Używasz równolegle a7III i Z6II ? Coś więcej o af z praktyki?![]()
Szukaj
Używasz równolegle a7III i Z6II ? Coś więcej o af z praktyki?![]()
Używałem do niedawna, teraz używam A7RIII, czyli z deczko gorszym AF niż w A7III. W mojej ocenie N radzi sobie bardzo fajnie w kwestii śledzenia obiektu, nawet trochę lepiej niż S, natomiast jeśli chodzi o śledzenie oka/twarzy ten aparat nawet nie powinien być noszony w jednej torbie z SoniakamiNo i tryby af - tu tez wolę Soniaka bo mam jednoczesne śledzenie obiektu i oka..
Nikon, Sony, Fujifilm, Olympus
Ciekaw jestem porównania A7rIII/IV z Z7II.
.......... dalej czytaj na własną odpowiedzialność...............
Nie jestem praktykiem, opieram sie tylko na tym co dłubią zarobkowo "obiektywni" testerzy i użytkownicy na youtube i tam jakoś Z6II wygrywa z A7III, który nie dostał żadnej odpowiedzi w aktualizacji na to co dano w Z6II, dodatkowo SOny będzie miało A7IV i tu można spodziewać się że skosi konkurencję ale Z6II będzie miało aktualizacje i to sporą w kwestii AF, więc jest szansa że przynajmniej sie zrówna.
A7III już zostanie zapomniany przez producenta tak jak Z6/Z7 z tym że A7III ma kilka dość wrednych ułomności w stosunku do zaledwie rok młodszych Zetek.
Nie jestem teoretykiem, opieram się tylko na swoim doświadczeniu
Z6II może coś dostanie - jak dostanie i poużywam będę wiedział, ale narazie nie dostał i jest W MOJEJ OCENIE AF działa gorzej niż w Sony. Nawet gorzej niż w mojej R.
Miałem Z6, w nowszym modelu nie widzę nic na + w tej kwestii.
A7III - porównywanie go do Z6II to trochę jednak strzał w stopę, bo porównujemy do dziadka, który nadal daje radę.
Żeby była jednak jasność - nie wypłakuję się na Z bo jakieś powody jednak mam żeby u mnie był - odniosłem się tylko do AF, skoro porównałeś.
Super dzieki za opinie zorg76w sumie zgodne z zasłyszanymi przeze mnie.
Tak przyziemnie o tych Sony,modeli z różnymi oznaczeniami literowymi,cyrowymi i czort wie jeszcze jakimi jest całe mnóstwo i chyba o to chodzi żeby klient nigdy nie wiedział co i do czego wybrała w nikonie Z 6 i Z 6 II Z7 i Z7II i wiadomo co który model ma i do czego jest lepszy.
@Paapaj no nie wiem. Mi się wydaje, że Nikon nie miał po prostu w porę sprzętu, który mógłby zaoferować w kategorii bezluster i dlatego ma tylko 2 modele + ich upgrade (czyli II).
Natomiast Sony ma w tym większe doświadczenie więc sobie wypuszczali bardziej personalizowane aparaty. Wszystko jest tam czytelne. Masz aparaty bardziej uniwersalne, bardziej pod astro, bardziej pod sport czy krajobraz. Nie wiem w czym masz problem. Akurat w Sony chyba od przybytku głowa nie boli.
W kwestii AF, już chyba wrzucałem ten link https://www.youtube.com/watch?v=EG9FYeOay-Q&t=1s
No i to co moim zdaniem jest w Nikonie dziwne, to aktualizacje. Zamiast wypuścić normalny produkt, to zrobili coś co później wymaga co jakiś czas aktualizowania i poprawek.
Dziwne trochę, jakby robione na "chybcika" żeby całkowicie nie odpaść z wyścigu w sprzedaży. Mnie to wszystko akurat zniechęciło do ponownego zakupu Nikona choć w pierwszej kolejności naturalną rzeczą było, że patrzyłem właśnie na jego modele.
D7200+Nikkor 10-24 f3.5-4.5G ED+Nikkor 18-105+Tamron SP AF 90 f2.8 Di MACRO 1:1+Nikkor AF-P DX 70-300G ED VR+Nikkor 50 1.8G+Sigma A 18-35 1.8+Sigma S 60-600
Numeracja Sony fakt, jest ciut dziwna, A1 jako topka, ale A9 wyżej, niż A7. Których z kolei 4 wersje, licząc bez kolejnych iteracji czy modyfikowanych.![]()
Z drugiej strony sądzę, że N całkiem popieprzył numeracje swoich modeli. Z5-7 i Z9... Ok. Z8 powiedzmy coś wyżej niż Z7, albo puszka mocno pod studio- gazylion mpix, ISO64 albo i niżej + synchro z lampami 1/500. Takie gdybanie.
Ale co z Z1-4? Serio planują niższe modele?
Myślę, że akurat nazewnictwo modeli to najmniejszy problem użytkowników![]()
Tylko czy w tej mnogości jest metoda że ten do tego ten do tego a tamten tylko do tego ale za to nie do tego co tamten tego.Zawsze mi się wydawało że im wyższy model to jego zastosowanie coraz rzesze kwestie ustawień itd, z małymi drobiazgami w oprogramowaniu.W Sony mamy mnóstwo sprzętu z górnej półki ale z górnej półki w miarę uniwersalnego chyba nie, chyba że nie mam racji.
Skontaktuj się z nami