Close

Strona 1695 z 1914 PierwszyPierwszy ... 695119515951645168516931694169516961697170517451795 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 16 941 do 16 950 z 19131

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    Może zaczęli prace nad soniakowymi wersjami zanim pojawiły się ML C&N? Albo dobry AF jak nie ma otwartych bagnetów nie jest jeszcze na tyle ogarnięty żeby był sens w to wchodzić.
    Myślę, że bardziej chodzi właśnie o współpracę. W prezentacji Sigmy Yamaki wyjaśnia to i owo. Oprócz otwartego (oczywiście nie za darmo) bagnetu, który daje możliwość ogarnięcia AFu (nowa wersja ma dużo lepszy AF od arta z przyspawaną przelotką) jest jeszcze współpraca z aparatem w kwestii optycznej jakość. CEO Sigmy wyjaśnia, że nie udałoby się zrobić szkła jeszcze lepszego optycznie od Arta HSM bez ingerencji w nefy. Nowa Sigma np lepiej kontroluje aberracje (chociaż tu doczytałem i chyba jednak akurat to poprawili analogowo ), bo ma zaszyty profil dzięki czemu aparat sam poprawia niedoskonałości optyki. Podobnie jest z dystorsją i prawdopodobnie z winietą. Jest to możliwe dzięki automatycznej korekcji również dla firm niezależnych, którą można włączyć w aparacie. A tego zdaje się także nie dają Nikon i Canon. No i zostaje jeszcze kwestia podejścia. W C i N Sigmy, Ciamciangi, Tampony to zawsze były obiektywy dla biedaków, kundelki itd. Nawet jeśli lepsze optycznie to zawsze coś im dolegało, od początku lub po jakiejś aktualizacji od C i N, i ludzie woleli "oryginały". W Sony tego nie ma. Raz, że działa to tak jak należy a dwa, że ludzie bardzo chętnie kupują obiektywy firm niezależnych. Przez chyba 2 ostatnie lata najchętniej kupowanym obiektywem do systemu Sony był Tamron 28-75. Świetnie sprzedają się nowe Samyangi i najnowsze Sigmy. I co ważne, te szkła są dużo tańsze i często bardzo oryginalne. Pojawiają się nietypowe ogniskowe, Sigma robi w końcu bardziej kompaktowe szkła, Tamron małe i lekkie zumy. W zasadzie nie ma potrzeby kupowania oryginalnych szkieł od Sony a firmie zdaje się to nie przeszkadzać. Chyba na puszkach sobie próbują odkuć lub po prostu liczą na wykoszenie konkurencji. A wracając do tego dlaczego Sigma na razie nie robi szkieł do ML od N i C to może to być także spowodowane jakimiś umowami między firmami. Taka teoria spiskowa, ale Sigma się skumała z Panasem i Lejką w L alajansie i być może nieformalnie z Sony. I dlatego próbują promować te systemy. Zazwyczaj było tak, że jak wychodziły nowe obiektywy Sigmy to pisali oni, że jest dostępne takie i siakie mocowanie a inne będą dostępne za jakiś czas a tu ani słowa mimo, że mamy już kilka obiektywów Sigmy, które zapewne stałyby się hitami w C i N, chociażby 35/1.2 czy 12-24/2.8. To samo w Tamronie. Tam jest taka posucha wśród taniej szklarni, że na takie 17-28 czy 70-180 to by się pewnie rzucili jak szczerbaci na suchary. Jeśli moja teoria spiskowa się nie sprawdzi to pewnie kiedyś ujrzymy Sigmy do Zetek i eRek, ale wtedy mnie również dziwi ta zwłoka. No i te obiektywy, w pewnych obszarach, mogą być po prostu gorsze od odpowiedników do Sony i Panasów.

A wracając do tej Sigmy to myślę, że Samyang będzie dla niej dużą konkurencją, bo przy dwukrotnie niższej cenie i jeszcze mniejszej wadze to szkiełko nawet przy tej Sigmie nie ma się czego wstydzić. Nie jest może aż tak dobrze zbudowane, choć uszczelnienia ma, i być może nie bije rekordów rozdzielczości, choć od GM i tak ostrzejsze, przynajmniej w centrum, ale CCC no i to czym chwali się Sigma czyli jeszcze bardziej budyniowy bokeh niż w wersji Art HSM, to dla wielu akurat jest wada. Samy, przynajmniej porównując do tych kilku sampli od Sigmy, ma jednak trochę więcej charakteru.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 07-08-2020 o 08:03

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    lepszego optycznie (...) bez ingerencji w nefy
    No comment.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    No comment.
    Skrót myślowy. Ostrość jest ponoć jeszcze lepsza (analogowo), ale przez skurczenie się samego obiektywu ucierpiały na tym duperele, które można poprawić cyfrowo (winieta, dystorsja). Łudzicie się, Panie Wojtku, że z GMami tak nie czarują? No może i nie muszą, bo GMy wielkie i ciężkie. Poza pięknym 24/1.4, którego platonicznie kocham, ale który pewnie też jest jakoś korygowany.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 07-08-2020 o 08:42

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mefi Zobacz posta
    Nudna jak flaki z olejem, za to na pewno nie tania - Samy king
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 07-08-2020 o 09:09

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    ..jest jeszcze współpraca z aparatem w kwestii optycznej jakość. CEO Sigmy wyjaśnia, że nie udałoby się zrobić szkła jeszcze lepszego optycznie od Arta HSM bez ingerencji w nefy. Nowa Sigma np lepiej kontroluje aberracje (chociaż tu doczytałem i chyba jednak akurat to poprawili analogowo ), bo ma zaszyty profil dzięki czemu aparat sam poprawia niedoskonałości optyki. Podobnie jest z dystorsją i prawdopodobnie z winietą. Jest to możliwe dzięki automatycznej korekcji również dla firm niezależnych, którą można włączyć w aparacie. A tego zdaje się także nie dają Nikon i Canon.

..
    No i zostaje jeszcze kwestia podejścia. W C i N Sigmy, Ciamciangi, Tampony to zawsze były obiektywy dla biedaków, kundelki itd. Nawet jeśli lepsze optycznie to zawsze coś im dolegało, od początku lub po jakiejś aktualizacji od C i N, i ludzie woleli "oryginały". .
    Korekcja winiety itp w aparacie to fajne na jpg. Profile szkieł mają być w PS i są.

Już od dawna Sigmy ART nie są u nas uważane za kundelki.
    Natomiast co do tamponów to ja sie naciąłem już n-ty raz i nie kupię kolejnego. Chodzi o ich budowę. Nowe są OK, po paru latach się rozjeżdżają.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Z jakimś nowym tamronem miałeś doświadczenia?
    Ja się dzieliłem wątpliwościami przy naleśnikowych samyangach, z nowymi nie miałem jeszcze doświadczeń ale może kiedyś spróbuję jak będzie coś co mi będzie potrzebne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Korekcja winiety itp w aparacie to fajne na jpg.
    A sam nie robisz w jpg'ach?

Profile szkieł mają być w PS i są.
    Ja nie ma PS, mam jedynie starego LRa do którego nie dostanę żadnych profili. Więc też nie muszę dopłacać o ile nie potrzebuję PSa. Także bonus w postaci korekty w aparatce dla szkieł "niezależnych" jest to plus w porównaniu do C i N. Poza tym korekta działa też w wideo.

Już od dawna Sigmy ART nie są u nas uważane za kundelki...
    Przez jednych nie a przez innych tak. Nieufność jest tu dość powszechna. Wystarczy spojrzeć choćby do najnowszego tematu dotyczącego Sigmy.

A tu czary mary i hyc z 1.8 na 1.6 w viltroxie 85:

Może jeszcze jeden update i wyczarują z tego 1.4
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 07-08-2020 o 12:08

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mefi Zobacz posta
    Niepotrzebnie się ludzi kolega D.Bres pisałem o tym na początku systemu Z, że nieprędko no i sporo czasu upłynęło i nadal nic inside trzeba było mieć po prostu a pisałem że wiem, to mi nie wierzyli koledzy nikoniarze
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 07-08-2020 o 13:40
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Korekcja winiety itp w aparacie to fajne na jpg. Profile szkieł mają być w PS i są.
    ...
    Nie! Ja też mam starego "pudełkowego" LR. Kupuję nowe szkło i od razu mam skorygowanego rawa. Bez konieczności zakupu abonamentu na LR i PS. Z punktu widzenia amatora każdy rok ciągnięcia na "pudełkowym" LR to pewne oszczędności, a rok mija szybko
    Tego w ogóle nie powinno się porównywać, używania "kundelków" z Nikonem (nie ważne F czy Z przez FTZ) a używania z Sony. Z Nikonem kłopoty to norma, z Sony to po prostu działa.

Rzadko bo rzadko ale gotowy, skorygowany jpg też się przydaje. Lepiej mieć niż nie mieć

Strona 1695 z 1914 PierwszyPierwszy ... 695119515951645168516931694169516961697170517451795 ... OstatniOstatni