Witam
To będzie mój ostatni post o takim charakterze. Przepraszam z góry za powtarzanie sie ale do rzeczy. W przyszłym tygodniu zamierzam zakupić lustro, wybór padł na E410 lub d40x. Od razu mówię w e410 nie przeszkadza mi brak gripa. W e410 doceniam bardzo dobre oddanie kolorów, praktycznie są takie jak w rzeczywistości, przynajmniej testy i uzytkownicy to potwierdzają sam zresztą testowałem w sklepie i potwierdzam e410 ma bardzo agresywne wyostrzenie robionych zdjęć już przy 0 wyostrzeniu zdjęcia są jak zyleta dla jednych to wada innych zaleta- dla mnie zaleta. W e410 doceniam czyszczenie matrycy. tóre naprawdę działa. E410 ma porządne obiektywy kitowe 14-42 i 40-150, ten drugi ciemniejszy od jego starszego brata 40-150. W e410 moge WB ustawiać według stopni kelvina- podobno przydatna rzecz. Ostatnia rzecz to taka, że ma podgląd glebi ostrości. W d40/40x jest dobrze wyprofilowany grip, dobrze ogólnie wygląda od razu widać, że to robota NIKONAzalety szybki AF choć podobno w E410 też. W testach dobrze wypada D40/40x dobre ISO, choć i tu E410 nie grzeszy to sie zmieniło na plus po zmianie matrycy. Szczerze mówiąc najbardziej to nie wiem jak zachowuje sie ogólnie Kitowy obiektyw czy jeśli chodzi o jakość to czy przewyższa olkowego 14-42 pod względem ostrośći? Kulturą pracy itp? W D40/40X jest większy wizjer, natomiast fatalna jest muszla oczna za twarda oko powieka mnie boli oraz niestety przykra sprawa po założeniu czegoś większego np. 55-200 lub 18-135 wiej tak po oczach, że aż dziwne!!! Pewnie D40/40x szybciej ma naładowaną baterie oraz chyba można zrobić więcej zdjęć. Oba aparaty mają 3 pola AF nie wiem, czy to nie zamało, i jak bardzo to utrusnia kadrowanie. W e410 mam View preview i moge fajne robić zdjęcia makro wszystko na ekranie widać i można to powiększać do 10 razy tak by złapać idealnie ostrość na dany punkt, ale z drugiej strony myśle sobie mieć lustrzankę i kadrować za pomocą ekranu to pomyłka!! Ale patrząc co teraz sie wypuszcza to Plek z tym podglądem jest prawdziwym pionierem. Ogólnie nie wiem czy w tej syuacji E410 nie ma dostępu do większej liczby obiektywów a nie które z nich maja nawet sensowną cenę, niby do D40/X wszystko jest ale jaka cena!!!!!!! Proszę doradzcie co zrobić? Gdyby Canon 400d miał takie obiektywy kitowe jak ma Olek albo Nikon to pewnie od razu bym go łyknał gdyż spełnia wszystkie moje wymagania! Cena e410 z 14-42 i 40-150 to wydatek 2399zl do tego karta 200zł i filterek 80 wychodzi razem 2680zł bez grosza
Nikon d40x z obiektywem 18-55 to cena 2233zł do tego karta i filterek wyjdzie podobnie ale bedzie jeden obiektyw
Canon 400d kosztuje 2388zł tez jeden obiektyw 18-55 KIT + karta i filterek pewnie też wyjdzie leko ponad 2600. Proszę powiedzie co o tym wszystkim sądzicie? Przepraszam, że to zaczynam ale muszę zrobić w mojej głowie liste za i przeciw. Nie należe do żadnego systemu zaczynam od nowa
Sylwek
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami