Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    Nie chcę bawić się we wróżbitę, ale coś mi się wydaje że karty CFexpress typu A odejdą do lamusa. I to prędzej jak później
    Głównie przez wymagania co do szybkości transferów jakie stawiają najnowsze kodeki video.
    Po prostu nie jestem pewien czy obecnie jest sens pakować się w zarówno karty CFexpress typ A jak i czytnik do nich.
    Ale co kto woli
    Chętnie postawiłbym jakąś konkretną kwotę przeciw temu, co napisałeś o Type A. Zwłaszcza o tym odejściu do lamusa prędzej

Proponuję popatrzeć na aktualne karty type A w standardzie 4.0. Mnie to wygląda na początek rozwoju tego standardu, nie odchodzenie do lamusa. Choć świat jest pełen świetnych wynalazków, które się nie przyjęły.

Czekam na jeszcze większy spadek cen tych kart, bo dla mnie to zbędny wydatek. Czy lepszy jest type A czy B tego nie wiem i w sumie dla mnie nie ma znaczenia, na razie używam SD.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    Po prostu nie jestem pewien czy obecnie jest sens pakować się w zarówno karty CFexpress typ A jak i czytnik do nich.
    Ale co kto woli
    To powiedz mi jeszcze jak mam używać zarówno Sony jak Nikona, bo do tego się to sprowadza
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

No Ty, jako użytkownik czterech różnych systemów fotograficznych masz pod tym względem trochę przekichane.
    Dla mnie praca na dwóch systemach foto to byłaby szamotanina, a cztery to już w ogóle jakaś masakra żeby to wszystko ogarnąć
    Nikon Z6III | Viltrox 20/2.8 AIR | Nikkor Z 35/1.4 | Viltrox 85/2 EVO | Nikkor Z 24-105/4-7.1
    Moja galeria: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poste Zobacz posta
    Proponuję popatrzeć na aktualne karty type A w standardzie 4.0.
    Problem w tym, że CFe A 4.0 jest dalej do 2x wolniejsze, niż CFe B 4.0
    Edzia: porównanie najwyraźniej w ciastkach siedzi, więc screen:

Choć świat jest pełen świetnych wynalazków, które się nie przyjęły.
    Tia, a niektóre może i lepsze by były, niż to co teraz mamy...

PS. Kto, oprócz Sony, używa CFe A? I czy ktoś ma już CFe 4.0 w ofercie?
    PPS. A właściwie, to co się stało z CFe C?
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Domyślnie

CFe t.B jest wciąż krok do przodu względem A, tu nie ma co dyskutować. Ale wniosek, że type A odchodzi do lamusa?

Czym jak czym, ale kartami się nie ekscytuję. Do fotografii czy krótkich klipów nie są mi potrzebne topowe. Natomiast moim zdaniem, t. A ma główną zaletę w postaci podwójnego gniazda z SD. Może kiedyś ceny CFe_A spadną a pojemności wzrosną, to sobie dokupię powiedzmy 512 GB i będę miał spokój z pamięcią. Teraz t. B jest oczywiście wciąż trochę tańszy, szybszy i w większym wyborze. Ale dual slot (z SD) nie widzę, no i rozmiar jest jak wiadomo.

Kolejna rzecz, czytałem o tym, ale się nie znam. Podobno z t. A łatwiej jest zaimplementować podwójne gniazdo (2xCFe) w aparacie ze względu na magistralę z mniejszymi wymaganiami co do procesora. Nie jest to mój obszar zainteresowań, coś takiego mignęło mi na jakimś forum, raczej ciekawostka jeśli ktoś chciałby zgłębić. A może ktoś napisał głupotę.

Domyślnie

Natomiast moim zdaniem, t. A ma główną zaletę w postaci podwójnego gniazda z SD.
    Tak, to jest zaleta, niezaprzeczalna.
    I tak samo, jak nie rozumiem, dlaczego S w A9III/A1II nie wrzuciła CFe B (duży przemiał danych, pomogły by), tak samo nie rozumiem, dlaczego cała reszta nie chce slotu CFe A/SD w średniej półce stosować... ¯\_(ツ)_/¯
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Domyślnie

Widać postawili na type A z jakichś względów, my tych argumentów nie znamy, możemy tylko spekulować. Wyobrażasz sobie wkurzenie właścicieli a1 przechodzących na II-jkę wraz z koniecznością zmiany kart? Niech się te standardy trochę rozwiną i zobaczymy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez OjTam Zobacz posta
    Tak, to jest zaleta, niezaprzeczalna.
    I tak samo, jak nie rozumiem, dlaczego S w A9III/A1II nie wrzuciła CFe B (duży przemiał danych, pomogły by), tak samo nie rozumiem, dlaczego cała reszta nie chce slotu CFe A/SD w średniej półce stosować... ¯\_(ツ)_/¯
    A po co Sony miałoby wprowadzać tyb B, skoro typ A wystarcza żeby obsłużyć te aparaty? Fotografuję przyrodę na A1, seriami po kilkaset zdjęć nieraz w RAW'ach w pełnej rozdzielczości 50mpx, i przez dwa lata jak mam ten aparat tak nigdy nie odczułem aby przydała mi się szybsza karta - moja obecna CFe A łyka wszystko co aparat na nią wypluwa.
    No i druga sprawa - rozmiar body. Zobacz sobie jak duże body ma Nikon Z8 który ma dwa sloty na CFe B. Dla większości użytkowników Sony mały rozmiar body to zaleta, nie wada. Ja nie chciałbym aby A1 / A9 zrobiłaby się tak duże jak Z8 jeżeli mam być szczery.
    Natomiast półśrodki jakie stosują Fuji / Nikon w innych swoich body typu X-H2 czy Z6/7, , czyli jedna karta CFe B i druga karta SD są dla mnie bez sensu. Potrzebuję mieć w aparacie dwie identycznie szybkie karty, inaczej równie dobrze może być tylko jedna.

- - - - kolejny post - - - - - -

Widać postawili na type A z jakichś względów, my tych argumentów nie znamy, możemy tylko spekulować. Wyobrażasz sobie wkurzenie właścicieli a1 przechodzących na II-jkę wraz z koniecznością zmiany kart? Niech się te standardy trochę rozwiną i zobaczymy.
    Rozmiar body, jak pisałem wyżej, to moim zdaniem główna przyczyna.
    No i nie widzę żadnego sensu wprowadzenia CFe B skoro nawet w A1 CFe A pozwala na bezproblemowe fotografowanie seriami o praktycznie dowolnej długości (nie przypominam sobie aby aparat kiedykolwiek mi zwolnił z powodu zapchania bufora).
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez OjTam Zobacz posta
    ...PPS. A właściwie, to co się stało z CFe C?
    No właśnie, Betki nie odejdą do lamusa skoro C ma teoretycznie jeszcze lepsze parametry? Na rynku zapewne jest miejsce dla różnych rozwiązań. I każde z nich ma swoje zalety i wady. Type A, wolniejszy, ale jednak coraz szybszy. Dla mnie te prędkości to i tak kosmos. Używam pierdyliard razy wolniejszych SD i nie czuję, że czegoś mi brakuje. Bo nie mam potrzeb, które mógłbym zaspokoić jedynie najszybszymi kartami. A z tych najszybszych to nawet najwolniejsze spełniają z nawiązką wymagania i to raczej aparatki są tu wąskim gardłem. Osobiście jeszcze przez kilka lat chciałbym żeby sprzęt, przynajmniej ten foto jeszcze zostawił opcje w postaci wolnych SD. Po prostu nie chce mi się płacić za coś szybszego czego i tak generalnie nie wykorzystam. Takie hybrydowe gniazda to moim zdaniem całkiem udany kompromis. A dla tych co myślą, że CFe to ostateczny format mam złą wiadomość. Kiedyś wynajdą coś lepszego lub zupełnie odejdą od kart więc i tak kiedyś to co teraz jest w modzie pójdzie do kosza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    No i druga sprawa - rozmiar body. Zobacz sobie jak duże body ma Nikon Z8 który ma dwa sloty na CFe B. Dla większości użytkowników Sony mały rozmiar body to zaleta, nie wada.
    Powinny wejść dwa sloty obok siebie, miejsca chyba jest na tyle. A9III/A1II płytsze niż Z8 nie są.

No i z tym rozmiarem jest, jak sam zauważyłeś. Wiem, że są ludzie, którzy dopłaciliby do flagowców S, jakby miały budowę R1/R3/Z9.

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Takie hybrydowe gniazda to moim zdaniem całkiem udany kompromis.
    Z tym się zgadzam, już parę razy pisałem.

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    A dla tych co myślą, że CFe to ostateczny format mam złą wiadomość. Kiedyś wynajdą coś lepszego lub zupełnie odejdą od kart więc i tak kiedyś to co teraz jest w modzie pójdzie do kosza
    W Hasiaku X2D masz jeden slot CFe typ B i wbudowany dysk PCIe 1TB. W sumie w X2DII mogą jeszcze dalej pójść.
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni