Close

Strona 12 z 13 PierwszyPierwszy ... 210111213 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 140

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Unhappy

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    W wielu porównaniach nawet dobrze zrobionych zakłada się że jeśli sprzęt ustawia ostrość na oko nawet z np 20 metrów to znaczy że jest super, a jeśli ustawia tylko na twarz to jest źle, a przecież głębia ostrości w takich odległościach nie ma znaczenia i efekty są identyczne, raczej kwestia ile tych ustawień celnych daje zadowalający efekt, jak sie policzy w takich testach trafione/pudła wychodzi że sprzęt jest porównywalny.
    Każda firma ma inne podejście do eye/face/animal AF, kwestia jak skuteczne, czy ma optykę, która z tym działa poprawnie itd.

Poznanie sprzętu, jego ustawień i użytkowania to nie tylko zrobienie testu na youtube, wiele wychodzi po czasie, jeśli zorg69 ma porównanie to ok, dobre info od praktyka.
    Zawodowcy generalnie sugerują że dwójki Nikona są lepsze od trójek Sony ale... tu kwestia w jakim typie fotografii, czy ptasiarza można prównac z kotleciarzem czy np pstrykającym taniec zawodowy czy siatkówke itd ?
    Nie zdziwiłbym się jakby konkretny model lepiej się sprawdzał w konkretnej robocie, a uniwersalnego sprzętu nie będzie.
    Z tym 69 to grubo poleciałeś

W Z drażni mnie najbardziej nie to ze nie widzi oka a twarz, tylko to ze generalnie z oka najbardziej interesują go chyba rzęsy. Chociaż nie, okulary jeszcze bardziej
    Nikon, Sony, Fujifilm, Olympus

Oszczędny w słowach
    Miasto
    w szuwarach

Domyślnie

A ja sobie chciałem w przypływie radości przemyśleć zmianę z N na S a fotografuję generalnie ptaszory i zaczepiłem was z pytaniem co robić co wybrać.Wiem że tu zaraz może być aktywny inkwizytor że to nie ta strona ale kto pyta ten czasem się dowie.Oczywiście wiąże się z tym przejście z optyką, chyba że jest jakaś przejściówka z S na N,ja jakoś nie widziałem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paapaj Zobacz posta
    A ja sobie chciałem w przypływie radości przemyśleć zmianę z N na S a fotografuję generalnie ptaszory i zaczepiłem was z pytaniem co robić co wybrać.Wiem że tu zaraz może być aktywny inkwizytor że to nie ta strona ale kto pyta ten czasem się dowie.Oczywiście wiąże się z tym przejście z optyką, chyba że jest jakaś przejściówka z S na N,ja jakoś nie widziałem
    Paapaj, ale co za problem zadać pytanie w odpowiednim wątku? To wręcz obowiązek (czytaj regulamin), żeby nie śmiecić. Na tym tu forum masz dział o Sony. Pytaj tam gdzie trzeba, a nie tam gdzie ci sie chce pisać, bo już piszesz to kontynuujesz tu. Zaraz tu zapytasz o obiektyw, potem o lampę błyskową, a może potem o samochód? Mamy wiele wątków, nawet są i o samochodach.
    Wkurza mnie takie świadome ignorowanie zasad panujących na forum. Może moderacja nie zauważy ...

PS oczywiście są przejściówki z S na N i to niejedna, z AF.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 27-09-2021 o 20:34
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    w szuwarach

Domyślnie

Jasne,o samochód nie zapytam bez obaw,za inne sugestie serdecznie dziękuję.Nic tak nie uskrzydla jak komentarz od moda

ksh
    Gość

Domyślnie

Było tu gdzieś wrzucane porównanie od zawodowca ptasiarza z youtuba i jakiś praktyk z forum to komentował, chyba chodziło o Z7 ale nie jestem pewien, trudno to wyszukać.

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez zorg76 Zobacz posta
    Z tym 69 to grubo poleciałeś

......

Domyślnie

..czyli z6 i z6II w kwestii af nie ma poprawy.. a obrazek i kolory takie same czy też prawie te same? W Sony sporo opinii,że jednak trzeba przysiedzieć przy choćby 'skintonach' a czas to pieniadz..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez g69 Zobacz posta
    ..czyli z6 i z6II w kwestii af nie ma poprawy..
    Skąd ta opinia czy wniosek?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

ksh
    Gość

Domyślnie

No to zaprzeczasz dużej ilości praktyków osób, które pracują z tym sprzętem, często mają dwa systemy, przechodzą z sony do nikona i odwrotnie, często powodem zmiany nie jest praca AF ale np ergonomia albo przyzwyczajenia czy intuicyjna obsługa sprzętu.
    Ja po przesiadce na Sony nie mogłem długo poradzić sobie z menu, ergonomią, guzikologią ale jakoś po czasie było ok, jednak powrót do Nikona sprawił że cieszy mnie fotografowanie, to opinia od amatora i daleko mi żeby udowadniać wyższość AF nad innym sprzętem.
    @g69 co fotografujesz i dlaczego nie dostzregasz różnicy w pracy AF jeśli jest i to nie trudna do zaobserwowania.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    No to zaprzeczasz dużej ilości praktyków osób, które pracują z tym sprzętem, często mają dwa systemy, przechodzą z sony do nikona i odwrotnie, często powodem zmiany nie jest praca AF ale np ergonomia albo przyzwyczajenia czy intuicyjna obsługa sprzętu.
    Ja po przesiadce na Sony nie mogłem długo poradzić sobie z menu, ergonomią, guzikologią ale jakoś po czasie było ok, jednak powrót do Nikona sprawił że cieszy mnie fotografowanie, to opinia od amatora i daleko mi żeby udowadniać wyższość AF nad innym sprzętem.
    @g69 co fotografujesz i dlaczego nie dostzregasz różnicy w pracy AF jeśli jest i to nie trudna do zaobserwowania.
    Ja po zakupie Sony do dzisiaj nie ogarniam menu - jest porażkowe i wszyscy o tym wiedzą, ale guziki już dla mnie bardzo ok.
    Wracając jednak do sedna - AF w Z6 i Z6II - poważnie nie widzę jakiejś różnicy, liczę że z nowym softem coś się w tej kwestii zmieni na plus i będzie to raczej spore "coś" bo inaczej to będzie marnowanie potencjału. Oczywiście biorę pod uwagę, że co ja tam focę...z pewnością znajdzie się wiele osób które z uwagi na system pracy, jej temat, użyte obiektywy różnicę może czuć już teraz.
    Z własnego doświadczenia polecam przed zakupem sprzęt pomacać i to tak dłużej (wypożyczalnia/koledzy) - bez sensu dopłacać kilka tysięcy złotych i potem narzekać że jednak mogłem wziąć pierwszą wersję. Idąc tą drogą sam będę macał 24-70 2.8 S w weekend
    Nikon, Sony, Fujifilm, Olympus

Domyślnie

Ja Wam podpowiem jakie body wybrać. Takie którym będziecie fotografować, jednym i drugim aparatem zrobi się "takie same" zdjęcia. Mając na szelkach reporterskich te dwa modele, w trakcie pracy nawet nie odróżniam który jest który
    Nie wyjdzie nic lepszego w oprogramowaniu na Z6II co pozwoli zrobić lepsze zdjęcia posiadając Z6. Cały czas zapominacie że to tylko sprzęt, a takie drobiazgi w różnicach nie wpływają zupełnie na efekt końcowy.

Co do porównań z Canonem to jakaś abstrakcja, wszyscy wiemy że zawsze nowszy aparat będzie miał coś lepszego, dzisiaj Canon ma Rke a jutro Nikon wrzuci na rynek Z6III która będzie miała coś lepszego niż R5/6. Później Sony i tak w kółko. Cieszę się że zasiedziałem się w jednym systemie i skupiam się na zdjęciach i na klientach a sprzęt traktuje jako zwyczajne narzędzia do pracy które dopiero wymieniam jak się "zepsuje" chociaż teraz dobre serwisy i wciąż takie moje dziadkowe D750 po serwisie bardzo dobrze sobie radzi.

Strona 12 z 13 PierwszyPierwszy ... 210111213 OstatniOstatni