Close

Strona 13 z 14 PierwszyPierwszy ... 311121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 140
    ksh
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bartolini82 Zobacz posta
    No i to co moim zdaniem jest w Nikonie dziwne, to aktualizacje. Zamiast wypuścić normalny produkt, to zrobili coś co później wymaga co jakiś czas aktualizowania i poprawek.
    Dziwne trochę, jakby robione na "chybcika" żeby całkowicie nie odpaść z wyścigu w sprzedaży. Mnie to wszystko akurat zniechęciło do ponownego zakupu Nikona choć w pierwszej kolejności naturalną rzeczą było, że patrzyłem właśnie na jego modele.
    Aktualizacje w bezlustrach to norma, Sony tylko dzięki aktualizacjom zrobiło ze swoich pierwszych modeli coś co nie było pośmiewiskiem, nawet A7III na początku to była przecież tragedia pod względem AF, zresztą Fuji, czy nawet Samsung jak byli na rynku to aktualizacjami poprawiali nie tylko wady ale i braki jakie konkurencja już miała.
    Teraz nawet pralki dostają aktualizacje

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez Paapaj Zobacz posta
    Tylko czy w tej mnogości jest metoda że ten do tego ten do tego a tamten tylko do tego ale za to nie do tego co tamten tego.Zawsze mi się wydawało że im wyższy model to jego zastosowanie coraz rzesze kwestie ustawień itd, z małymi drobiazgami w oprogramowaniu.W Sony mamy mnóstwo sprzętu z górnej półki ale z górnej półki w miarę uniwersalnego chyba nie, chyba że nie mam racji.
    Modele podstawowe to te uniwersalne, S i R to dedykowane do zastosowań co też jest na wyrost bo modele R to większe matryce, wiec tylko S zostaje jako maszynka do video.
    Ja w Sony to rozumiem, za to nie wiem o co chodzi z numeracją w Canonie.
    Ostatnio edytowane przez ksh ; 27-09-2021 o 19:48

Domyślnie

@Paapaj Nie masz racji, ale to nie wątek o Sony. Zadaj pytanie w odpowiednim miejscu, zapewne uzyskasz odpowiedzi. Tu zaraz obudzi się inkwizycja

Kiedyś Ford robił jeden model T w jednym kolorze. Komu to przeszkadzało?

Domyślnie

W Sony mamy mnóstwo sprzętu z górnej półki ale z górnej półki w miarę uniwersalnego chyba nie, chyba że nie mam racji.
    No nie wiem. Dla mnie idealnym jest 7RIV. Świetny AF pozwalający na foto przyrody czy ludzi, do tego kapitalna matryca do zabawy z krajobrazem. Poza tym bardzo przyjemna guzikologia (choć niektórzy narzekają na menu). Jak dla mnie osobiście to idealne body. Zastanawiałem się nawet nad a9, ale jednak nie żałuję, że zdecydowałem się na 7RIV. Owszem, ciut lepiej by mogło być z ISO, ale nie ma problemu aby usunąć szumy w post produkcji.
    D7200+Nikkor 10-24 f3.5-4.5G ED+Nikkor 18-105+Tamron SP AF 90 f2.8 Di MACRO 1:1+Nikkor AF-P DX 70-300G ED VR+Nikkor 50 1.8G+Sigma A 18-35 1.8+Sigma S 60-600

ksh
    Gość

Domyślnie

W wielu porównaniach nawet dobrze zrobionych zakłada się że jeśli sprzęt ustawia ostrość na oko nawet z np 20 metrów to znaczy że jest super, a jeśli ustawia tylko na twarz to jest źle, a przecież głębia ostrości w takich odległościach nie ma znaczenia i efekty są identyczne, raczej kwestia ile tych ustawień celnych daje zadowalający efekt, jak sie policzy w takich testach trafione/pudła wychodzi że sprzęt jest porównywalny.
    Każda firma ma inne podejście do eye/face/animal AF, kwestia jak skuteczne, czy ma optykę, która z tym działa poprawnie itd.

Poznanie sprzętu, jego ustawień i użytkowania to nie tylko zrobienie testu na youtube, wiele wychodzi po czasie, jeśli zorg69 ma porównanie to ok, dobre info od praktyka.
    Zawodowcy generalnie sugerują że dwójki Nikona są lepsze od trójek Sony ale... tu kwestia w jakim typie fotografii, czy ptasiarza można prównac z kotleciarzem czy np pstrykającym taniec zawodowy czy siatkówke itd ?
    Nie zdziwiłbym się jakby konkretny model lepiej się sprawdzał w konkretnej robocie, a uniwersalnego sprzętu nie będzie.

Unhappy

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    W wielu porównaniach nawet dobrze zrobionych zakłada się że jeśli sprzęt ustawia ostrość na oko nawet z np 20 metrów to znaczy że jest super, a jeśli ustawia tylko na twarz to jest źle, a przecież głębia ostrości w takich odległościach nie ma znaczenia i efekty są identyczne, raczej kwestia ile tych ustawień celnych daje zadowalający efekt, jak sie policzy w takich testach trafione/pudła wychodzi że sprzęt jest porównywalny.
    Każda firma ma inne podejście do eye/face/animal AF, kwestia jak skuteczne, czy ma optykę, która z tym działa poprawnie itd.

Poznanie sprzętu, jego ustawień i użytkowania to nie tylko zrobienie testu na youtube, wiele wychodzi po czasie, jeśli zorg69 ma porównanie to ok, dobre info od praktyka.
    Zawodowcy generalnie sugerują że dwójki Nikona są lepsze od trójek Sony ale... tu kwestia w jakim typie fotografii, czy ptasiarza można prównac z kotleciarzem czy np pstrykającym taniec zawodowy czy siatkówke itd ?
    Nie zdziwiłbym się jakby konkretny model lepiej się sprawdzał w konkretnej robocie, a uniwersalnego sprzętu nie będzie.
    Z tym 69 to grubo poleciałeś

W Z drażni mnie najbardziej nie to ze nie widzi oka a twarz, tylko to ze generalnie z oka najbardziej interesują go chyba rzęsy. Chociaż nie, okulary jeszcze bardziej
    Nikon, Sony, Fujifilm, Olympus

Oszczędny w słowach
    Miasto
    w szuwarach

Domyślnie

A ja sobie chciałem w przypływie radości przemyśleć zmianę z N na S a fotografuję generalnie ptaszory i zaczepiłem was z pytaniem co robić co wybrać.Wiem że tu zaraz może być aktywny inkwizytor że to nie ta strona ale kto pyta ten czasem się dowie.Oczywiście wiąże się z tym przejście z optyką, chyba że jest jakaś przejściówka z S na N,ja jakoś nie widziałem

ksh
    Gość

Domyślnie

Było tu gdzieś wrzucane porównanie od zawodowca ptasiarza z youtuba i jakiś praktyk z forum to komentował, chyba chodziło o Z7 ale nie jestem pewien, trudno to wyszukać.

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez zorg76 Zobacz posta
    Z tym 69 to grubo poleciałeś

......

Domyślnie

A ja sobie chciałem w przypływie radości przemyśleć zmianę z N na S a fotografuję generalnie ptaszory i zaczepiłem was z pytaniem co robić co wybrać.Wiem że tu zaraz może być aktywny inkwizytor że to nie ta strona ale kto pyta ten czasem się dowie.Oczywiście wiąże się z tym przejście z optyką, chyba że jest jakaś przejściówka z S na N,ja jakoś nie widziałem
    Paapaj, ale co za problem zadać pytanie w odpowiednim wątku? To wręcz obowiązek (czytaj regulamin), żeby nie śmiecić. Na tym tu forum masz dział o Sony. Pytaj tam gdzie trzeba, a nie tam gdzie ci sie chce pisać, bo już piszesz to kontynuujesz tu. Zaraz tu zapytasz o obiektyw, potem o lampę błyskową, a może potem o samochód? Mamy wiele wątków, nawet są i o samochodach.
    Wkurza mnie takie świadome ignorowanie zasad panujących na forum. Może moderacja nie zauważy ...

PS oczywiście są przejściówki z S na N i to niejedna, z AF.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 27-09-2021 o 20:34
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    w szuwarach

Domyślnie

Jasne,o samochód nie zapytam bez obaw,za inne sugestie serdecznie dziękuję.Nic tak nie uskrzydla jak komentarz od moda

Domyślnie

..czyli z6 i z6II w kwestii af nie ma poprawy.. a obrazek i kolory takie same czy też prawie te same? W Sony sporo opinii,że jednak trzeba przysiedzieć przy choćby 'skintonach' a czas to pieniadz..

Strona 13 z 14 PierwszyPierwszy ... 311121314 OstatniOstatni