Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poste Zobacz posta
    Natomiast moim zdaniem, t. A ma główną zaletę w postaci podwójnego gniazda z SD.
    Tak, to jest zaleta, niezaprzeczalna.
    I tak samo, jak nie rozumiem, dlaczego S w A9III/A1II nie wrzuciła CFe B (duży przemiał danych, pomogły by), tak samo nie rozumiem, dlaczego cała reszta nie chce slotu CFe A/SD w średniej półce stosować... ¯\_(ツ)_/¯
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez OjTam Zobacz posta
    Tak, to jest zaleta, niezaprzeczalna.
    I tak samo, jak nie rozumiem, dlaczego S w A9III/A1II nie wrzuciła CFe B (duży przemiał danych, pomogły by), tak samo nie rozumiem, dlaczego cała reszta nie chce slotu CFe A/SD w średniej półce stosować... ¯\_(ツ)_/¯
    A po co Sony miałoby wprowadzać tyb B, skoro typ A wystarcza żeby obsłużyć te aparaty? Fotografuję przyrodę na A1, seriami po kilkaset zdjęć nieraz w RAW'ach w pełnej rozdzielczości 50mpx, i przez dwa lata jak mam ten aparat tak nigdy nie odczułem aby przydała mi się szybsza karta - moja obecna CFe A łyka wszystko co aparat na nią wypluwa.
    No i druga sprawa - rozmiar body. Zobacz sobie jak duże body ma Nikon Z8 który ma dwa sloty na CFe B. Dla większości użytkowników Sony mały rozmiar body to zaleta, nie wada. Ja nie chciałbym aby A1 / A9 zrobiłaby się tak duże jak Z8 jeżeli mam być szczery.
    Natomiast półśrodki jakie stosują Fuji / Nikon w innych swoich body typu X-H2 czy Z6/7, , czyli jedna karta CFe B i druga karta SD są dla mnie bez sensu. Potrzebuję mieć w aparacie dwie identycznie szybkie karty, inaczej równie dobrze może być tylko jedna.

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez poste Zobacz posta
    Widać postawili na type A z jakichś względów, my tych argumentów nie znamy, możemy tylko spekulować. Wyobrażasz sobie wkurzenie właścicieli a1 przechodzących na II-jkę wraz z koniecznością zmiany kart? Niech się te standardy trochę rozwiną i zobaczymy.
    Rozmiar body, jak pisałem wyżej, to moim zdaniem główna przyczyna.
    No i nie widzę żadnego sensu wprowadzenia CFe B skoro nawet w A1 CFe A pozwala na bezproblemowe fotografowanie seriami o praktycznie dowolnej długości (nie przypominam sobie aby aparat kiedykolwiek mi zwolnił z powodu zapchania bufora).
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    ...Zobacz sobie jak duże body ma Nikon Z8 który ma dwa sloty na CFe B...
    Z8 ma jedno CFe i jedno SD.
    Wielkość rzecz względna - dla mnie z8 jest idealne, a z6 czy soniaki za małe. A kurdupel 173 jestem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez samek Zobacz posta
    Z8 ma jedno CFe i jedno SD.
    Wielkość rzecz względna - dla mnie z8 jest idealne, a z6 czy soniaki za małe. A kurdupel 173 jestem
    Faktycznie masz rację, w Z8 używam tylko jednej karty na raz i nawet nie zwróciłem uwagi. Przepraszam za zamieszanie. Myślałem o Z9 kiedy to pisałem.
    Natomiast co do wielkości - kwestia gustu. I obiektywów. Z większymi obiektywami - np. Tamron 35-150 f2/2.8 - wolę Z8 niż A1. Do tego stopnia że wymieniłem wersję Sony tego szkła na wersję Nikon Z.
    Tak samo z dużymi jasnymi teleobiektywami.
    Wiadomo, większe body to lepsza ergonomia.
    Natomiast przy mniejszych obiektywach i do tego przy transporcie, dla przeciętnego Kowalskiego jednak mniejsze body z sensownie małym obiektywem to mniej do noszenia i łatwiej mieć aparat przy sobie.
    Wydaje mi się że takich ludzi jest na rynku najwięcej i to oni dyktują popyt na sprzęt foto, a nie tylko zawodowcy używających aparatów do profesjonalnych celów zarobkowych.
    Coś za coś. Nie jest to kwestia wzrostu, tylko zastosowania sprzętu.
    Ostatnio edytowane przez m_a_g ; 01-04-2025 o 16:47
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

Widać postawili na type A z jakichś względów, my tych argumentów nie znamy, możemy tylko spekulować. Wyobrażasz sobie wkurzenie właścicieli a1 przechodzących na II-jkę wraz z koniecznością zmiany kart? Niech się te standardy trochę rozwiną i zobaczymy.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123