Close

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 79

Wątek: D40 vs D50

Domyślnie

moim zdaniem na poziomie amatorskim gdzie fotki robi się w zasadzie jako hobby, wszelkie róznice pomiedzy sprzętem z tej półki (D40, 50, 70 i 80) można zredukować wiedzą i doświadczeniem fotografa. Tutaj guzik więcej tam mniej, parę megapikseli różnicy to nic! Sam mam D50 i jestem bardzo zadowolony, chciałbym D200, a jeszcze bardziej D300, ale szczerze mówiąc gdybym miał na nie kasę wolałbym ją przeznaczyć na szkła, bo tutaj są prawdziwe różnice!
    Jezeli fotografia powstaje w głowie, u kogoś kto doskonale zna swój sprzęt, sam aparat jest narzędziem o pomijalnym znaczeniu. Lepszy sprzęt to nie gwarancja lepszych zdjęć
    D50 i parę klamotów l
    Zapraszam na
    TMS fotogaleria

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GTM Zobacz posta
    Dlaczego? dlatego ze malo ktory fotoamator kupujac swoj pierwszy aparat fotograficzny moze wyobrazic sobie sytuacje, ze po ponad 20 latach obiektyw (np n70-210) moze jeszcze sie do czegos nadawac... ba... pomimo podobnych parametrow moze kosztowac prawie tyle samo co nowiutki 55-200vr!
    powiem ci, kolego, że też kiedyś wyznawałem zasadę "nowsze to lepsze" a jednak w toku przepychania się przez ten cały chiński "chłam" jaki zalewa nasz rynek stwierdziłem, że ta zasada nijak się ma do rzeczywistości. 55-200 jest ciekawym szkłem w dobrej cenie i przeciętnemu fotoamatorowi niedzielnemu będzie wystarczać. Gorzej jak taki fotoamator zacznie bardziej zwracać uwagę na jakość sowich zdjęć kiedy zacznie wywoływać np odbitki formatu 20x30 i wyżej. Wtedy wszelkie uroki "tanich i nowych" szkieł wychodzą jak na dłoni. Weźmy np takiego 70-300G (nie VR) - szkło tanie, dla fotoamatora niedzielnego w sam raz ale wywołaj sobie odbitkę z np wyścigów samochodowych na większym papierze (nawet tego nie trzeba zresztą robić bo od razu to widać) i masz tak pikne abberacje, że dosłownie na obrysach karoserii samochodów masz wszystkie kolory tęczy , o ostrości nie wspominam... Kiedyś (tak z rok temu) wpadł mi w ręce staruszek 75-300 (czyli poprzednik 70-300) - jakość? Niebo a ziemia! Nie jest genialnie ale jest o niebo lepiej - teraz już od niedawna jest moje. Szkło jest ostre, abberacje o wiele mniejsze. Minusy staruszka - ciężki, ale konstrukcja niezniszczalna i to też swojego rodzaju plus. Ciekaw jestem czy za te 20 lat znajdziemy plastikowego 55-200 czy 70-300G? IMHO raczej nie. Nie wspominam tu o takich np cudeńkach na m42 ale tu już zależało jaki dzień mieli robotnicy w fabryce.

Także to tak nie zawsze jest, że nowe to lepsze (szczególnie w tej pólce przeznaczonej dla fotoamatora bo pro to inna bajka). Teraz robi się wszystko aby obniżyć koszty produkcji a to niestety uderza mocno w jakość produktu.

A calemu temu zamiemieszaniu winne sa nasze zarobki w normalnych krajach amator idzie do sklepu i bierze d40 + 55-200vr i jest w pelni zadowolony, a zaawansowany fotoamator ktory potrafi dostrzec te subtelne roznice w plastyce (cokolwiek to znaczy) miedzy 55-200vr a 70-210 idzie do sklepu i kupuje od razu 70-200vr + d300 i spi spokojnie bo nie musi sie meczyc z d70s i 20letnim szklem.
    a to prawda tyż no ale trzeba sobie jakoś radzić.
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

A mi rece opadaja jak czytam teksty "podepnij sobie 70-200vr" albo "podepnij sobie 80-200", to tak jakby komus powiedziec masz do dupy ten d3, podepnij sobie kita 18-55 i zobaczysz jak bedzie niewygodnie i jak bedziesz smiesznie wygladal.
    dobrze ze co innego Ci nie opadlo chodzi mi o wyobraznie. uwazam ze d40 jest bardzo dobrym aparatem, gdzie za niewielkie pieniadze (stosunkowo) mozna stac sie posiadaczem lustra o jakosci obrazu byjacym tzw hybrydy na glowe. podpinasz kita i jedziesz. jednak nie nalezy popadac w przesade porownujac go do takich puszek jak 50, 70, 80. to wszystko jest poziom amatorski ale jednak bez przesady. a jak porownanie sie nie podoba to do d40 zapiac 50 f1/8 (ktora niektorzy chca podpinac i recznie ostrzyc), do tego sb600 do doswietlenia i chce zobaczyc jak ktos sie meczy z czyms takim.
    a do wyzszych modeli jednak zapinaja ludzie szkla po 2, 4, czy 6 tysiecy zlotych i jakos im nie przeszkadza ze maja tylko d70 albo d50

Domyślnie

Widze ze rozpetala sie mala wojna. Ja wybralem D70. Dlugo nad tym myslalem i zrezygnowalem z D40. Powod jest prosty. Chodzi mi o szklarnie. W przyszlosci (dalszej lub blizszej) zamierzam dokupic jakies szkielka. Niestety jeszcze studiuje i nie mam kasy zeby kupowac szkla AF-S. Uwazam ze D40 to dobry sprzet dla kogos komu wystarczy kit i ewentualnie jakies tele. Mysle ze nie bede zalowal ze kupilem D70 bo z tego co wyczytalem na forum to dobra puszka. I wlasnie za to lubie i szanuje to forum. Pozdrawiam.
    How do I do that? I f***ing try. - Gary Vaynerchuk
    !BLOG

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maly5 Zobacz posta
    a jak porownanie sie nie podoba to do d40 zapiac 50 f1/8 (ktora niektorzy chca podpinac i recznie ostrzyc),

a próbowałeś tak podpiąć?... bo ja w tym nie widze problemu sama używam teraz tylko 50-tki i zdjęcia ostre wychodzą... nie rozumiem co to niby za porównanie miało być <?>

Zależy od tego, co się chce tak naprawde fotografować i ile pieniędzy można na to przeznaczyć... Tyle...
    D750 | N50/1.8 | N85/1.8 | N105/2.8

Domyślnie

Jakby w D40/40x był „śrubokręt” to ten watą tek nie miałby racji bytu. A temat wygląda jak dyskusja nad wyższością świąt bożego narodzenia o wielkanocnych. Do D40/40x można podpiąć dużo szkieł ale nie wszystkie dadzą możliwość robienia fotek z pełnym wykorzystaniem automatyki. I tu można zacząć przygodę (naukę fotografowania) jak za dawnych lat np. z ręcznym ostrzeniem , ręcznym ustawianie przysłony , itp.
    A w tym temacie to chyba tylko D80 wygrywa. Przydało by się mniej złośliwości w kierunku D40/40x bo to fajny sprzęt ale nie dla wszystkich.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez agawytka Zobacz posta
    a próbowałeś tak podpiąć?... bo ja w tym nie widze problemu sama używam teraz tylko 50-tki i zdjęcia ostre wychodzą... nie rozumiem co to niby za porównanie miało być <?>

Zależy od tego, co się chce tak naprawde fotografować i ile pieniędzy można na to przeznaczyć... Tyle...
    Tylko po co kupowac obiektyw AF jak AF nie chodzi, technika jest po to zeby sobie ulatwiac a nie utrudniac zycie....
    Znajomy kupil D40, mialem to rekach, mile zaskoczenie, zgrabny, solidny, robi ladne jpgi, tylko .....wzialem tamrona ze stalym 2,8 do niego bo bardzo mu sie fotki z tego szkla podobaly (przede wszystkim kupil lustro bo chcial uzyskiwac mala GO czyli "ładne rozmyte tlo - cytat z jego ust"), jak sie dowiedzial ze nie bedzie AFa z tym szklem i z tokina 100 to klal na czym swiat stoi bo on w tym ciemnym tuneliku (zreszta D50 i D70 tez taki maja) nie za bardzo komfortowo moze ostrzyc - mowie o wizjerze. Dodam tylko ze nikogo sie nie spytal czy tenze tamron bedzie z D40 chodzil czy nie tylko poszedl i kupil .....

Jak na rynku bylo D50 i D70 to zazwyczaj bylo tak: prawie nieistotne ktore body, szkla sa najwazniejsze, przy D40 niestety wybor solidnych i nienajdrozszych szkiel jest niestety ograniczony (oczywiscie mowa o AF) bo z podpieciem nie ma problemu
    Dla mnie wybor bylby oczywisty odnoszac sie do tytulu watku, niestety D50 juz nie ma nowych, D70 tez (szczatkowe egzemplarze), a D80 nie spadl do ceny powiedzmy 2100 zl z kitem (nawet niechby byl z tym plastusiem 18-55).
    Ostatnio edytowane przez manio ; 18-09-2007 o 23:20
    Nikon

Domyślnie

Pochwale sie. A co tam. Dzisiaj dostalem paczke z moim D70. Kurcze nie pamietam kiedy ostatnio tak sie cieszylem. Juz w samochodzie zaczalem sie do niej dobierac. Teraz tylko musze nauczyc sie obslugi tego sprzetu i na fotki
    How do I do that? I f***ing try. - Gary Vaynerchuk
    !BLOG

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez agawytka Zobacz posta

chodzilo mi o dzwignie jaka sie robi w zwiazku przeniesieniem srodka ciezkosci dosc wysoko po zapieciu takiej lampy jak sb600. choc teraz delta-grip sie pojawil wiec powinno sie poprawic.
    Ostatnio edytowane przez maly5 ; 19-09-2007 o 16:29

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sea21 Zobacz posta
    Pochwale sie. A co tam. Dzisiaj dostalem paczke z moim D70. Kurcze nie pamietam kiedy ostatnio tak sie cieszylem. Juz w samochodzie zaczalem sie do niej dobierac. Teraz tylko musze nauczyc sie obslugi tego sprzetu i na fotki

no to gratulacje. male, czarne z czerwonym paseczkiem. z takich zawsze duzo radosci

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów