bezlusterkowiec aps-c z adapterem i szkłami F, na dodatek do fotografii akcji, nie wiem czy jednak nie skusiłbym się na d500. Ponadto moim zdaniem nie jest pewne, czy i jak obiektywy kolegi zadziałają przez FTZ, czy będzie 100% np. tracking, skuteczne wykrywanie oczu, itd. Teoretycznie powinny, może być wymagana aktualizacja szkieł, ale 100% pewności nie ma, a diabeł tkwi w szczegółach w wymagającej dziedzinie fotografii.
Ps. Lepiej kupić to, na co stać i robić zdjęcia, niż zbierać na topowy sprzęt albo czekać na następców obecnych niedoskonałych modeli![]()
@poste, może i racja z tym kupowaniem na co nas stać - ale wg mnie musimy też patrzeć na aktualność systemu i fakt, ze aparat kupuje się raczej na dłużej.
Z6 II, D7500, D3400, D300S, D3000 | Dużo lamp i dużo obiektywów
W sumie fakt, że zwykle kupujemy na dłużej, ale zdarzało się nabyć coś pod konkretny wyjazd. Wolałbym kupić taki d500, obfotografować jakieś wydarzenie w sezonie, potem sprzedać, niż zbierać na lepszy sprzęt.
D500 dość zadziwiająco trzyma cenę. Kupując go trzeba zakładać, że kupuje się ten korpus raczej dożywotnio (bo trudno mi sobie wyobrazić, żeby w końcu jego ceny nie poleciały). Jak dla mnie kupno D500 ma sens jeżeli ma się już obiektywy F i chce się jedynie lepszy korpus. Jeżeli nowe obiektywy też są w planie, to logiczniejsze jest wejście w Z, no aaale może niekoniecznie w Z50II.
D500 to flagowiec. Nawet, jeżeli Z50II jest udanym aparatem i z racji postępu ma (jeszcze) lepszy AF od D500, to jednak ogólnie to zupełnie nie ten poziom. Taki doposażony Opel Corsa przy nienajnowszym, ale tłustym mercedesie S-Classe.
Pomimo sporej różnicy w cenie, zbierałbym na Z6III. A jeżeli musi być DX to chwilowo jest jakby dziura w ofercie.
PS poste w sumie dobrze prawi - można kupić D500 "na chwilę", wtedy może uda się jeszcze odsprzedać w dobrej cenie.
PPS A można po prostu chrzanić logikę, kupić D500 i zapomnieć na jakiś czas o sprzęcie. Ta przesiadka i tak będzie oznaczała olbrzymi progres jakości posiadanego sprzętu.
PPPS Im dłużej o tym myślę tym bardziej mam wrażenie, że mając D7200, ograniczony budżet i parcie na DX to chyba brałbym D500.
Ostatnio edytowane przez grissley ; 30-06-2025 o 22:30
F70, F100, S5Pro, Z6III, S 10-20, N24 2.8D, N35 1.8G, N50 1.8D, N85 1.8D, N180 2.8D, N24-120 4S, V20/2.8.
Metz 40MZ3i, Metz 54MZ4i, Sony A5000 i A6600.
ex - F3HP, F80s, D100, D610, N18-200, A6300
A ja mam zgola inne doswidczenia z roznymi Nikonami i obiektywami firm trzecich. Zero problemow.
Moze to juz zamierzchla przeszlosc ale to lustrzanki Canona mialy czeste problemy np z Sigmami a Nikon na bagnecie F oferowal wzorowa wspolprace, co by sie praktycznie nie podpielo.
W sumie to nadal jeszcze oferuje.
Ostatnio edytowane przez krzysztofz24 ; 30-06-2025 o 22:55
Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
Pozdrawiam, Krzysiek.
Miałem D300, D500, odkąd kupiłem Z6II nie wyobrażam sobie robić zdjęć lustrzanką - kłapanie lustra, wstrząsy korpusu, loteria z ostrością. Odkąd mam Z6II mam wreszcie ostre zdjęcia, nie wspomnę o matrycy, która jest świetna... Miedzy D7200 a D500 to raczej niewielka różnica może nieco w ergonomii i AF, ale bez szału. Radziłbym iść w Z-tkę, do 5K można znaleźć Z6II w idealnym stanie z FTZ, popróbować jakiś czas i zawsze można odsprzedać, może nie bez straty ale będzie więcej chętnych niż na D500.
Skontaktuj się z nami