Close

Strona 222 z 272 PierwszyPierwszy ... 122172212220221222223224232 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 211 do 2 220 z 2712

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez morzon Zobacz posta
    O, w sumie jak więcej takich osób tu jest to i może podpytam w tym wątku zamiast zakladać osobny.

Zacząłem od jakiegoś czasu rozważać wymianę starej plazmy panasa na coś nowszego i tu jakby nie mam wątpliwości że jedynym sensownym kierunkiem jest oled. Nie chciałbym też iść w 55" tylko pewnie już 65 - a to wydatek rzędu 6-7k minimum. Jestem na etapie wykańczania mieszkania, wiec takie wydatki tak średnio mi pasują, ale wpadł mi pomysł na projektor. Pytanie do osób, które mają to i to, ewentualnie szukających podobnych rozwiązań - możecie coś polecić? Od razu zaznaczę, że nie oglądam i nie mam telewizji - oglądam tylko filmy/seriale ze streamingu lub "innych źródeł" i to w 90% wieczorem/nocą, więc argument oglądania w warunkach dziennych (a zatem pewnie i parametr jasności) nie jest istotny dla mnie. Mam też PS4, ale od bidy mogę dalej grać na dotychczasowym TV, które tak czy siak mam.

Spodobał mi się jeden model na starcie - Xiaomi Mi Smart Compact Projector (choć chyba pod różnymi, podobnymi nazwami występuje). Koszt w chinach ok 1600zł, w Polsce 1900-2500zł. Wygląda to całkiem fajnie, oglądałem jakieś recenzje na YT (ale nie do końca im ufam jednak, do tego dużo jest gadania o tym jak sie w dzień zachowuje etc), nie jest wielkim klocem (to też dość istotne dla mnie), obsługa wydaje się być całkiem przyjazna (wygląda na to, że nie trzeba półgodziny ustawiać). Ktoś miał może doświadczenie z takim sprzętem? Ewentualnie coś podobnego, raczej nie droższego? Wiem, że to nie będzie poziom jakości obrazu taki jak na oledzie, ale czy przy takim wieczorno-nocnym oglądaniu będę to jakoś mocno odczuwał?

Mam projektor 4K, wielkie LCD i OLED LG 55".

1. Projektor ma jedną podstawową zaletę - wielgachny obraz. Idealny do spotkań ze znajomymi, przy meczu i piwku. Szum i punkt czerni dyskwalifikuje go do wieczornych seansów.
    2. LCD jest w słonecznym salonie. Tam się sprawdza wyśmienicie do codziennego, uniwersalnego użytku.
    3. OLED jest do filmów powieszony w sypialni. Połączony z nagłośnieniem 7.1.4 zmiata i wypluwa wszystko pozostałe. Żaden QLED czy inny wyświetlacz oparty na technologii LCD nie jest się nawet w stanie zbliżyć do jakości oledowego obrazu.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

@morzon, ja miałem podobnie jak Ty. Chciałem zmienić TV na większy, najlepiej 65", ale jak zobaczyłem jaka jest jakość obrazu w telewizorach do 5 czy 6 tysięcy (to było chyba 3 lata temu), to mi ręce opadły. Na demówkach, ładnie pięknie, ale jak poprosiłem o włączenie obrazu z satelity, tak jak się normalnie ogląda w domu, to stwierdziłem, że stara plazma ma lepszy obraz i kupiłem projektor z ekranem za niecałe 3000zł z tego co pamiętam. Ja mam jakiegoś Epsona, Full HD. Mecze czy filmy na nim, a do tego kino domowe z subem i ampkiem, to po prostu bajka Grać też można. Syn podpina lapka do amplitunera.
    Ekran elegancko wysuwany elektrycznie spod sufitu, na pilota. Jak tylko masz miejsce na ścianie to się nawet nie zastanawiaj. On u mnie wisi w 2/3 długości salonu bo tak są pomieszczenia, że zaraz przy ścianie nie było możliwości go zawiesić.
    D7200+Nikkor 10-24 f3.5-4.5G ED+Nikkor 18-105+Tamron SP AF 90 f2.8 Di MACRO 1:1+Nikkor AF-P DX 70-300G ED VR+Nikkor 50 1.8G+Sigma A 18-35 1.8+Sigma S 60-600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rafał_Sz Zobacz posta
    ...Szum...dyskwalifikuje go do wieczornych seansów...
    Chyba w kinie niemym bez podkładu pianisty?
    Moje dwunastoletnie Mitsubishi ma wedle katalogu 25dB w low lamp mode i szum jest nieistotny, a metraż mam mały i dźwięk tylko 5.1.

P.S. Lampa w torze optycznym nadal fabryczna.
    "...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."
    http://commons.wikimedia.org/wiki/Windmill
    Pstrykoaparat + obiektywy + okulary korekcyjne -10.5 dioptrii.
    "Don Kichote to zły człowiek był..."

Domyślnie

Ja też żadnych szumów nie widzę u siebie. Może ktoś ściąga filmy w słabej jakości Wtedy szum czy piksele będą.
    Poza tym, chyba nawet mój model, sprzed bodajże 3 lat jak pisałem, ma regulację jasności i to nie wiem czy nie samoczynną. Wiem, że problemów generalnie większych nie ma ani w dzień (chyba, że by światło centralnie waliło w ekran, ale wystarczy zasunąć rolety), nie mówiąc już o wieczorze, gdzie odbiór, kolory, kontrasty itp. są naprawdę super.
    D7200+Nikkor 10-24 f3.5-4.5G ED+Nikkor 18-105+Tamron SP AF 90 f2.8 Di MACRO 1:1+Nikkor AF-P DX 70-300G ED VR+Nikkor 50 1.8G+Sigma A 18-35 1.8+Sigma S 60-600

Domyślnie

Podejrzewam iż przypuszczam, że chodziło o szum akustyczny nie w obrazie.
    "...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."
    http://commons.wikimedia.org/wiki/Windmill
    Pstrykoaparat + obiektywy + okulary korekcyjne -10.5 dioptrii.
    "Don Kichote to zły człowiek był..."

Domyślnie

Może i masz rację No, ale nie przesadzałbym aż tak z tą głośnością. Zwłaszcza jak się film ogląda gdzie zawsze są jakieś dźwięki, które bez problemu zagłuszą odgłos projektora. Chyba, że jak pisałeś, ktoś chciałby oglądać nieme kino to wtedy będzie słychać jak szumi.
    Trzeba jedynie napisać o jednej wadzie projektorów. Lampy, które jednak mają swoją żywotność i nie ma zmiłuj. Więc tak do oglądania non stop telewizji przez 6h dziennie to kiepska sprawa. Jednak do meczy czy filmów wieczorem, jest to chyba najfajniejsze rozwiązanie. Przynajmniej dla mnie. Efekt jest rzeczywiście WOW. A na początku jak sobie obraz meczu rzuciłem na sufit jak jeszcze ekran nie dojechał, to dopiero były jaja

ksh
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzysztofh Zobacz posta
    Oledy obecnie mają najwyższą jakość obrazu, ale jest jedno ale, którego niedawno doświadczyłem. Jak się kupuje OLEDa trzeba mieć na uwadze wypalanie matrycy i to nie jest przesada, jeżeli ktoś dużo ogląda programy informacyjne. PVP Info i TVN 24 to killery dla OLEDów. Mam Panasonica bardzo wysoki model jeszcze na gwarancji po 1,5 roku i niestety na dole matryca utrwalona. Dużo oglądamy TVN i takie są skutki. Trochę pochopnie kupiłem tego Panasonica i teraz mam za swoje. O tej dolegliwości jest dużo w necie, więc nie będę się rozpisywał. Dodam że tego nie obejmuje gwarancja. Akurat to jest wkurzające, bo jest to proste przerzucenie własnej nieudolności w kwestii matryc OLEDowych na klientów. Taka informacja jest w instrukcji obsługi, która czytasz lub nie jak ktoś kumaty w obsłudze sprzętów. Gdyby była w sklepie taka informacja na jakiejś nalepce to nikt by nie kupił taka jest prawda.
    Do oglądania filmów jak najbardziej polecam bo obraz jest referencyjny.
    OLED tylko od LG i ta najnowsza seria, reszta to marnowanie kasy.

- - - - kolejny post - - - - - -

Z projektorami jest sporo zalet i problemów, ja wybrałem dość dawno temu bardzo cichy model panasa i wtedy standard 1080p, testowałem pół roku temu 4K i jakoś kapcie nie spadły z nóg, więc stwierdziłem ze szkoda kasy na pierdoły i zostałem przy tym co mam.
    Technologia w projektorach poszła mocno do przodu, LCD i DLP od lat jest na rynku w przystępnych cenach, obie technologie maja swoje wady i zalety, jest też Laser w przystępnych cenach i to mi się podobało ale cena póki co dość wysoka za sensowne modele.
    W projektorach sporą rolę odgrywa optyka.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez morzon Zobacz posta
    Spodobał mi się jeden model na starcie - Xiaomi Mi Smart Compact Projector (choć chyba pod różnymi, podobnymi nazwami występuje). Koszt w chinach ok 1600zł, w Polsce 1900-2500zł. Wygląda to całkiem fajnie, oglądałem jakieś recenzje na YT (ale nie do końca im ufam jednak, do tego dużo jest gadania o tym jak sie w dzień zachowuje etc), nie jest wielkim klocem (to też dość istotne dla mnie), obsługa wydaje się być całkiem przyjazna (wygląda na to, że nie trzeba półgodziny ustawiać). Ktoś miał może doświadczenie z takim sprzętem? Ewentualnie coś podobnego, raczej nie droższego? Wiem, że to nie będzie poziom jakości obrazu taki jak na oledzie, ale czy przy takim wieczorno-nocnym oglądaniu będę to jakoś mocno odczuwał?
    Podstawą projektora jest optyka - świetnie gdy ma tilt-shift - wtedy masz więcej możliwości ustawień urządzenia bez pogorszenia obrazu. Do tego dobrze gdyby był cichy i jego lampa zapewniała przyzwoitą moc. Zaletą zasadniczą jest sposób projekcji - nie wyobrażam sobie gapić się na coś co świeci mi prosto w oczy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    OLED tylko od LG i ta najnowsza seria, reszta to marnowanie kasy.

- - - - kolejny post - - - - - -

Z projektorami jest sporo zalet i problemów, ja wybrałem dość dawno temu bardzo cichy model panasa i wtedy standard 1080p, testowałem pół roku temu 4K i jakoś kapcie nie spadły z nóg, więc stwierdziłem ze szkoda kasy na pierdoły i zostałem przy tym co mam.
    Technologia w projektorach poszła mocno do przodu, LCD i DLP od lat jest na rynku w przystępnych cenach, obie technologie maja swoje wady i zalety, jest też Laser w przystępnych cenach i to mi się podobało ale cena póki co dość wysoka za sensowne modele.
    W projektorach sporą rolę odgrywa optyka.
    To Cię zaskoczę. Wszystkie oledy mają matryce od LG (Panasonic, SONY i Philips). Jak na razie to technologia niedopracowana. Jak pisałem wcześniej, filmów jak najbardziej. Nie ma obecnie lepszego obrazu jak z oleda.
    Projektory jak dla mnie to dla tych co mają ogromne salony i duże zasoby gotówki. Zobacz ile kosztuje przyzwoity projektor 4k o jak mamy porównywać z oledem 4k.
    Mieszkam w domu, ale nie luksusowej willi 500m2, gdzie można wymyślać co się chce. Co mają powiedzieć mieszkańcy blokowisk. Lubię być na bieżąco z tym co się dzieje i co? Do wiadomości LCD, na filmy OLED. Gdzie to wszystko pomieścić. Projektory są drogie szczególnie te o właściwej rozdzielczości. Do tego jak mamy porównywać w dzień obraz z OLEDa i projektora to pusty śmiech mnie bierze jak czytam że obraz jest super i czernie też. Do tego szum, nawet jak nieduży ale jest.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzysztofh Zobacz posta
    Do tego jak mamy porównywać w dzień obraz z OLEDa i projektora to pusty śmiech mnie bierze jak czytam że obraz jest super i czernie też. Do tego szum, nawet jak nieduży ale jest.
    No to rozumiem, że do kina też nie chodzisz? Bo tam to dopiero jest kijowy obraz, w porównaniu nawet do projektora w domu. Zależy kto jakie ma preferencje. Dla mnie oglądanie filmu czy meczu na TV 55" czy nawet większym (i wówczas w cholerę drogim), ale ostrym jak brzytwa, akurat jest mniej istotne, niż oglądanie tego samego, ale na 106" (długość ekranu 2.3m!), ale w trochę gorszej jakości. Ja mam projektor Full HD i dla mnie ta jakość na nim wystarczy. Nie muszę mieć 4K. Żadnej pikselozy nie widać.
    Ale to jak ze wszystkim sprzętem. Każdy ma inne oczekiwania, fundusze, możliwości itp. itd. Po prostu padły propozycje (zresztą nie ode mnie, ja się tylko podpiąłem i pochwaliłem takie rozwiązanie bo sam byłem przed identycznym wyborem) projektora i ekranu bo to naprawdę fajne rozwiązanie.

Strona 222 z 272 PierwszyPierwszy ... 122172212220221222223224232 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów