FX6tka jest mała
Szukaj
FX6tka jest mała
Mam pytanie
bo jednak męczy mnie dosc mocno ta sprawa.
Czy jak macie podgląd zdjęcia(mówię o normalnych czasach naświetlania) - nie macie wrażenia ze aparat oszukuje trochę z jasnością? Szczególnie w cieniach?
- - - - kolejny post - - - - - -
W wywoływarce DXO - różnica jest dramatyczna
W affinity photo jest minimalna. - mże ktoś ma DXO i jest w stanie podpowiedzieć jak to obejść ?
Mogliby tę beznadziejną szarą dupkę zastąpić czymś mającym przyjemniejszy i "droższy" wygląd. Taki esteta się we mnie obudził![]()
Po długości to samo co Canon, ale węższy i znacznie lżejszy. Z tym kuriozum od Nikona to nawet nie ma co porównywać.
W necie porównywacze co cykali oboma w tym samym czasie twierdzą, że na pełnej dziurze Sony bardziej kontrastowy, ostrzejszy i mniej podatny na flary, co pewnie niektórych zasmuci, od Canona. Oraz z szybszym AFem.
A na razie, tak nie jutubkowo, to chyba tylko optyczni przetestowali:
https://www.optyczne.pl/525.1-Test_o..._f_1.2_GM.html
Kusi sony tymi nowościami od początku roku. A1, 35GM a teraz 50GM.
Jestem zwolennikiem kompaktowych konstrukcji, lekki, tańszych przez co kompromisowych ale f/1.2 to by mi serio latało czy ma 4cm wiecej na długości i 200g cięższy, na wycieczkę tego raczej nikt nie bierze, bądźmy poważni w porównywaniu.
Sony robi świetną optykę
24, 35, 85, 135 GM wszystkie można brać w ciemno.
Teraz ta 50ka. Niestety Nikon może mieć ciężko aby dogonić sony.
Canon może za 2-3 lata nadrobi braki w optyce rf. Była informacja może rok temu, że kupili super komputer do projektowania optyki, który umożliwi im pominięcie etapu prototypowania.
Sony niech jeszcze popracuje nad obsługą aparatów. Jakieś takie mało przyjemne to menu, sterowanie. Nawet taki tani RP wydawał mi lepszy niż a7iii w tej kwestii.
R | 35 | 50 | 135
Mity z tą obsługą Sony.
Skontaktuj się z nami