Close

Strona 1845 z 1914 PierwszyPierwszy ... 84513451745179518351843184418451846184718551895 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 18 441 do 18 450 z 19131

Domyślnie

Tanie bezlustra rp i r Canona nie maja stabilizacji co jest juz dla mnie dziś dyskwalifikujace... r6 świetna, ale już poza budzetem. Otwarty bagnet Sony zaczyna mnie przekonywać,że to najlepsza opcja na przyszłość na przystepną oferte szkieł co już widać,AF na świetnym poziomie i zaczyna sie wydawać,że to perspektywiczny system. W Nikonie sytuacja ze szkłami chyba najsłabsza,przyszłość finansowa też rodzi obawy,af słabszy od a7iii więc ciężko by mi było głosować portfelem za zetkami niestety.. trzeba będzie chyba śledzić sytuacje z A7iii w takim razie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    90 dla mnie bez sensu.
    Nie interesowałem się nią za bardzo, ale do samej premiery byłem przekonany, że to makro będzie.
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

ksh
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez g69 Zobacz posta
    Tanie bezlustra rp i r Canona nie maja stabilizacji co jest juz dla mnie dziś dyskwalifikujace...
    Nie koniecznie, zwłaszcza jak w ktoś w jednym zdaniu łączy dobry AF-C i stabilizacje

Otwarty bagnet Sony zaczyna mnie przekonywać,że to najlepsza opcja na przyszłość na przystepną oferte szkieł co już widać,
    Tak tego nie da się negować, te 4-5 lat w pełnej klatce są do przodu.

AF na świetnym poziomie i zaczyna sie wydawać,że to perspektywiczny system.
    Może tak może nie, Sony nigdy nie obawiało się robić rewolucji i niszczenia systemu w foto, kto wie co im przyjdzie do głowy.

W Nikonie sytuacja ze szkłami chyba najsłabsza,
    Niby tak ale podstawowe obiektywy już są, wiele nawet szybciej od Sony wprowadzono, firmy trzecie też pwooli coś tam wprowadzą.
    Zresztą na upartego masz techart i megadap do obiektywów Sony, to działa poprawnie, nikt nic nie blokuje, serio.

przyszłość finansowa też rodzi obawy,
    Ostatnio akurat Nikon ładnie na plusie w porównaniu do konkurencji.

af słabszy od a7iii
    To jest mocno dyskusyjne, fakty są takie że ani Z5 ani Z6 ani A7III nie dostanie już aktualizacji.

więc ciężko by mi było głosować portfelem za zetkami niestety.. trzeba będzie chyba śledzić sytuacje z A7iii w takim razie
    Ale Zetki tańsze, a do tego A7III ma kilka słabych punktów w porównaniu do nowszych Zetek nawet pierwszych.
    Ale to dyskusja taka raczej miałka bo ty jesteś przekonany do Sony, a ja od dłuższego czasu jak wróciłem do Nikona wolę Zetki.

Jedno jest pewne, Sony ma opóźnienie już ponad 1,5 roku z A7IV ale jak go wypuści to konkurencja będzie miała poważny kłopot i będziemy czekać albo na super aktualizacje w Canonach i Nikonach albo na kolejne wersje.
    Kwestia tylko ceny, w Sony nigdy tanio nie było, teraz można kolejną Zetkę kupić poniżej 5000zł, a Sony nadal świruje.
    Ostatnio edytowane przez ksh ; 11-09-2021 o 13:19

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Nie koniecznie, zwłaszcza jak w ktoś w jednym zdaniu łączy dobry AF-C i stabilizacje

Tak tego nie da się negować, te 4-5 lat w pełnej klatce są do przodu.

Może tak może nie, Sony nigdy nie obawiało się robić rewolucji i niszczenia systemu w foto, kto wie co im przyjdzie do głowy.

Niby tak ale podstawowe obiektywy już są, wiele nawet szybciej od Sony wprowadzono, firmy trzecie też pwooli coś tam wprowadzą.
    Zresztą na upartego masz techart i megadap do obiektywów Sony, to działa poprawnie, nikt nic nie blokuje, serio.

Ostatnio akurat Nikon ładnie na plusie w porównaniu do konkurencji.

To jest mocno dyskusyjne, fakty są takie że ani Z5 ani Z6 ani A7III nie dostanie już aktualizacji.

Ale Zetki tańsze, a do tego A7III ma kilka słabych punktów w porównaniu do nowszych Zetek nawet pierwszych.
    Ale to dyskusja taka raczej miałka bo ty jesteś przekonany do Sony, a ja od dłuższego czasu jak wróciłem do Nikona wolę Zetki.

Jedno jest pewne, Sony ma opóźnienie już ponad 1,5 roku z A7IV ale jak go wypuści to konkurencja będzie miała poważny kłopot i będziemy czekać albo na super aktualizacje w Canonach i Nikonach albo na kolejne wersje.
    Kwestia tylko ceny, w Sony nigdy tanio nie było, teraz można kolejną Zetkę kupić poniżej 5000zł, a Sony nadal świruje.
    Teraz Z5 jest faktycznie tańszy niż Sony A7 iii i ma parę fajnych rzeczy ( np. stabilizacja+2 karty+wizjer lepszy niż w Sony) ale szkieł nadal mało i drogie. A7 iii droższa, ale szklarnia imponująca i można dobre szkła kupić nowe w dobrych pieniądzach i są w pełni obsługiwane (np. korekta dystorsji w puszce). W Nikonie zawsze było coś, co nie działało z niezależnymi szkłami (choćby ta korekta).
    Nie pomoże sprzętu kupa, jak fotograf d...a...

Domyślnie

Bezproblemowe działanie ze wszystkimi kundelkami to jest coś co wyróżnia ten system. Tak naprawdę to producent nawet nie tyle co nie przeszkadza, ale wspiera innych producentów optyki (pewnie nie za darmo). Co prawda moje potrzeby fotograficzne z roku na rok maleją i chyba będę sprzedawał "kundelki" od Tampona, ale nie miałem im nic do zarzucenia. Działają świetnie, podobnie jak Samyangi, które wcześniej miałem.

Panienka z okienka.

Domyślnie

O, zdjęcie!
    I na dodatek fajne.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

zzumowane koło komina

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Bezproblemowe działanie ze wszystkimi kundelkami to jest coś co wyróżnia ten system. Tak naprawdę to producent nawet nie tyle co nie przeszkadza, ale wspiera innych producentów optyki (pewnie nie za darmo). Co prawda moje potrzeby fotograficzne z roku na rok maleją i chyba będę sprzedawał "kundelki" od Tampona, ale nie miałem im nic do zarzucenia. Działają świetnie, podobnie jak Samyangi, które wcześniej miałem.

Panienka z okienka.

https://i.imgur.com/sURVYv8.jpg
    to mnie sie podobuje

Domyślnie

Jak wspominałem wyżej kupiłem ten adapter tilt-shift
    https://www.amazon.pl/gp/product/B08...?ie=UTF8&psc=1

Nie wiedzieć czemu teraz cena teraz jest dwukrotnie wyższa, mnie kosztował trochę ponad stówkę. Ogólnie to po krótkim wypróbowaniu uważam że jest fajny do zabawy i efektów, do poważniejszych celów może być trochę za bardzo upierdliwy. Ogólnie to jest zamocowane na takim przegubie, który można bujać na wszystkie strony i zablokować pierścieniem), ale trudno to precyzyjnie ustawić. Podpinam Nikkora 24/2.0 AiS, więc wszystko można ustawić ręcznie. Wygina się to maksymalnie tak

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC_9834_m1.jpg
Wyświetleń:	147
Rozmiar:	118,0 KB
ID:	56005

Pozwala to ustawić GO niemal prostopadle do matrycy

Nazwa:	DSC00981_m.jpg
Wyświetleń:	145
Rozmiar:	276,4 KB
ID:	56006

Przy takich wygibusach pojawia się winieta i jedna strona jedzie po krawędzi soczewki, więc jest ta strona zakręcona. Trzeba trochę przycinać, ale też efekt można wykorzystać

Nazwa:	DSC00977_m.jpg
Wyświetleń:	147
Rozmiar:	396,6 KB
ID:	56007

Ogólnie efekt jest ciekawy i całkiem odjechany.

Domyślnie

Obiektyw Ci się skrzywił.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Strona 1845 z 1914 PierwszyPierwszy ... 84513451745179518351843184418451846184718551895 ... OstatniOstatni