Close

Strona 10 z 14 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 140
    ksh
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Glowa Zobacz posta
    Tyle że Sony oprócz A9 II ma np. A7III z bardzo dobrym AF. Wprawdzie ergonomia tego korpusu jest fatalna, to jednak przewidywalność stoi na wysokim poziomie. Aktualna cena jest atrakcyjna, chyba dużo bardziej niż Z6 II. Poza tym ceny optyki bywają podobne. Nie wydaje mi się, żeby obecnie dla amatora wybór Nikona byłby bardziej oczywisty niż Sony.
    Ale przecież obecnie Z6II ma lepszy AF od A7III, który aktualizacji nie dostał bo od 1,5 roku ma być model IV, nie żebym sam to stwierdził ale są to opinie po testach, do których podchodzę z dystansem ale może ktoś ma praktyczne doświadczenie.
    Często za amatora wyboru dokonuje sprzedawca lub np "telewizor sony jest dobry to i aparat będzie dobry"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pugilares Zobacz posta
    Bez jaj - tak to działa w amatorskim sprzęcie, typu smartfony.
    W Nikonach Z i podobnych aparatach nie ma rejestrowania wszystkiego cały czas do bufora. Jest naciśnięcie spustu migawki, i - jak to ładnie tu opisano kilka postów wyżej - wtedy następuje (inaczej niż w lustrzankach) najpierw zamknięcie migawki, potem jej otwarcie, ponowne zamknięcie. Rejestrowane jest to, co pomiędzy otwarciem, a zamknięciem. Jakie jest opóznienie w Z6(II), to moze sprawdzic kazdy samodzielnie. Mam aparaty 100% mechaniczne, mam DSLRy i mam Z6II. Gołym okiem stwierdzam, że zrobienie zdjęcia uśmiechniętej twarzy dziecka wymaga uzywania szybkich serii. Trzeba zacząć serię oczwiście próbując przewidzieć jak będzie zmieniał się wyraz twarzy dziecka i zacząć serię "wcześniej". Robiąc w trybie zdjęć pojedyńczych otrzymuję same grymasy, gdyż czas od pojawienia się uśmiechu na twarzy dziecka, porzez wyświetlenie tego w EVf, naciśnięcie spustu, przetworzenie sygnału przez aparat, zamknięcie-otwarcie migawki - wszystko razem to zajmuje tyle czasu, że na szybko zmieniającej wyraz twarzy dziecka w momencie robienia zdjęcia jest już całkiem co innego. Przy pomocy DSLR częściej udaje się zdążyć.
    a, jeszcze dorzucę swoje trzy grosze, bo miałem na wczasach z których właśnie wróciłem bardzo podobny przypadek. Kątem oka zauważyłem koleżankę z niemowlakiem na ramieniu w ładnym świetle zachodzącego słońca. Chciałem im strzelić portret. Wycelowałem aparat (z AF-P 70-300 zapiętym przez FTZ) i niemal w tym samym czasie dziecko zaczęło twarzyczkę wykrzywiać w grymasie (pewnie kupa czy coś) przypominającym uśmiech i już pomyślałem: "Bomba! Mam to!", ale na podglądzie wyszło: "Kupa. Nic nie mam". Byłem 100% pewny, że zacząłem pstrykać jak buzia dziecka rozciągała się w uśmiechu. Długo się zastanawiałem o co chodzi, raczej nie o prędkość AF, ten obiektyw łapie ostrość niemal natychmiastowo, nawet jeśli musi przeskoczyć całą skalę. Twarze wypełniły większość kadru więc ramka na oku (szczęśliwie dziecka) pojawiła się natychmiastowo, a jednak - chwila umknęła. Ostatecznie zrzuciłem to na karb własnej niekompetencji, ale jak może jednak te opóźnienia nie są takie piękne jak tabelki podają. Tym bardziej, jak zresztą zauważyłeś przy korzystaniu z trybu ciągłego AF

Domyślnie

A propos siły ekonomicznej na rozwijanie systemu:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	udziały.jpg
Wyświetleń:	14
Rozmiar:	114,9 KB
ID:	54751
    Pozdrawiam Krzysiek vel kojot. | Z6III | N24-70/2.8S | N70-200/2.8S | N24-200 | N180-600 | V40/1.2 | kojotowe.pl l fikołki l

Domyślnie

Jak to w życiu bywa, jedni się rozwijają, a inni zwijają. Myślę, że ten obrazek bardziej pokazuje to co będzie niż to, co jest teraz. Jednak o przyszłości Nikona jest już inny wątek.

Domyślnie

Pytanie czym dla firmy będzie Z9. Mam nadzieję, że odskocznią. Choć z drugiej strony patrząc trudno mi uwierzyć, żeby niszowy, 100% profesjonalny sprzęt za profesjonalne pieniądze jakoś bardzo na sobie zarabiał. Od tego raczej jest sprzęt da żuczków...

Domyślnie

Fuji ma <6% rynku i jak rozumiem żyje i ma się dobrze. Póki co Nikon nie pokona Canona w szerokości rynku, ale może mieć swoją świetną niszę. Mniej ale znakomitych produktów w atrakcyjnej cenie. Póki co miał dobry kwartał finansowy mimo wycofywania się z rynku tanich lustrzanek. Z9 da nie tylko promocję, ale liczymy, że technologie opracowywane dla Z9, będą mieć odzwierciedlenie w innych korpusach. Zwróć uwagę, ile emocji wywoływało (i słusznie), że D850 ma moduł AF z D5.
    Pozdrawiam Krzysiek vel kojot. | Z6III | N24-70/2.8S | N70-200/2.8S | N24-200 | N180-600 | V40/1.2 | kojotowe.pl l fikołki l

Domyślnie

Zgadzam się, też na to liczę Jeszcze żeby umieli jakoś marketingowo to rozegrać, to może by się też finansowo od dna odepchnęli - tego też firmie życzę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kojocisko Zobacz posta
    Fuji ma <6% rynku i jak rozumiem żyje i ma się dobrze. Póki co Nikon nie pokona Canona w szerokości rynku, ale może mieć swoją świetną niszę. Mniej ale znakomitych produktów w atrakcyjnej cenie. Póki co miał dobry kwartał finansowy mimo wycofywania się z rynku tanich lustrzanek. Z9 da nie tylko promocję, ale liczymy, że technologie opracowywane dla Z9, będą mieć odzwierciedlenie w innych korpusach. Zwróć uwagę, ile emocji wywoływało (i słusznie), że D850 ma moduł AF z D5.
    Pisałem wcześniej o tym właśnie że część rozwiązań - czytaj oprogramowania pewnie zostanie przekazane do tańszych modeli ale pewnie będzie tak samo jak z D850 - niby prawie te sam AF co D5 ale nie do końca bo kto by kupił D5 wtedy . Pojawiły się plotki jakoby niedługo został wydane oprogramowanie na Z6 II i Z7 II z pewnymi algorytmami opracowanymi dla Z9 które poprawią AF w obecnych Zetkach. Tak naprawdę obecna sytuacja jest ciekawsza niż D850-D5 bo wtedy sprzęt (np. czujniki) robiły różnicę oprócz oprogramowania a obecnie wg. mnie sprzętowo Zetki ver II są OK (dobre matrycy, dwa procesory, szybka migawka) teraz tylko batalia się toczy o algorytmy AF, które zawsze można zmodyfikować w kolejnych wersjach .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kojocisko Zobacz posta
    A propos siły ekonomicznej na rozwijanie systemu:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	udziały.jpg
Wyświetleń:	14
Rozmiar:	114,9 KB
ID:	54751
    Skoro jestem Canon/Fuji to wcale nie oznacza że kupię bezlustro canona. Na ten moment się raczej nie zanosi.
    Rozumiem i łączę się w bólu, że niektórzy z Was mają ciągłe parcie na najnowsze body bądź nie są już w stanie robić fot bez najszybszego afu...
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Rozumiem i łączę się w bólu, że niektórzy z Was mają ciągłe parcie na najnowsze body bądź nie są już w stanie robić fot bez najszybszego afu...
    A skąd taka myśl?

Strona 10 z 14 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni