Close

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 71

Wątek: Z50ii czy D500

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thornlab Zobacz posta
    To może ja dodam coś od siebie. Posiadając już inne lustrzanki kupiłem Z6 II bo stwierdziłem, że już czas dać szansę nowemu systemowi. Nie jestem zawodowcem i mam w głębokim poważaniu systemowe wojny - każdy kupuje to co mu pasuje - najważniejszy jest efekt końcowy, czyli zdjęcie. Miałem okazję przećwiczyć swojego D7500 i Z6 II z obiektywem Sigma 100-400 w wersji na bagnet F. Akcja na boisku, szybko poruszający się zawodnicy, podobne warunki (jasno, słońce czasem prosto w obiektyw - wnioski mam takie - na Z6 II było bardzo mało nietrafionych zdjęć - D7500 wypadł sporo gorzej w moim odczuciu - Z 6II z tą sigmą prawie całą baterię w 1h 15 minut i prawie 1000 zdjęć, bateria w D7500 takiego czegoś praktycznie nie odczuwa. Jednak dalej bardzo lubię D7500, bo to bardzo przyjemne w użyciu i dające fajne zdjęcia, body. Teraz kwestia baterii - D7500 zużywa ją wolno w typowym użytkowaniu ze wspomnianą Sigmą ale muszę przyznać, że Z6 II z 180-600 wytrzymał mi bez problemu ok 3 - 4 godziny. Jak sprawdzę, jak się Z6 II zachowa z 180-600 na podobnej akcji na boisku to dam znać. Też broniłem się przed systemem Z - moim zdaniem nie warto. Chciałem kupić Z6 III od razu aby mieć z głowy, ale Z6 II wygrał - stwierdziłem, że to i tak za dużo jak dla mnie. Wyrzekałem się systemu Z jak żaba błota i co, Z6 II jest moim głównym aparatem do ważnych dla mnie tematów. Musimy się pogodzić z tym, że wszystko idzie do przodu. Body Z6 II jest mniejsze od D7500, więc kwestia rozmiaru przy Z6 II lub Z6 III nie ma znaczenia. Ja radziłbym Z6 III a nie Z50 II - aparat kupujesz na lata, lub poczekałbym na Z6 IV - ale, ile można czekać. Sprzedaj stare i po prostu zainwestuj w coś, czo nie będzie denerwowało brakami.
    A co ma D7500 do D500? Bo oprócz napisu NIKON i matrycy to dwa różne aparaty...
    Z6II jest regresem względem D500 czy D850. Nie bez przyczyny dynamikę wszyscy robią Z8/Z9.

Domyślnie

Z tych dwóch podanych modeli - do dynamicznej akcji lotniczej - mój głos zdecydowanie na D500.

Domyślnie

Z50II to malutki aparat, może być niewygodny do trzymania z telezoomami, które planujesz zakupić w późniejszym czasie, a nawet z FTZ + ten Tamron. Żeby AF dorównywał D500, musisz zainwestować ze dwie-trzy półki wyżej - Z6III lub Z8. A może warto poczekać na ewentualnego następcę D500, czyli Z90? Ale w tej sprawie na razie tylko spekulacje, a ze strony Nikona cisza.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Schwefel Zobacz posta
    A co ma D7500 do D500? Bo oprócz napisu NIKON i matrycy to dwa różne aparaty...
    Z6II jest regresem względem D500 czy D850. Nie bez przyczyny dynamikę wszyscy robią Z8/Z9.
    Ja nie twierdzę, że D7500 jest lepszy od D500 ale uważam, że inwestowanie teraz w D500 mija się z celem - wolałbym dozbierać i kupić Z8 lub Z6 III. To jest bardziej praktyczne podejście. Wiem z własnego doświadczenia, że lustrzanki Nikona mają ostre problemy z ostrością z obiektywami firmy trzecich. Nie ma co zakłamywać rzeczywistości - sam zarzekałem się, że nie kupię bezlusterkowca i jednak kupiłem i wcale tego nie żałuję. Jaka jest cena D500 obecnie i czy warto płacić tyle za nierozwijany system? Nie chcę zachęcać nikogo -bo to nie moje pieniądze i nie neguję lustrzanek, sugeruję jedynie, że kupno bezlusterkowca jest obecnie bardziej rozsądnym wyborem.
    Z6 II, D7500, D3400, D300S, D3000 | Dużo lamp i dużo obiektywów

Domyślnie

@thornlab trudno się nie zgodzić, że z8 lub z6III będzie lepszy od d500 z Tamronami, ale budżet zdaje się trochę inny...

Sam przechodziłem stopniowo na ML z d7200 i d500, inna była wówczas sytuacja rynkowa i oferta, więc trudno porównywać. Natomiast przez pewien czas trzymałem jeszcze d500 z T100-400, ponieważ alternatywny zestaw kilka lat temu z podobną funkcjonalnością na ff był (ale i nadal jest) sporo droższy. Tylko tyle i aż tyle

Podsumowując, jeśli kolega chce wydać więcej, nowoczesny aparat ff z nowym, przyzwoitym szkłem pod bezlustro będzie bezdyskusyjnie lepszy, w sensie jakości zdjęć. Natomiast niedrogi bezlusterkowiec aps-c z adapterem i szkłami F, na dodatek do fotografii akcji, nie wiem czy jednak nie skusiłbym się na d500. Ponadto moim zdaniem nie jest pewne, czy i jak obiektywy kolegi zadziałają przez FTZ, czy będzie 100% np. tracking, skuteczne wykrywanie oczu, itd. Teoretycznie powinny, może być wymagana aktualizacja szkieł, ale 100% pewności nie ma, a diabeł tkwi w szczegółach w wymagającej dziedzinie fotografii.

Ps. Lepiej kupić to, na co stać i robić zdjęcia, niż zbierać na topowy sprzęt albo czekać na następców obecnych niedoskonałych modeli

Domyślnie

@poste, może i racja z tym kupowaniem na co nas stać - ale wg mnie musimy też patrzeć na aktualność systemu i fakt, ze aparat kupuje się raczej na dłużej.
    Z6 II, D7500, D3400, D300S, D3000 | Dużo lamp i dużo obiektywów

Domyślnie

W sumie fakt, że zwykle kupujemy na dłużej, ale zdarzało się nabyć coś pod konkretny wyjazd. Wolałbym kupić taki d500, obfotografować jakieś wydarzenie w sezonie, potem sprzedać, niż zbierać na lepszy sprzęt.

Domyślnie

D500 dość zadziwiająco trzyma cenę. Kupując go trzeba zakładać, że kupuje się ten korpus raczej dożywotnio (bo trudno mi sobie wyobrazić, żeby w końcu jego ceny nie poleciały). Jak dla mnie kupno D500 ma sens jeżeli ma się już obiektywy F i chce się jedynie lepszy korpus. Jeżeli nowe obiektywy też są w planie, to logiczniejsze jest wejście w Z, no aaale może niekoniecznie w Z50II.
    D500 to flagowiec. Nawet, jeżeli Z50II jest udanym aparatem i z racji postępu ma (jeszcze) lepszy AF od D500, to jednak ogólnie to zupełnie nie ten poziom. Taki doposażony Opel Corsa przy nienajnowszym, ale tłustym mercedesie S-Classe.
    Pomimo sporej różnicy w cenie, zbierałbym na Z6III. A jeżeli musi być DX to chwilowo jest jakby dziura w ofercie.

PS poste w sumie dobrze prawi - można kupić D500 "na chwilę", wtedy może uda się jeszcze odsprzedać w dobrej cenie.
    PPS A można po prostu chrzanić logikę, kupić D500 i zapomnieć na jakiś czas o sprzęcie. Ta przesiadka i tak będzie oznaczała olbrzymi progres jakości posiadanego sprzętu.
    PPPS Im dłużej o tym myślę tym bardziej mam wrażenie, że mając D7200, ograniczony budżet i parcie na DX to chyba brałbym D500.
    Ostatnio edytowane przez grissley ; 30-06-2025 o 22:30
    F70, F100, S5Pro, Z6III, S 10-20, N24 2.8D, N35 1.8G, N50 1.8D, N85 1.8D, N180 2.8D, N24-120 4S, V20/2.8.
    Metz 40MZ3i, Metz 54MZ4i, Sony A5000 i A6600.
    ex - F3HP, F80s, D100, D610, N18-200, A6300

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thornlab Zobacz posta
    (...) Wiem z własnego doświadczenia, że lustrzanki Nikona mają ostre problemy z ostrością z obiektywami firmy trzecich.(...)
    A ja mam zgola inne doswidczenia z roznymi Nikonami i obiektywami firm trzecich. Zero problemow.
    Moze to juz zamierzchla przeszlosc ale to lustrzanki Canona mialy czeste problemy np z Sigmami a Nikon na bagnecie F oferowal wzorowa wspolprace, co by sie praktycznie nie podpielo.
    W sumie to nadal jeszcze oferuje.
    Ostatnio edytowane przez krzysztofz24 ; 30-06-2025 o 22:55
    Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
    Pozdrawiam, Krzysiek.

Domyślnie

Miałem D300, D500, odkąd kupiłem Z6II nie wyobrażam sobie robić zdjęć lustrzanką - kłapanie lustra, wstrząsy korpusu, loteria z ostrością. Odkąd mam Z6II mam wreszcie ostre zdjęcia, nie wspomnę o matrycy, która jest świetna... Miedzy D7200 a D500 to raczej niewielka różnica może nieco w ergonomii i AF, ale bez szału. Radziłbym iść w Z-tkę, do 5K można znaleźć Z6II w idealnym stanie z FTZ, popróbować jakiś czas i zawsze można odsprzedać, może nie bez straty ale będzie więcej chętnych niż na D500.

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni