Nowy Batis 135 to IMO przerost formy nad treścią. 9k zł, wielkość a parametry niezbyt dobrze dobrane. Prawdę powiedziawszy za 1/4 ceny wolałbym nabyć Samyanga 135 F/2. Owszem brak AF, ale świetny obrazek, a manual na A7 to sama przyjemność.
Szukaj
Nowy Batis 135 to IMO przerost formy nad treścią. 9k zł, wielkość a parametry niezbyt dobrze dobrane. Prawdę powiedziawszy za 1/4 ceny wolałbym nabyć Samyanga 135 F/2. Owszem brak AF, ale świetny obrazek, a manual na A7 to sama przyjemność.
A7R3 + 14 F2.8 + 55 F1.8 + 28-75 F2.8 + 135 F2
No właśnie ...
Czytam ten wątek od dawna,
nie odzywam się, ale w końcu muszę.
Jak to jest z tym AF w A7 ?
Według mnie nieco jest przereklamowany.
Nie wiem czy ja coś źle robię, czy ...
mam A7II i kilka obiektywów - wszystkie z AF.
I Powiem, że AF z moich doświadczeń ... trafia średnio niecelnie.
Nigdy tak jakbym chciał.
Częściej używam MF albo DMF.
DMF powinien działać tak jak AF,
zwykle dociąga w pobliże wymaganej ostrości ale i tak trzeba potem ręcznie ustalić to co się chce.
Dobrze, że wspomaganie MF i focuspeaking działają wyśmienicie - to rozwiązuje sprawę.
Praca z AF tylko na większych przysłonach ... piszę bzdury ?
Być może i tak będzie, ale jak przymknę owego ciamcianga do F/2.8 to i mydełko i winieta zanika. Nie sądzę w tym przypadku, aby AF był wart 4x krotności ciamcianga. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że marka kosztuje i te sprawy, ale osobiście wolę podpiąć choćby starego Zeissa Jena![]()
A7R3 + 14 F2.8 + 55 F1.8 + 28-75 F2.8 + 135 F2
DMF jest ponoć najsłabszym afem.
Celność zależy też od wielkości punktu ostrzenia.
Natomiast mi się też czasem zdarza że A7ka wyostrzy na jakąś gałąź bliżej na którą na pewno nie ostrzyłem:/
Z jakimi obiektywami to masz? Robiłeś im odpowiednie updaty z podpiętym danym szkłem?
AF oraz stabilizacja i jakość optyki nad którą się raczej mocno pochylili w tym szkle na pewno są swoje warte. Ale bez kitu. Za połowę tej ceny można dorwać używane zeissy z A 135/1.8...:/
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
Wg Optycznych i Cichego to Samyanga przymykać nie trzeba by był piekielnie ostry. A jak ktoś chce jeszcze odrobinę ostrzej I z mniejszą winietą to jest Zeiss APO Sonnar 135/2. Co prawda bez AF ale jaśniej i nadal taniej. Jest też nowa Sigma 135/1.8 kompatybilna z MC-11. IMHO z ceną jednak przesadzili biorąc pod uwagę parametry.
Zeiss Batis - każda literka po tysiaku...![]()
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Wrzuciłem w wątku z galeriami trochę samochodowych z A7 + nowy Samyang z AF 14/2.8 >> http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...=1#post3834723
O obiektywach wiem prawie wszystko![]()
A czemu nie używać dalej 10-18 pod A7?
http://heathsmithphotography.com/rev...s-on-sony-a7r/
http://alfafotoklub.pl/viewtopic.php?t=19
Ja sobie bardzo cenie uwa i małe rozmiary, szkoda że słabo dostępny na rynku wtórnym
A5000, 16-50 PZ, SEL 20 2.8
Skontaktuj się z nami