A7II nie, za mało Mpx. A7R, ale .. nie Sony, z dwóch, trzech powodów. Nie chcę wszczynać dyskusji nad tym dlaczego tak uważam.
D850 nie ma eyefous. To JEDYNY istotny powód dla którego chcę ML.
Szukaj
A7II nie, za mało Mpx. A7R, ale .. nie Sony, z dwóch, trzech powodów. Nie chcę wszczynać dyskusji nad tym dlaczego tak uważam.
D850 nie ma eyefous. To JEDYNY istotny powód dla którego chcę ML.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Kolega napisał z7 II![]()
R | 35 | 50 | 135
Sorry. Z7II - tak, to mam w planach. Na wiosnę, może cena spadnie (podatek od nowości, może 1- 2 tys zaoszczędzę).
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Może być tak że ani dwójki z6/Z7 Nikona ani r5/R6 nie będą ochoczo spadać. Raczej należy liczyć na lepsze ceny poprzednich modeli R/RP i z6/Z7 tudzież spadek ceny d850 i d780.
- - - - kolejny post - - - - - -
Jacku ja bym na Twoim miejscu brał Z7 tudzież d850.
linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|
Dlaczego nie Sony A7rIV ?
Ceny dwójek Nikona będą mocno się trzymały tak samo jak w Sony trójki, taka metoda i styl marketingu, Z6 przytrzymują cenowo żeby Z5 ciut zjechało i był wybór łatwiejszy dla klienta, Z6 rok temu było tańsze w promocjach o średnio 1500zł, więc póki Z5 mocno nie potanieje to Z6 i tu pewnie Z7 też nie będzie tanieć.
Canon teraz ma fajne ceny R i Rp, powoli zaczyna się chyba też promo na A7III, może wreszcie będzie czwórka, którą już pół roku przesunęli.
Czy ja wiem, jak porównywalne aparaty wypuścił Nikon to ja bym nie migrował. Myślałem że sony 70-200G jest małe, ale to co pokazał canon to szok. Poczekam na spokojnie na premierę Z 200-600 jak to będzie do sony 200-600 (który przypadł mi do gustu bardziej niż Nikkor 200-500) i może wrócę do nikona
![]()
A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4
Już pisałem. ML chcę kupić uznając za istotne JEDYNIE eyefocus. Skoro tak to nie mogę rozpatrywać D850.
Z7 nie ma spustu do pionowych kadrów (czyli 90% moich zdjęć). Używam ciężkich szkieł, to mi nie przeszkadza, o ile się sprzęt poprawnie trzyma.
Pisałem. Sony nie, ze względu na swoje przekonania co do systemu. Nie chcę rozwijac tematu.
Zejdźmy ze spraw moich wyborów, jestem zdecydowanie świadomym fotografemi znam swoje potrzeby lepiej niż inni
Jeśli miałbym wybierać z trzech systemów do pracy to tym trzecim (poza N i C) byłby ... Hasselblad serii H, w sumie używka ze ścianką 50 Mpx i standardem kosztuje rozsądne pieniądze. Ale niestety to by nie mógł być jedyny system, musiałbym targać MF z FF, a to mi się nie uśmiecha. Wolę mieć jedną kolekcję obiektywów (to mówi facet który ma np 3 szkła z Mamiyą RZno ale właśnie dlatego jej nie noszę ze sobą, choć chciałbym czasami zrobić kilka klatek analogiem, dlatego do zabawy kupiłem Hasela 503, by czasami go zabrać na niektóre sesje, ale .... kiedy wrócą plenery? Bo nie mam okazji do zabaw.)
Widzę że masz podobne rozterki do moich.
Taki kompromis odnośnie analoga to zastawka do systemu H
Sam poluje na to w rozsądnej cenie
A efekt moim zdaniem bardzo pozytywny zwłaszcza że masz cyfrę i analoga w jednym oraz pełne wsparcie aparatu podczas pracy z tymi plecami.
https://mrleica.com/hasselblad-h-film-back/#more-14998
Nie chodzi mi o toby mieć analoga i cyfre w jednym. Analog tylko do zabawy. Natomiast MF jako jedyny system się nie nadaje, muszę i tak mieć FF.
Przepraszam że również dorzucę swoje 3 grosze. Czytam to co potrzebujesz i aż dziwię się, że nie patrzysz w stronę Panasonica S1R. FF, dobry grip, pełnoprawny uchwyt do zdjęć pionowych, eyefocus, dobry wizjer, obiektywy Sigmy, wybór natywnych całkiem dobry. I można natywnie podpiąć Obiektywy Leica. W promocjach do dostania za 8500 zł.
Skontaktuj się z nami