Close

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 79

Wątek: D40 vs D50

Domyślnie D40 vs D50

Witam wszystkich. Nareszcie nadszedl okres ze udlo mi sie nazbieralem kasy na jakas lustrzanke cyfrowa. Moj budzet jest oczywiscie ograniczony. Przeczytalem sporo tematow na forum o D40 i D50. I nie wiem co wybrac. Ot moje za i przeciw:
    D40:
    za
    -mialbym w koncy nowy aparat na gwarancji
    -jest stosunkowo niedrogi
    przeciw:
    -moja sigma nie bedzie dzialac (rozwarzalem sprzedanie sigmy i zakupienie zestawu z obiektywem 55-200)
    -drogie szkla

D50:
    za
    -tansze szkla
    -nie musialbym sprzedawac swojej sigmy
    przeciw:
    -bylby to aparat uzywany z krotsza gwarancja (chyba ze wiecie gdzie mozna jeszcze kupic nowe D50)

Uwierzcie mi ze mam dylemat jak cholera. Mam nadzieje ze ktos pomoze mi rozwiac moje watpliwosci. Z gory dziekuje.
    How do I do that? I f***ing try. - Gary Vaynerchuk
    !BLOG

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sea21 Zobacz posta
    Nareszcie nadszedl okres ze udlo mi sie nazbieralem kasy na jakas lustrzanke cyfrowa.
    gdzie na jakąś, na NIKONA !

przeciw:
    -moja sigma nie bedzie dzialac (rozwarzalem sprzedanie sigmy i zakupienie zestawu z obiektywem 55-200)
    i to był by duuuuży błąd

-bylby to aparat uzywany z krotsza gwarancja (chyba ze wiecie gdzie mozna jeszcze kupic nowe D50)
    no wiesz na forum można dostać naprawdę egzemplarze jak ze sklepu, takie wycacykane. IMHO poczekaj jeszcze te dwa miesiące do premiery rynkowej D300 - wtedy zacznie się wysyp używanych D80/D70s i będzie można je łyknąć po naprawdę okazyjnych cenach zapewne. Kto wie może trafi ci się nawet d200 w dobrej cenie.

No chyba, że ci się pali lub kasa się ciebie niezbyt trzyma, no to bierz D50/D70. O niebo lepsze od d40, który nadaje się dla początkującego ale nie dla kogoś kto ma już jakieś tam pojęcie o tym co robi (szczególnie, że ceny podobne)
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

Do tego masz śrubokręta 28-80. Jak portfel ciasny, to wymiana szkieł cię dużo wyniesie. IMHO nie warto. Do tego ograniczasz sobie dostęp do mnogości szkieł na "śrubkę". Jak kupisz D50 taniej niż nówkę D40, to po prostu masz fundusz remontowy z różnicy

Natomiast! Jak poprzestaniesz na 18-55 i 55-200 (w co bardzo wątpię), to faktycznie wymień posiadane szkła i bierz D40.
    Ale pamiętaj, jak najdzie Cię ochota na kolejne szkło, to już będzie drooooooooooogo.
    Dużo sprzętu, mało czasu

Domyślnie

Z tego co czytałem tutaj na forum, to Sigma którą posiadasz (zakładam że jest bez APO) będzie sporo gorsza niż np 55-200 vr a zakres ogniskowych będziesz miał taki sam, jak masz teraz z analogiem. Co do d200 to raczej takich cudów bym się nie spodziewał.

Domyślnie

nie biore pod uwage wersji z vr. ograniczony fundusz. a simgam jest rzeczywiscie bez APO
    How do I do that? I f***ing try. - Gary Vaynerchuk
    !BLOG

Domyślnie

sea21 , wez pod uwage pozniejsza rozbudowe
    sam kupilem maly plecak, bo myslalem, ze nie kupie wiecej gratow - kupilem i jest za maly
    nie myslalem o 105-ce VR a jednak sie znalazla kasa
    wielu Forumowiczow ma ten sam problem - zamiana, na ktorej traci sie jednak sporo kasiorki

Pomysl o tym jako o wiekszej inwestycji.
    Wzialbym na Twoim miejscu D50 lub D70s.
    Pomysl o ratach, jesli masz zbierac na cos i zamieniac, moze od razu lepiej kupic to co chcesz na raty.
    Ostatnio edytowane przez pdzran ; 13-09-2007 o 10:27

Domyślnie

Jak poszukasz w necie to znajdziesz D50 nowe praktycznie w cenie D40

Domyślnie

Wybrałbym D50, IMO większe możliwości rozbudowy zestawu.
    D7200

Domyślnie

D50... bo nie ma problemów z oszkleniem.
    طالب مع S5Pro Metze Stronka* MyPort

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów